Wektu Mangsa Panas

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Sanajan ora digunakaké déning paling nagara, mangsa panas wektu digunakaké déning akèh nagara ing lintang lor.      Nagara nggunakake DST      Nagara wis digunakaké DST      Nagara-nagara sing wis tau DST

Wektu Mangsa Panas, dikenal ing Amérika Lor minangka Daylight Saving Time (DST), iku sistem sing ya iku kanggo "nyimpen Awan" ing mangsa panas. Mulane ing sistem Éropah dikenal minangka "panas Wektu". Ngembangaken resmi wektu (racaké) siji jam sadurungé saka pejabat zona wektu lan rampung sak spring lan panas. Nanging ya iku kanggo luwih nyetel wektu nalika isih ana padhang karo kagiyatan sak karya lan sekolah. DST wis umum digunakaké ing suhu sedrhana wewengkon, amarga substansial béda antarané kaping luwih padhang tinimbang dina peteng sak mangsa ing wewengkon-wewengkon iki.

Asli[besut | besut sumber]

Panas wektu sistem iki pisanan ngajokaken déning Benyamin Franklin ing layang menyang editor saka Journal of Paris . (Read teks lengkap ing [1].) Nanging artikel nyenengake; Franklin ora suggest wong tangi lan sadurungé turu luwih rikat.

Ing idea iki pisanan sijiné nerusaké kadayan déning William Willett ing "Waste of Daylight", asalé ing taun 1907, nanging ora bisa push ing Britania pamaréntahan nampa iku, sanadyan wong iki nyoba hard lobbying.

Idea saka panas pisanan disahké déning pamaréntah Jerman sak Perang Donya I antarané 30 April lan 1 Oktober 1916. Ora suwé sawisé Inggris nganti, pisanan mbukak DST antarané 21 Mèi lan 1 Oktober, 1916. Banjur ing 19 Maret 1918, Congress ngeset sawetara zona wektu (kang digunakaké déning jaringan Sepur lan paling kutha wiwit 1883) lan DST bukaan (kang mangkono iku saka 31 Maret) kanggo Perang Donya aku rampung. Sistem iki mbukak pitung sasi taun 1918 lan 1919. Nanging titik kasunyatan, aturan iki ora banget populer (mliginé amarga Salajengipun ngirim njaluk munggah menyang amben sadurungé saka wektu racaké) nganti peraturan bakal dibusak.

Wektu panas ing Malaysia[besut | besut sumber]

Ing Malaysia, panas wektu iki digunakaké saka 1 Januari, 1933 lan mungkasi ing 31 Dhésèmber, 1981.

Kitab[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]