Wiji kapas

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Bibit katun diubengi serat sing tuwuh saka ndhuwur wiji. Lint iki dicopot lan digunakake kanggo nggawe benang katun lan kain.

Cottonseed minangka wiji saka tanduran katun.Wiji sing wis mateng yaiku ovoid coklat sing bobote udakara sepuluh gram. Bobot, yaiku 60% cotyledon, jas 32% lan root embrio 8% lan tunas. Iki kalebu 20% protein, 20% minyak lan 3,5% pati. Serat tuwuh saka klambi wiji dadi boll lint katun. Boll minangka woh protèktif lan nalika tanduran ditandur kanthi komersial, mula dijupuk saka wiji kanthi ginning lan gandum banjur diproses dadi serat katun. Kanggo bobot unit serat, udakara 1.6 unit wiji sing diproduksi. Wiji udakara 15% saka regane panen lan dipencet kanggo nggawe minyak lan digunakake minangka panganan kewan ruminan . Udakara 5% wiji digunakake kanggo nyebar wiji sabanjure.