Wiski Irlandia

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Irish whiskey
GoodIrishWhiskeys.jpg
Three Irish whiskeys: Knappogue Castle, Jameson, and Bushmills
JenisWhiskey
Negara asalIreland
Alkohol menurut volume40–94.8%
WarnaPale Gold to Dark Amber
Varian
  • Pot Still Irish Whiskey
  • Malt Irish Whiskey
  • Grain Irish Whiskey
  • Blended Irish Whiskey

Wiski Irlandia ( Basa Irlandia: Fuisce utawa uisce beatha ) yaiku wiski sing digawe ing pulau Irlandia . Tembung 'wiski' (utawa wiski) asale saka basa Irlandia (utawa 'Gaelik') uisce beatha , tegese banyu panguripan . [1] [2] [3] Wiski Irlandia biyen dadi semangat sing paling populer ing saindenging jagad, sanajan penurunan sing dawa wiwit pungkasan abad kaping 19 terus ngrusak industri iki, [4] saengga sanajan Irlandia gumunggung paling ora 28 sulingan ing taun 1890an, ing taun 1966 iki nomer wis ambruk dadi loro, lan ing taun 1972 distillerier sing isih ana, Bushmills Distillery lan Old Midleton Distillery (diganti dening New Midleton Distillery ), duweke mung siji perusahaan, Irish Distillers .

Kahanan monopoli dipungkasi kanthi diluncurake distileri anyar pisanan sing digawe kanthi akademik ing pirang-pirang dekade, Cooley Distillery, ing taun 1987. [5] Wiwit taun 1990-an, wiski Irlandia wis nuwuhake popularitas maneh lan dadi semangat tuwuh paling cepet ing saindenging jagad saben taun wiwit taun 1990. Kanthi ekspor mundhak luwih saka 15% saben taun, distileri sing ana saiki wis ditambahi lan sawetara distilasi anyar dibangun. Ing Desember 2019, Irlandia duwe 32 distilasi sing isih aktif, kanthi rencana utawa pangembangan liyane. [6] Nanging, akeh sing durung ngoperasikake cukup suwe supaya wiski diprodhuksi ing situs kanthi cukup kanggo didol, lan mung loro, Bushmills ing Irlandia Lor lan Kilbeggan, sing dioperasikake sadurunge taun 1975, sing pungkasan kasebut nggunakake wektu sing suwe.

Rujukan[besut | besut sumber]

Wiski Irlandia
Wiski Irlandia liyane
  1. "'Whiskey' and 'Whisky' and Alchemy". www.merriam-webster.com (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-02-18.
  2. Micallef, Joseph V. "Is It Whisky Or Whiskey And Why It Matters". Forbes (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-02-18.
  3. Sood, Suemedha. "A guide to the lingo and history of whiskey". www.bbc.com (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-02-18.
  4. Barry O'Halloran (8 November 2013). "Distillers in high spirits as the whiskey sector enters golden era". www.irishtimes.com. Dibukak ing 8 November 2013.
  5. Allan, M. Carrie (16 March 2018). "Irish whiskey is back from the abyss - and booming. Here's why". The Australian Financial Review. Dibukak ing 30 October 2020. So did John Teeling, who in the late 1980s, after years of planning and work, ended Irish Distillers' longtime monopoly when he launched Cooley Distillery.
  6. Association, Irish Whiskey (2019-06-11). "Congratulations to IWA member @DiageoIreland..." @IrishWhiskeyAsc (ing basa Inggris). Dibukak ing 2019-06-13.