Václav Klaus

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Václav Klaus
Vaclav Klaus headshot.jpg
Présidhèn Républik Républik Céko
Linggih
7 Maret 2003 – Sapunika
MahamantriVladimír Špidla
Stanislav Gross
Jiří Paroubek
Mirek Topolánek
Jan Fischer
Kang sadurungéVáclav Havel[1]
Kang sawiséSedang Menjabat
Ketua Umum Chamber of Deputies of the Czech Republic
Linggih
17 Juli 1998 – 20 Juni 2002
MahamantriMiloš Zeman
Kang sadurungéMiloš Zeman
Kang sawiséLubomír Zaorálek
Mahamantri Républik Républik Céko
Linggih
1 Januari 1993 – 17 Dhésèmber 1997
PrésidhènVáclav Havel
Kang sadurungéOffice created
Kang sawiséJosef Tošovský
Linggih
2 Juli 1992 – 31 Dhésèmber 1992
PrésidhènVáclav Havel
Kang sadurungéPetr Pithart
Kang sawiséOffice abolished
Mantri Keuangan Républik Républik Céko dan Républik Federal Slovak
Linggih
10 Dhésèmber 1989 – 2 Juli 1992
MahamantriMarián Čalfa
Kang sadurungéJan Stejskal
Kang sawiséJan Klak
Rerincèn dhiri
Lair19 Juni 1941 (umur 78)
Prague, Bohemia and Moravia, Jerman (kini Républik Républik Céko)
Parté pulitikCivic Democratic Party
SisihanLivia Mištinová
Anak2 putra
AlmamaterUniversitas Ékonomi, Prague
ProfésiEkonom
AgamaAtheist, supporter off the Czechoslovak Hussite Church[2]
Tandha tangan
Sana jaringan[3]

Václav Klaus (IPA: [ˈvaːʦlaf ˈklaʊ̯s]; lair ing Praha, 19 Juni 1941; umur 78 taun) tampil ingkang angka kalih minangka Présidhèn Républik Ceko lan minangka mantan Mahamantri Républik Ceko taun 1992-1997. Boten ragu malih bilih piyambakipun minangka salah satunggaling pulitikus Ceko ingkang paling wigati wonten ing taun-taun pungkasan punika.

Piyambakipun lulus saking Universitas Ékonomi, Praha, nalika taun 1963, lajeng sinau ugi wonten ing sajumlah universitas wonten ing Italia (1966) lan wonten ing Amérikah Sarékat (1969). Piyambakipun ngrembakaken karier ilmiahipun wonten ing Institut Ékonomi saking Akademi Sains Cekoslowakia, ingkang lajeng dipuntilaraken nalika piyambakipun pindhah dhateng Bank Nagara Cekoslowakia rikala taun 1970 (jaréné piyambakipun dipunmedalaken amargi alesan-alesan bab pulitik).

Piyambakipun kagabung kaliyan Institut Prognostics saking Akademi Sains Cekoslowakia ingkang nganut paham perestroika nalika taun 1987. Wonten ing taun 1995, piyambakipun pikantuk gelar Profesor wonten ing babagan Keuangan ing Sekolah Ékonomi Praha (Vysoká škola ékonomická).[4]

Václav Klaus terjun dhateng donyaning pulitik sasampunipun Revolusi Beludru nalika taun 1989. Minangka sawijining anggota (lan pungkasaning dados ketua) saking Forum Warga, piyambakipun dados Mantri Keuangan Federal. Nalika April 1991, piyambakipun ndhèrèk mbiyangun Parté Dhémokrat Warga (ODS). Parté punika minangka ingkang paling kiyat lan sayap paling tengen saking parté-parté ingkang crah sasampuning Forum Warga. Piyambakipun tetep dados ketuanipun dumugi mangsa palastra taun 2002.[5]

Wonten ing wulan Juni 1992, ODS menang pemilu wonten ing Ceko kanthi sawijining program reformasi. Nanging, éwadéné makaten, pemenang wonten ing Slowakia minangka parté Gerakan kanggé Slowakia Dhémokratis (HZDS) ingkang nasionalistik ingkang dipunpimpin déning Vladimír Mečiar. Boten dangu sasampuning punika, tuntutan-tuntutan Slowakia bab kedaulatan ingkang langkung wiyar kabukti boten jumbuh kaliyan fédherasi winates ingkang kapingin dipunpertahanaken wonten ing wewengkon Ceko. Kekalih pemimpin tundhanipun mangku kalungguhan minangka mahamantri wonten ing wewengkonipun piyambak-piyambak lan boten dangu salajengipun sarujuk kanthi sawijining pamerangan Cekoslowakia ingkang damai wonten ing sangandhaping pangawasan sawatawis déning pamarèntah fédheral.[6]

Václav Klaus terus njabat minangka Mahamantri Ceko sasampuning pamilihan rikala taun 1996. Nanging kamenangan ODS ingkang kirang signifikan damel kinerja pamarèntahanipun kaganggu déning samsaya kathahipun perkawis - perkawis bab èkonomi lan boten wonten kestabilanipun. Piyambakipun kedah masrahaken kalungguhan nalika mangsa palastra taun 1997 sasampuning krisis pamaréntahan ingkang dipunsebabaken déning skandal pendanaan ODS. Prastawa punika lajeng dipunsebat minangka "Rajapejah Sarajevo", amargi bab punika kadadosan sadanguning lawatanipun dhateng Sarajevo.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]


Didhisiki déning:
Jabatan baru
{{{jabatan}}}
1 Januari 199317 Dhésèmber 1997
Diganti déning:
Josef Tošovský
Didhisiki déning:
Václav Havel
{{{jabatan}}}
7 Maret 2003–Sapunika
Diganti déning:
masih menjabat
Didhisiki déning:
Marián Čalfa
{{{jabatan}}}
2 Juli 19921 Januari 1993
Diganti déning:
Jabatan dihapuskan
Didhisiki déning:
Jan Stejskal
{{{jabatan}}}
10 Dhésèmber 19892 Juli 1992
Diganti déning:
Jan Klak

Ivan Kočárník (Pamaréntahan Républik Céko)