WikiLeaks

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
WikiLeaks
Wikileaks logo.svg
Jinising situs
Arsip dhokumèn
Sing duwé The Sunshine Press[1]
Digawé déning Julian Assange
Situs jaringan www.wikileaks.org
Règistrasi Swasta
Diluncuraké Dhésèmber 2006

WikiLeaks utawa Wikileaks iku sawijining organisasi internasional kang markasé dumunung ing Swédia.[2] Situs Wikileaks mbabar dhokumèn-dhokumèn winadi kanthi njaga idhèntitas para sumber-sumberé. Situs mau diluncuraké ing taun 2006. Wektu iki alamat situs wis dialihaké menyang http://www.wikileaks.ch kanggo alesan kaamanan.

Organisasi iki diadegaké déning disidhèn pulitik Cina, lan uga jurnalis, matematikawan, lan para tèknolog saka Amérika Sarékat, Taiwan, Éropah, Australia, lan Afrika Kidul.[1] Artikel koran lan kalawarti The New Yorker njlèntrèhaké yèn Julian Assange, jurnalis lan aktivis internèt Australia, minangka dirèktur Wikileaks.[3] Situs Wikileaks migunakaké mesin MediaWiki.

WikiLeaks wis menangaké sawetara bebungah, kalebu New Media Award saka kalawarti The Economist ing taun 2008.[4]

Ing sasi Juni 2009, WikiLeaks lan Julian Assange menangaké UK Media Award saka Amnesty International (kategori New Media) kanggo publikasi taun 2008 lan judhulé Kenya: The Cry of Blood – Extra Judicial Killings and Disappearances,[5] sawijining laporan déning Komisi Nasional Hak Asasi Manusia Kenya prakara rajapati déning pulisi ing Kenya.[6] Ing sasi Mèi 2010, New York Daily News ndokok WikiLeaks ing peringkat kapisan minangka "situs kang tenan-tenan bisa ngowahi warta".[7]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. a b "Wikileaks:About". Wikileaks. Diarsip saka sing asli ing 14 March 2008. Dijupuk 3 June 2009. 
  2. Haddow, Douglas (7 April 2010). "Grim truths of Wikileaks Iraq video". The Guardian (London). Dijupuk 7 April 2010. ... a Sweden based non-profit website 
  3. McGreal, Chris. Wikileaks reveals video showing US air crew shooting down Iraqi civilians, The Guardian, April 5, 2010.
  4. Winners of Index on Censorship Freedom of Expression Award Announced[pranala mati] 22 April 2008
  5. Kenya: The Cry of Blood – Extra Judicial Killings and Disappearances, Sep 2008[pranala mati] WikiLeaks.
  6. Amnesty announces Media Awards 2009 winners Amnesty.org.uk, 2 June 2009
  7. Reso, Paulina (20 May 2010). "5 pioneering Web sites that could totally change the news". Daily News. Dijupuk 8 June 2010. 

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]