Wikipedia:Artikel pilihan/2008 02

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Cleopatra VII Philopator (Yunani: Κλεοπάτρα Φιλοπάτωρ; Januari 69 SM12 Agustus 30 SM) punika ratu Mesir Kuna, anggota kantun piyambak saking dinasti Ptolemeus. Éwadéné kathah ratu Mesir sanès ingkang ngginakaken asmanipun, panjenenganipun ingkang dipuntepangi kanthi asma Cleopatra, lan sedaya ingkang ngrumiyini kanthi asma sami mèh dipunsupèni tiyang.

Panjenenganipun punika panguwaos Mesir sesarengan kaliyan ramanipun Ptolemeus XII, sedhèrèk kakung ugi garwanipun: Ptolemeus XIII lan Ptolemeus XIV, lan pungkasanipun ingkang putra Caesarion. Cleopatra saged ngatasi kudhéta ingkang dipunrancang déning pendhèrèk sedhèrèk kakungipun kanthi sekuton kaliyan Julius Caesar lan dipunlajengaken déning Mark Antony. Cleopatra kagungan 1 putra saking Julius Caesar lan 3 putra saking Mark Antony (kalih ing antawisipun punika kembar).

Cleopatra nglalu (suduk salira) ing wekdal Augustus (Octavianus) dados raja lan nyerang Mesir, kanthi cara nglebetaken tanganipun piyambak ing kranjang kebak sawer ingkang gadhah wisa ( asp / setunggaling jenis Cobra asal Afrika Lér). Cariyos gesangipun asring dipundramatisasi wonten ing werni-werni wangun karya (seni), kalebet "Antony and Cleopatra" saking William Shakespeare lan sapérengan film modérn.

Maos sabanjuripun ...