Wulu kéwan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Wulu oposum

Wulu minangka rambut wulu sing kandel sing nutupi kulit kewan sing beda-beda. Iki minangka ciri khas mamalia . Iki kalebu kombinasi rambut penjaga berminyak ing sisih ngisor lan ngisor sing kandel. Rambut penjaga njaga kelembapan saka kulit; underfur tumindak minangka kemul insulasi sing njaga kewan kewan anget.

[1]Wulu mamalia akeh kagunaane: nglindhungi, tujuan sensorik, anti banyu, lan kamuflase, kanthi panggunaan utama yaiku thermoregulation. [2] Jinis rambut kalebu definitif, sing bisa ngeculake sawise dawa; vibrissae, yaiku rambut sensori lan umume kumis; pelage, sing kalebu rambut penjaga, rambut ngisor wulu, lan rambut awn ; duri, yaiku jinis rambut penjaga kaku sing digunakake kanggo pertahanan, contone, porcupine ; bulu, yaiku rambut dawa sing biasane digunakake ing sinyal visual, kayata mane singa; velli, asring diarani "wulu mudhun," sing ngisolasi mamalia sing nembe lahir; lan wol, sing dawa, alus, lan asring kriting. :99 Dawane rambut bisa diabaikan ing thermoregulation, amarga sawetara mamalia tropis, kayata sloths, dawane wulu padha karo sawetara mamalia Arktik nanging kurang insulasi; lan, kosok baline, mamalia tropis liyane kanthi rambut cendhak duwe nilai insulasi sing padha karo mamalia Arktik. Kapadhetan wulu bisa nambah nilai insulasi kewan, lan mamalia Arktik utamane duwe wulu kandhel; contone, sapi kasturi duwe rambut pengawal kanthi ukuran 30 cm (12 in) uga underfur sing kandhel, sing mbentuk jas sing bisa mbukak udara, supaya bisa bertahan ing suhu −40 °C (−40 °F) . :162–163 Sawetara mamalia ara-ara samun, kayata unta, nggunakake wulu kandhel kanggo nyegah panas srengenge tekan kulit, supaya kewan tetep adhem; wulu unta bisa udakara 70 °C (158 °F) ing mangsa panas, nanging kulit tetep 40 °C (104 °F) . :188 Mamalia akuatik, kosok baline, nyepetake hawa ing wulune kanggo ngreksa panas kanthi njaga kulit supaya garing. :162–163

Jas macan tutul sing ngganggu menehi kamuflase kanggo predator ambush iki.

Referensi[besut | besut sumber]

  1. "Fur | animal skin". Encyclopedia Britannica (ing basa Inggris). Dibukak tanggal 2018-10-30.
  2. Dawson, T. J.; Webster, K. N.; Maloney, S. K. (2014). "The fur of mammals in exposed environments; do crypsis and thermal needs necessarily conflict? The polar bear and marsupial koala compared". Journal of Comparative Physiology B. 184 (2): 273–284. doi:10.1007/s00360-013-0794-8. PMID 24366474.