Wayang bèbèr

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Wayang Bèbèr)
Wayang Bèbèr

Wayang bèbèr ya iku wayang kang digawè saka kain utawa kulit lembu kang awujud bèbèran (lembaran).[1] Wayang Bèbèr ya iku mori digambari wayang dipitontonaké sarana dibèbèr banjur dicaritakakè.[2] Saben bèbèran iku nggambarakè sawijinig adegan carita. Yèn wis rampung dilakonkè, bèbèrane digulung manèh.[1] Wayang iki digawè jaman karajan Majapait.[1] Wayang iki asalè saka Pacitan lan Gunung Kidul.[3] Wayang iki digawè kanthi kuwat ing bab rong dimensinè kanthi seni lukis ing kanvas.[3] Wong-wong kang nglèstarèkakè wayang iki ya iku: Musyafiq kanthi gawè wayang bèbèr kang narasinè paraga-paraga wayang, Suhartono kanthi luwih nyipta figur wayang kang corakè dèkoratif lan ornamèntik, Agus Nuryanto gawè wayang bèbèr kanthi saka wujud wayang purwa banjur diabstraksi saka rèalitas uripè manungsa ing saben dinanè.[3] Para pesungging wayang bèbèr kang saka Sragèn kecamatan Tanon iki tetep njaga khasè wayang saka tinggalanè krajan Majapait kang caritané Panji Asmara Bagun lan Galuh Sèkar Taji.[4] Reganè wayang antaranè 200 èwu nganti 200 yuta rupiyah.[4] Yèn pasaranè wis ramè mung isih ana alangan kang banget wigatinè ya iku hak cipta kang durung duwè.[4]

Dhalang wayang iki antarané Ki Narmanto Hadi Kusumo saka dhusun Gelaran, Désa Bejiharja.[5] Wayang bèbèr iki saka kulit kayu mlinjo kang digulung dadi papat.[5] Wektu tanggapanè mung sakjam telungpuluh menit.[5] Ditanggap rolas wong wis kalebu dhalang lan paraganè.[5] lakonè kaya ta Ki Rèmèng Mangunjoyo.[5]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c Kodhe basa ora trep. Susilo, Bambang.dkk. 1995. Sèneng Wayang Cinta Budaya I (untuk pendidikan Dasar). Semarang: Media Wiyana, Kaca: vi-viii
  2. ^ Kodhe basa ora trep. Balai Basa Yogyakarta. 2001. Kamus Basa Jawa. Yoyakarta: Kasinus, Kaca: 844
  3. ^ a b c Suara Merdeka Online(Kaundhuh tanggal: 10 April 2011)
  4. ^ a b c Kompas Online Desember 2009(Kaundhuh tanggal 27 April 2011)
  5. ^ a b c d e Kompas Online Oktober 2010(Kaundhuh tanggal 27 April 2011)