Vincent van Gogh

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Vincent van Gogh
VanGogh 1887 Selbstbildnis.jpg
Potrèt dhiri (1887)
Asma lair Vincent van Gogh
Lair 30 Maret 1853
Zundert, Walanda
Séda 29 Juli 1890 (37 taun)
Auvers-sur-Oise, Prancis
Warga nagara Walanda
Bidang Pelukis
Aliran Pasca-Impresionisme
Karya misuwur Pemakan kenthang, Sekar srengéngé, Ndalu kanthi lintang, Potret Dr. Gachet

Vincent Willem van Gogh (pocapan Walanda: [vɪnˈsɛnt vɑnˈxɔx] ) (30 Maret 185329 Juli 1890) punika pelukis pasca-impresionis Walanda. Lukisan-lukisan lan gambar-gambaripun kalebet karya seni ingkang paling saé, paling misuwur, lan paling awis ing donya. Van Gogh dipunanggep minangka satunggiling pelukis paling ageng ing sajarah seni Éropah.

Nalika taksih anèm Van Gogh nyambut damel ing satunggiling perusahaan panyadé karya seni, lan sasampunipun sapérangan wekdal nyambut damel dados guru, panjenenganipun makarya minangka misionaris ingkang nyambut damel ing wewengkon pertambangan ingkang miskin sanget. Panjenenganipun nembé dados seniman ing taun 1880. Wiwitanipun karya-karyanipun migunaaken werni-werni ingkang surem. Nembé nalika ing paris, panjenenganipun pinanggih kaliyan impresionisme lan neo-impresionisme ingkang werni-werninipun langkung cerah lan gaya lukisanipun dipunkembangaken dados satunggiling gaya ingkang unik lan gampil dipunkenali. Gaya lukisanipun punika dumugi ing tingkat pangembangan ingkang penuh nalika piyambakipun manggèn ing Arles, Prancis.

Ing mulabukanipun, panjanenganipun tumut marang tipikal pelukis ing zamanipun kanthi gaya impresionisme. Nanging kabotenpuasan marang pangekangan ekspresi seni déning pakem impresionisme ndamel piyambakpipun pindhah ing gaya ekspresionisme.

Vincent Van Gogh dipundiagnosa nandhang panyakit epilepsi inglang cekap parah. Diagnosa punika dipundamel déning kalih dhokter ingkang bènten ingkang nrawat panjenenganipun. Van Gogh ugi naté ngiris talinganipun piyambak.

Ing pungkasaning gesangipun, panjenenganipun rumaos bilih piyambakipun dados édan lan pungkasanipun nelasaken sisa gesangipun ing Griya Sakit Jiwa Saint Paul-de-Mausole ing Saint-Rémy-de-Provence, Prancis. Ing griya sakit punika panjenenganipun tetep nglukis.

Lukisan-lukisan karyanipun Van Gogh[besut | besut sumber]

† Arupi lukisan ingkang nggayuh rékor pangaos panyadéan paling inggil.

Pirsanana ugi[besut | besut sumber]

Pranala njawi[besut | besut sumber]

Art Gallery - Vincent van Gogh


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Vincent_van_Gogh&oldid=1012944"