Wikipedia:Ngulandara

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Pituduh ing ngisor iki arupa cara kanggo migunakaké kulit (skin) standar monobook kang ditrepaké ing Wikipedia Jawa. Yèn panjenengan migunakaké jinis kulit liya (liwati pangaturan preferensi), mangga disarujukaké marang pangaturan tata letak ing "kulit" kasebut.

Panglompokan menu[besut sumber]

Navigasi ing Wikipedia ditata kanthi migunakaké menu-menu kang dipérang dadi telung klompok miturut tujuwané:

  1. Klompok menu kanggo situs; dumunung ana ing kiwa layar. Dumadi saka menu-menu kang sifaté global tumuju marang bagéan-bagéan tartamtu ing situs Wikipedia.
  2. Klompok menu kanggo panganggo; duunung ing paling ndhuwur sisih tengen layar. Dumadi saka menu-menu personal kanggo panganggo, kang béda antara panganggo kang mlebu log lan kang durung mlebu log.
  3. Klompok menu kanggo kaca; dumunung ing bagéan ndhuwur kaca, sangisoré klompok menu panganggo. Menu iki dipigunakaké kanggo ngayahi tindakan marang kaca tartamtu kang lagi ditampilaké.

Menu-menu kanggo situs[besut sumber]

Sifaté global lan dipigunakaké kanggo ngarahaké menyang bagéan utawa kaca tartamtu saka situs Wikipedia. Menu iki awangun telu kothak kapisah ing sisih kiwa layar. Dumadi saka patang kothak: panduan arah, golèk, kothak piranti, lan basa liya.

Panduan arah[besut sumber]

  1. Kaca Utama; dipigunakaké kanggo akses menyang Kaca Utama Wikipedia.
  2. Gapura komunitas; minangka sawijining kaca kang ngandhut pranala menyang kaca-kaca wigati ing Wikipedia kang disusun sacara sistematis.
  3. Warta wigati; minangka sawijining kaca kang ngamot wara-wara marang para panganggo bab-bab kang magepokan karo Wikipedia.
  4. Owah-owahan; nampilaké cathetan utawa log kabèh owah-owahan kang ana ing Wikipedia. Artikel anyar, suntingan, pendaftaran panganggo anyar, lsp. kacathet ing kaca iki. Kaca iki minangka salah siji kaca kang wigati banget kanggo diakses yèn panjenengan kepéngin mèlu aktif nyengkuyung Wikipedia.
  5. Kaca sembarang; nampilaké kaca ing Wikipedia sacara acak. Migunani yèn panjenengan kepéngin nyinaoni utawa maca bab kang anyar, nanging ora ngerti kudu miwiti saka ngendi. Fitur iki bisa diibarataké karo panjenengan mbukak sawijining kaca ensiklopedia cithak kanthi merem lan langsung maca kaca sembarang kang kabukak.
  6. Pitulung; dipidunakaké kanggo golèk referensi utawa manual ngenani cara migunakaké Wikipedia.
  7. Sumbangan dana; dipigunakaké kanggo nyumbang dana menyang Yayasan Wikipedia. Yèn panjenengan nganggep situs iki cukup becik, réwangana kanggo njaga kalangsungan situs iki kanthi nyumbang dana.
  8. Warung Kopi; kuwi sawijining forum kang mèh mesthi kudu diéndhangi déning para kontributor aktif Wikipedia. Panggonan iki apik kanggo dhiskusi utawa imbal-wacana bab konvensi, kawicaksanan, lsp. kang kudu dirembug bebarengan.

Golèk[besut sumber]

Kanggo golèk artikelingi Wikipedia, gunakaké kothak "golèki" kang dumunung ing sisih kiwa saben kaca. Ana tombol loro kang cumepak yaiku "Tumuju" karo "Golèk".

Tombol Tumuju kuwi sawijining fitur istimewa kang dicepakaké déning perangkat lunak kang dipigunakaké déning Wikipedia. Tombol iki bakal ngayahi sawijining pencarian pintar adhedhasar tembung kunci kang dipilih.

Tombol Golèk dipigunakaké kanggo nggolèki artikel kanthi cara prasaja, adhedhasar tembung kunci kang dipilih.

Kothak piranti[besut sumber]

Adalah menu-menu yang digunakan untuk suatu fungsi khusus. Fungsi khusus ini dikategorikan menjadi fungsi global dan fungsi spesifik berdasarkan sifatnya terhadap halaman yang sedang diakses.

Fungsi global[besut sumber]

  1. Unggah; dipigunakaké kanggo ngirimaké berkas (biasané arupa gambar) menyang server Wikipedia kanggo njangkepi sawijining artikel.
  2. Kaca astamiwa; dipigunakaké kanggo akses fitur-fitur khusus ing Wikipedia kayadéné daftar artikel nyar, versi perangkat lunak, lsp.

