Whitcomb L. Judson

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Whitcomb L. Judson

Whitcomb L. Judson ya iku pangréka lèrèkan saka Amerika.[1] Dhèwèké ngréka lèrèkan taun 1890.[1] Telung taun cadhaké, ya iku ing taun 1893, Judson éntuk hak patèn.[1] Panemon lèrèkan, diwiwiti nalika dhèwèké melas karo kancane.[1] Banjur dhèwèké nyoba-nyoba.[1] Dhèwèké melas karo kancane kang gegere lara nalika nalekake sepatu.[1] Sawisé seminggu angone nyoba-nyoba, Judson kasil anggoné gawé piranti kang kondhang kanthi aran lèrèkan.[1] Amarga tetemoné mau, kancane dadi seneng amarga bisa mbuka kan nutup sepatuné.[1] Tanggal 29 Agustus 1839, Judson ndaftarake hak patène.[1] Lereken kanthi wujud baris cacah loro kang adhep-adhepan, kawiwitan dianggo sadurungé taun 1950 déning indhustri ageman dadèn.[1] Nanging ing wektu kang padha, lèrèkan dianggep minangka piranti kang angel dianggo lan kurang ringkes, mula ora patiya diperhatekake wong akèh.[1]

Kadadéan kaya mau lumayan suwé, pungkasané Gideon Sundback, sawijining insinyur saka Swèdhen, kang nalika iku nyambut gawé ing Amérika, mènèhi inovasi wujud lèrèkan.[2]Gideon nambahaké cacahing untu saka papat saben inciné dadi sepuluh utawa sewelas.[2] Gideon uga nyipta piranti kanggo gawé lèrèkan.[2] Ing taun kawiwitan, mesiné ngasilaké atusan mèter lèrèkan saben dinané.[2] Judson tinggal donya nalika taun 1909.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k (id) [Muchlisin Asti, Badiatul, dkk. 2009.105 Tokoh dan Perintis Dunia.Yogyakarta:Narasi Hal. 275]
  2. ^ a b c d e (id) [Muchlisin Asti, Badiatul, dkk. 2009.105 Tokoh dan Perintis Dunia.Yogyakarta:Narasi Hal. 276]