Wikipedia:Gambar pilihan/2009 01

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Gaza strip may 2005.jpg

Katrangan: Cathetan sajarah kutha Gaza kang pisanan kasebutake ing Pharaoh Thutmose III (dinasti ka-18; abad ka-15 BCE), senajan kanyatane mesthi tlatah mau wis ana luwih lawas saka apa kang tinulis sacara resmi. Gaza uga wis kasebut ing Tell el-Amarna tablets, sawijining cathetan diplomatik lan administratif Mesir kuna. Amarga panggonané kang strategis ing Via Maris (delengen peta), dalan pesisir kuna kang ngubungakéMesir karo Palestina lan tlatah samburiné, Gaza wiwit biyèn ora tau tentrem. Tlatah Gaza, miturut sajarah minangka pusat dhagang kang sugih, dumunung ing jalur segara. Tlatah iki dikuwasani Mesir luwih saka 300 taun nalika bangsa Filistin nguwasani lan manggon ing kutha mau lan tlatah sakubengé. Gaza dadi pusat dhagang Filistin lan bagéyan saka Pentapolis (liga lima kutha). Kitab Injil mratélakaké bab Gaza minangka panggonan Samson didadèkaké budhak déning Delilah lan mati nalika ngrubuhaké kuil Dagon. Sabanjuré...