Yangqin

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Sawijining Yangqin kang lagi dimainke

Yangqin (扬琴) ya iku jeneng piranti musik kang duwé senar akèh.[1] Carane meinke ya iku kanthi dithuthuk nganggo stik pring kang asalé saka Cina.[1] Mula bukane jenenge Yangqin (洋琴) amarga diadaptasi saka Pèrsi[1], saiki Iran (huruf Yang 洋 ing kéné ateges asing).[2] Manut perkembangane huruf huruf kang owah dadi Yang 扬 kang ateges diakui.[2] Yangqin mlebu ing Tiongkok ing mangsa Dinasti Ming liwat kutha pasisir kaya ta Gauangdong.[1] Yangqin uga sinebut Hudie Qin (蝴蝶琴,kanthi harafiah ateges Siter Kupu-kupu)[1] lan isih dimainake saiki ing Shanghai lan grup musik Kanton.[2] Yangqin bisa dimainake kanthi solo utawa péranganing grup musik.[2]

Ing perkembangane saiki, kang kerep digunakaké ya iku tipe 401 kanthi 4 lajur sirah senar kang kasusun saka 144 senar.

Ing pementasane, Yangqin dideleh ing dhuwur sawijining reroncen kaya ta méja kanthi 3 sisih kang nyangga.[1] Banjur pemain bakal nuthuk senar nggunakake pemukul kanthi obahan kang luwih alus nanging mirib kaya pemukul drum kang digawé saka pring.[1][2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g Lim SK. (2008). Origins of Chinese Music. Jakarta: PT Elex Media Komputindo. Hal.64
  2. ^ a b c d e Yangqin, China Culture. Diundhuh tanggal 1 Juni 2010.