Varises

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
pembuluh getih sing ngalami pelebaran

Varisès ya iku metuné urat-urat alus sing mlengkak-mlengkok, nyabang kaya jaring temangga.[1] Varisès iku pelébaran pembuluh getih amarga gedhéné tekanan maring laladan tertamtu, tuladhané varisès sikil sing dialami ibu sing lagi ngandhut utawa wong sing kelemon.[1] Varisès biyasané tinemu ing tungkai ngisor, tungkai dhuwur, lan dinding weteng pérangan ngisor.[2] Sanajan biyasa tinemu ing laladan-laladan kang disebutaké mau, pranyata varisès bisa tinemu ing pérangan endi waé ing awak.[2]

5 Perkara sing bisa marakaké varisès sikil[besut | besut sumber]

sikil paling kerep kena varises

Ana 5 perkara sing bisa marakaké varisès sikil.[3]

  1. Kehamilan / meteng / ngandhut bisa ngundhakaké ilèn getih ing kabèh perangan awak. Bobot tambahan saka kandungan sing saya gedhé uga bisa marakaké varisès.
  2. Keturunan utawa génetik iku faktor tunggal sing paling bisa dipesthékaké marakaké varisès.
  3. Kurang obah / obah. Akèh gawéan sing nuntut kudu lungguh sedina-dina. Perkara iku mau bisa marakaké peredaran getih ora lancar lan tekanan sing kakéhan ing laladan sikil.
  4. Hormonal iku salah siji faktor sing bisa marakaké varisès. Faktor hormonal iki biyasa dialami wong sing lagi ngandhut, pubertas, menopause, lan wong sing nggunakaké kontrasepsi hormonal
  5. Kakéhan ngadeg bisa marakaké getih luwih akèh terkonsèntrasi ing sikil saéngga tekanan ing laladan iku mundhak. Kuwi bisa marakaké pembuluh getih saya amba kanthi permanen.

Tandha-tandha Varisès[besut | besut sumber]

Tandha-tandha varisès ya iku.[4]

  1. Sikil rikat kesel
  2. Tungkai pérangan ngisor lan pergelangan sikil gatel, luwih-luwih nalika tungkai ing kondisi anget (sawisé nganggo guwik utawa stoking).

Ana manèh sing nyebutaké tandha-tandha varisès kaya ing ngisor iki.[5]

  1. Sikil krasa abot lan lara
  2. Sikil pérangan ngisor krasa panas, otot kejang, keduten, lan aboh.
  3. Sikil krasa tambah lara nalika ngadeg utawa lungguh kesuwen.
  4. Gatel ing saubengé pembuluh vena
  5. Ing laladan sing cedhak kemiri mborok lan merlokake pengobatan medis amarga saking nemené.

Jinis-jinis Varisès[besut | besut sumber]

pembuluh vena sikil katon saka jaba

Ana 4 jinis varisès.[6]

  1. Varisès golongan èntèng uga ingaran spider navy. Umumé amarga suhu sing banget panasé utawa atisé, amarga kena sorot srengéngé terus-terusan, lagi ngandhut, faktor gènetik, biyasa mangan pedhes, lan pengobatan hormonal. Spider navy bisa metu ing rai, pangkal lengen, sémpol, laladan dhengkul, lan pergelangan sikil lan tungkak. Térapi sing kanggo marasaké ya iku laser utawa nganggo piranti listrik kanggo nglebokaké zat maring kulit kanthi ancas nyilikaké pembuluh getih.
  2. Varisès ing jero kulit. Varisès iki ndadi ing pembuluh véna sing alus lan tipis ing sikil. Kanggo marasaké biyasané nggunakaké usada sing bisa nguataké dinding vena lan nglancaraké ilèn getih. Saliyané iku, sing ngalami varisès jinis iki uga dikongkon nganggo stocking mirunggan sing fungsiné menekan pembuluh véna saéngga otot lan dinding vena bisa makarya kanthi maksimal
  3. Rèticular varicose veins'' ya iku wujud varisès kang wis nemen amarga ndadi ing pembuluh getih sing ana ing ngisor kulit. Kanggo marasaké biyasané nggunakaké usada sing bisa nguataké dinding vena lan nglancaraké ilèn getih. Saliyané iku, sing ngalami varisès jinis iki uga dikongkon nganggo stocking mirunggan lan ulah raga kaya joging lan nglangi sarta disaranaké ora ngaggo sepatu utawa sandhal high heel
  4. Varisès kronis iki bakal ngatonaké pembuluh getih sing mlengkak-mlengkok ing kéntol. Kanggo marasaké biyasané nggunakaké usada sing bisa nguataké dinding vena lan nglancaraké ilèn getih. Saliyané iku, sing ngalami varisès jinis iki uga dikongkon nganggo stocking mirunggan lan ulah raga kaya joging lan nglangi sarta disaranake ora ngaggo high heel. Saliyané iku uga disaranaké térapi suntik. Yén térapi suntik ora mempan, pembuluh véna kudu dibedhah kanggo ngilangi pembuluh véna sing rusak.

Cara ngalangi metune varisès[besut | besut sumber]

  1. Turon kanthi posisi sikil lan tungkai luwih dhuwur saka jantung nganti 20 menit. Fungsi posisi iki ya iku nglancaraké peredaran getih maring jantung.
  2. Yoga saben dina.
  3. Aja ngadeg kesuwèn.
  4. Ulah raga rutin kanggo nglatih otot sikil kaya mlaku-mlaku, jogging, sepédahan, nglangi (minimal 30 menit saben dina).
  5. Aja mijet ing laladan sing varisès.
  6. Akèhi mangan janganan lan buah sing akèh seraté, pilih panganan sing bisa merangsang sirkulasi getih kaya bawang, brambang, bawang bombay, jahé lan lombok abang. Saliyané iku, pilih panganan sing ngandhung vitamin B kompleks, vitamin C, vitamin E, Vitamin B6, magnésium, asam folat, kalsium lan zinc.
  7. Kurangi konsumsi gula, uyah, daging sing wernané abang, goréngan, lan protéin héwani.
  8. Kerep sembujung

Cathetan suku[besut | besut sumber]