Wayang Kulit Gagrag Banyumasan

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa

Wayang Kulit Gagrag Banyumasan, ya iku pagelaran wayang kanthi napas Banyumasan. Ing tlatah iki ana 2 (rong) gagrag, ya iku gagrak kidul gunung lan gagrag lor gunung. Wayang kulit gagrag Banyumasan iki kenthel karakyatane ing pagelaran.

Umume critane ora beda adoh karo panggonan liyane ing tanah Jawa. Bedane kang paling ketara ya iku ing paraga Bawor. Bawor iki kaya Bagong. Awake lemu, cendhek, lan lucu. Yen Bagong iku putra ragile Semar, Bawor iku pembarep.

Dhalang-dhalang kang nggelar gagrag iki antara liya: Ki Sugito Purbacarito, Ki Sugino Siswacarito, lan Ki Suwarjono.