Fungsi spesifik[besut sumber]

  1. Pranala menyang kaca iki; dipigunakaké kanggo ndeleng kaca liya kang ngamot pranala menyang sawijining kaca kang lagi ditampilaké.
  2. Owah-owahan kagandhèng; dipigunakaké kanggo ndeleng log perubahan saka kaca-kaca kang kagandhèng karo sawijining kaca.
  3. Versi cithak; dipigunakaké kanggo nampilaké kaca jroning wangun kang becik kanggo uk dicithak.
  4. Pranala permanen; awit saka sifat kaca jroning Wikipedia kang dinamis lan cepet banget owah, kadhangkala panjenengan perlu referensi menyang sawijining kaca ing gagrag utawa wektu tartamtu. Pigunakaké menu iki kanggo nemokaké alamat URL kang bisa dianggo minangka referensi menyang sawijining versi utawa gagrag kaca nalika panjenengan maca kaca kuwi.
  5. Kutip artikel iki; pigunakaké menu iki kanggo njupuk teks kang bisa dipigunakaké nalika panjenengan [Wikipedia:Ngutip Wikipedia|ngutip]] isi sawijining kaca Wikipedia. Iki migunani nalika panjenengan gawé tulisan kang biasané kudu mènèhi katrangan sumber tulisan.
  6. rss atom; dipigunakaké ing kaca astamiwa kang arupa daftar kanggo ngéntukaké daftar kasebut jroning wangun RSS utawa Atom.
  7. Sumbangan panganggo; dipigunakaké yèn panjenengan pinuju akses menyang kaca panganggo liya kanggo mirsani daftar suntingan pangango kasebut.
  8. Kirimi panganggo iki surat-e; dipigunakaké nalika panjenengan lagi akses ing kaca panganggo liya kanggo ngirim imel marang panganggo kasebut.

Basa liya[besut sumber]

Nyediakaké pranala menyang sawijining kaca jroning basa liya. Fitur iki migunani yèn panjenengan nuju maca sawijining artikel lan kepéngin pirsa artikel mau jroning basa liya kang biasané ana bédané. Kanthi mirsani artikel spesifik jroning werna-werna basa (mesthi waé basa kang dimangertèni), referensi bab topik mau bakal saya jangkep. Conto, artikel bab Presidhèn ing Wikipedia Jawa bakal béda karo Presiden ing Wikipedia basa Inggris.

Menu-menu kanggo panganggo[besut sumber]

Sifaté personal kanggo akses informasi bab dhiri panjenengan minangka panganggo kadaftar. Yèn panjenengan durung mlebu log, mung ana siji menu kang bisa diakses, yaiku "Mlebu log/Gawé Akun'".

Ing ngisor iki menu-menu kang bisa diakses sawisé mlebu log.

  1. kaca panganggo; kuwi kaca panganggo pribai panjenengan kang biasané diakses déning wong liya yèn kepéngin mirsani informasi bab panjenengan. Irah-irahan menu padha karo jeneng pangangggo panjenengan. Mangga disunting kaca iki yèn kersa.
  2. Gunemanku; kuwi kaca dhiskusi/wicara pribadi panjenengan. Yèn ana sadéngah panganggo kang ngirim pesen liwat kaca iki, panjenenan bakal éntuk pangukukan / notifikasi nalika mbukak Wikipedia.
  3. Preferensi; kuwi kaca kanggo ngatur konfigurasi preferensi kang panjenengan kersakaké ing Wikipedia.
  4. Daftar pantauan; kuwi kaca kanggo mirsani owah-owahan tumrap kaca-kaca kang panjenengan pantau.
  5. Sumbangan saya; kuwi daftar sumbangan utawa suntingan panjenengan ing Wikipedia.
  6. Metu log; dipigunakaké kanggo metu saka Wikipedia (yèn sadurungé panjenengan wis mlebu log) lan mbusak informasi panjenengan ing Wikipedia saka komputer kang dipigunakaké.

Menu-menu kanggo kaca[besut sumber]

Menu iki awujud tab ing bagéan ndhuwur sawijining kaca.

  1. Kaca; dipigunakaké kanggo nampilaké isi sawijining kaca. Irah-irahan tab iki werna-werna gumantung jinis kaca kang diakses. Irah-irahan tab kang ana yakuwi:
    1. Artikel; kanggo kaca-kaca artikel.
    2. Kaca panganggo; kanggo kaca panganggo.
    3. Tentang; kanggo kaca-kaca Wikipedia.
    4. Gambar; kanggo kaca-kaca gambar.
    5. Pesan; kanggo kaca-kaca Mediawiki.
    6. Pitulung; kanggo kaca-kaca pitulung.
    7. Kategori;
    8. Gapura;
    9. Kaca astamiwa; kanggo kaca-kaca astamiwa.
  2. Dhiskusi; digunakan untuk menampilkan halaman diskusi/bicara.
  3. Sunting; dipigunakaké kanggo nampilaké kothak panyuntingan kanggo ngayahi nyunting artikel.
  4. Versi sadurungé; dipigunakaké kanggo nampilaké riwayat panyuntingan sawijining kaca.
  5. Pindahké (khusus panganggo kadaftar); dipigunakaké kanggo mindah sawijining kaca menyang kaca liya utawa ngganti jeneng sawijining kaca.
  6. Pantau (khusus panganggo kadaftar); dipigunakaké kanggo nglebokaké sawijining kaca menyang daftar pantauan panjenengan.
  7. Reksa, kanggo nglindhungi kaca (khusus pangurus);
  8. Busak, kanggo mbusak kaca (khusus pangurus);

Delengen uga[besut sumber]