Warisan Kamanungsan kanggo Budaya Lisan lan Ora Wujud Barang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Péta dhistribusi Karya Agung Budaya Lisan lan ora wujud barang Warisan Manungsa nganti taun 2005. Cathetan: Karya sing diduwèni bebarengan déning rong negara utawa luwih diitung luwih saka sepisan.

Proklamasi karya kgung warisan budaya lésan lan ora wujud barang (basa Inggris: Proclamation Masterpieces of the Oral and Intangible Heritage of Humanity) diayahi déning Direktur Jenderal UNESCO wiwit taun 2001 kanggo ningkataké kasadharan ngenani warisan budaya non barang, lan nyurung masarakat saenggon supaya mèlu nglestarèkaké warisan budaya sarta tokoh-tokoh lokal sing miyara wangun-wangun èksprèsi budaya kasebut.[1][2] Sawetara wujud warisan budaya non barang saka saindenging donya layak disebut Karya Agung kanggo nuduhaké aji unsur-unsur non barang saka budaya kasebut, sarta kanggo nglibataké komitmen saka nagara-nagara kanggo promosi lan ngayomi Karya Agung kasebut.[2] Nganti taun 2005, pangumuman tambahan Karya Agung Budaya Lisan lan ora wujud barang Warisan Manungsa dilakoni rong taun sepisan. Nganti saiki, pratélan iki ngamot 90 karya agung saka 70 nagara. Pangumuman UNESCO taun 2001, 2003, lan 2005 nglebokaké watara 90 wangun warisan budaya non barang saka saindenging donya minangka Karya Agung:

Pangumuman Tanggal Ketua juri Total berkas pencalonan sing ditampa Total Karya Agung sing diumumaké Rujukan
1 Mèi 2001 Juan Goytisolo (Spanyol) 32 19 [1]
2 November 2003 Juan Goytisolo (Spanyol) 56 28 [2]
3 November 2005 Putri Basma Binti Talal (Yordania) 64 43 [3]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ a b "UNESCO Issues First Ever Proclamation of Masterpieces of the Oral and Intangible Heritage". UNESCO Press. 2001-05-18. Dijupuk 2009-09-05. 
  2. ^ a b c "UNESCO Twenty-eight Masterpieces of the Oral and Intangible Heritage of Humanity Proclaimed". UNESCO Press. 2003-11-07. Dijupuk 2009-09-05. 
  3. ^ Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng 2005_proclamation

Pranala njaba[besut | besut sumber]