Whitcomb L. Judson

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Whitcomb L. Judson

Whitcomb L. Judson ya iku penemu lerekan.[1] Judson ya iku sawijining warga Amerika.[1] Dheweke nemokake lerekan taun 1890.[1] Telung taun cadhake, ya iku ing taun 1893, Judson entuk hak paten.[1] Panemon lerekan, diwiwiti nalika dheweke melas karo kancane.[1] Banjur dheweke nyoba-nyoba.[1] Dheweke melas karo kancane kang gegere lara nalika nalekake sepatu.[1] Sawise seminggu angone nyoba-nyoba, Judson kasil anggone gawé piranti kang dikenal kanthi aran lerekan.[1] Amarga panemone mau, kancane dadi seneng amarga bisa mbuka kan nutup sepatune.[1] Tanggal 29 Agustus 1839, Judson ndaftarake hak patene.[1] Lereken kanthi bentuk baris cacah loro kang adep-adepan, kawiwitan digunakake sadurunge taun 1950 déning industri pakaian dadi.[1] Nanging ing wektu kang padha, lerekan dianggep minangka piranti kang angel digunakake lan kurang ringkes, mula ora patiya diperhatekake masarakat.[1]

Kedadeyan kaya mau lumayan suwe, pungkasane Gideon Sundback, sawijining insinyur saka Swedia, kang nalika iku nyambut gawé ing Amerika, menehi inovasi bentuk lerekan.[2]Gideon nembahake cacahing gigi saka papat saben incine dadi sepuluh utawa sewelas.[2] Gideon uga nyiptakake piranti kanggo gawé lerekan.[2] Ing taun kawiwitan, mesine ngasilake atusan meter lerekan saben dinane.[2]. Judson tinggal donya nalika taun 1909.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l (id) [Muchlisin Asti, Badiatul, dkk. 2009.105 Tokoh dan Perintis Dunia.Yogyakarta:Narasi Hal. 275]
  2. ^ a b c d e (id) [Muchlisin Asti, Badiatul, dkk. 2009.105 Tokoh dan Perintis Dunia.Yogyakarta:Narasi Hal. 276]