Wikipedia:Pratélan tembung wancahan lan wutuhané

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Kaca iki ngemu pratélan tembung kang lumrah kawancah (katugel, kacekak) dalah wutuhané. Tembung wancahan mligi kanggo ing basa lésan kang katulisaké, contoné dhialog ing carkak utawa roman, lan ora prayoga kanggo ing basa tulisan ngèlmiyah kaya ta bauwarna (ènsiklopédhi). Ing tulisan ngèlmiyah, kang baku kaanggo iku tembung-tembung kang wujudé wutuh. Panjenengan kena nambahi pratélan iki murih ganepé.

Pratélan[besut sumber]

Rumus: wancahan > wutuhan. Tembung krama madya kacithak kandel.


  • aé > baé
  • au > aku
  • bar > bubar
  • cah > bocah
  • cèn > pancèn
  • dha > padha
  • dhèké > dhèwèké
  • dhit > dhuwit
  • dos > kados
  • du > (1) dudu, (2) idu
  • dul > kidul
  • eruh > weruh
  • étan > wétan
  • gah > wegah
  • gèk > (1) agé, (2) lagi
  • gi > lagi
  • ingi > wingi
  • inggir > pinggir
  • is > wis
  • isa > bisa
  • ja > aja
  • jal > jajal
  • ji > siji
  • jih > isih
  • jik > isih
  • jeng > ajeng
  • ka > (1) kaya, (2) saka
  • kan > tekan
  • ki > iki
  • king > saking
  • ko > mengko
  • ku > iku
  • lé > (1) olèhé, (2) tholé
  • lu > telu
  • ma > lima
  • mah > (1) malah, (2) omah
  • nadyan > sanadyan
  • napa > punapa
  • nawi > manawi
  • ndé > nduwé
  • nèh > manèh
  • ngana > mangkana
  • ngaten > makaten
  • ngéné > mangkéné
  • nggih > inggih
  • nggir > pinggir
  • nggé > kanggé
  • nggèn > panggènan
  • nggo > kanggo
  • nggok > panggonan
  • nggon > panggonan
  • ngko > mengko
  • ngono > mangkono
  • nika > punika
  • niki > punika
  • niku > punika
  • ning > nanging
  • njenengan > panjenengan
  • njik > genjik
  • njur > banjur
  • ntas > mentas
  • nyang > menyang
  • nyuk > munyuk
  • onten > wonten
  • pa > apa
  • pat > papat
  • péna > sampéyan
  • péyan > sampéyan
  • piyé > kepriyé
  • pun > sampun
  • ra > ora
  • rep > arep
  • ro > (1) karo, (2) loro
  • rung > durung
  • seg > saweg
  • sih > isih
  • sik > dhisik
  • sik > (1) isih, (2) sing
  • sing > saking
  • suk > (1) bésuk, (2) ésuk, (3) sésuk
  • su > asu
  • tan > wétan
  • tèké > duwèké
  • ten > boten
  • teng > dhateng
  • tu > metu
  • tug > ketug
  • wé > kowé
  • wèké > duwèké
  • wuk > bawuk

Tembung kriya[besut sumber]

  • diculké, diculaké > diuculaké
  • dimatké, dimataké > ditamataké
  • dinèhi > diwènèhi
  • ditokké, ditokaké > diwetokaké
  • diwèhi > diwènèhi

Tembung mèmper wancahan[besut sumber]

Tembung-tembung ing isor iki mèmper wancahan. Bokmanawa kawitané pancèn minangka wancahan, nanging saiki kaanggep dudu wancahan manèh.

  • kang (vs. ingkang)
  • kula (vs. kawula)
  • lan (vs. lawan)
  • mung (vs. namung)
  • ping (vs. kaping)