Upin lan Ipin

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Upin & Ipin lan Kanca

Upin lan Ipin yaiku salah sijining film animasi kanggo bocah cilik kang pisanan metu tanggal 14 September 2007 ing Malaysia kang disiarake dening TV. [1]Film iki digawe dening Les'Copaque.[1] Wiwitane film iki duweni ancas kanggo nyinaoni boah ilik supaya bisa luwih ngresepi sasi Pasa.[1] Saiki Upin lan Ipin wis duwe telung mangsa metu.[1] Ing Indonesia, Upin lan Ipin disiarake dening MNCTV.[1] Ing Turki, Upin lan Ipin wdisiarake ing Hilal TV.[1] Film iki suwene mung 5-7menit saben episodene. Kartun iki disiarake saben dina ing TV9 jam 16.30 lan ing MNCTV saben dina jam 8 bengi.[1]

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Wiwitane Upin lan Ipin kelebu ide saka film geng:Pengembaraan Bermula, Upin lan Ipin digawe dening Mohd.[2] Nizam Abdul Razak, Mohd.[2] Safwan Abdul Karim, lan Usamah Zaid, wong-wong kang duwe Les'opaque.[2] Katlune kuwi biyene mahasiswa saka multimedia Univesty Malaysia kang wiwitane kerja mawa karyawan ing organisasi animasi sadurunge ketemu bakul lenga lan gas, Haji Burhanuddin Radzi lan bojone kang jenenge H. Ainon Ariff ing tahun 2005, banjur mbuka organisasi Les' opaque.[2]

Pisanane, Upin lan Ipin disiarake khusus kanggo nyambut sasi Pasa ing tahun 2007 supaya ndindik bocah-bocah cilik babagan teges lan pentinge sasi Ramadhan.[2] kartun kang pisanane digawe 4 menit kanggo ngerti panarimane masarakat.[2] Saka kono bisa dingerteni yen Upin lan Ipin akeh disenengi dening masyarakat. [2]

Nizam peraya yen aspek budaya Malaysia kang katare mawa kampung kang prasaja bisa disenengi dening pasar Internasional.[2] lan uga reputasi Les' Copaque mawa organisasi misuwur wiwit digawe dening ppopularitas Upin lan Ipin ora mung ing Malaysia, nanging ana ing perangan negara liya kang nyiarake Upin lan Ipin kelebu Indonesia.[2]

Proses animasi Upin lan Ipin nggunakake perangkat lunak GI Autodesk Maya. [2] Ana ing sidang media perangkat lunak animasi tahun 2009, ketua Perangang Les'Copaque, Fuad Md. Din ngewenehi ngerti "salah satunggaling ancas milih kartun iki yaiku amerga proses panggawene gampang. [2]

Tahun 2009, Nizam, Safwan lan Anas ninggalake Les'Copaque kanggo ngadegake studio animasi anyar yaiku Animonsta Studios, nanging seri animasi Upin lan Ipin isih ajeg diterusake dipimpin dening Haji Burhanuddin mawa direktur.[2]

Latar[sunting | sunting sumber]

Upin lan Ipin yaiku bocah kembar kang isih cilik kang urip bareng Kak Ros lan Mak Uda (biasane diundang Opah) ing Kampun Durian Runtuh sawise sedane wong tuwane rikala isih bayi.[3] Upin lan Ipin sekolah ing Tadika Mesra kang ora adoh saka kampung, kang kekancan karo bocah cilik liya sing karaktere werna-werna, kaya Mei Mei kang lucu lan pinter, Jarjit Singh kag seneng nggawe lucu lan nggawe pantun, Ehsan kang seneng dhewekan, cerewet lan uga mangan, Fizi (ponakane Ehsan) kang wani lan senengane ngejek wong liya lan Mail kang duwe kanisan dodolan, seneng nglamun lan ngantuk amerga dheweke dodol pitik sewengi lan pinter ngitung.[3]

Kampung Durian Runtuh dipimpin dening Isnin bin Khamis kang luwih misuwur jenenge Tok Dalang amerga ahli wayang kulit. [3] Tok Dalang duwe wit ace kanggo didol lan ngingoni pitik jago kang jenengi Rembo.[3] Wong asli liyane yaiku Muthu, bakul panganan kang manggon bareng anake Rajoo lan sapi ingon-ingonane, Saleh, waria kang senengane omong kasar lan Ah Tong, wong kang kerjane ngirimake tandhuran kang pinter ngomong.[3] Kampung Durian Runtuh uga dtekani bocah wadon saka Indonesia kang jenenge Susanti.[2]

Sajarah Panyiaran[sunting | sunting sumber]

Mangsa Kapisan (2007)[sunting | sunting sumber]

Mangsa pisanan Upin lan Ipin disiarake jam 7.30 malem Jemuah, Setu lan Ahad, barengan karo arep tekane sasi pasa lan bada, kang nyeritakake Upin lan Ipin kang lagi ngresepi sasi kang apik iki. [3] Patang episode pisanan iki ditepangake ing pisanan pasa, diterusake ing dina sabanjure antawise 22 September lan 11 Oktober kang disiarake meneh lan dipungkasi karo rong episode kanggo nyambut tekane bada.[3]


Upin & Ipin: Setahun Sabanjure(2008)[sunting | sunting sumber]

Mangsa kaloro uga disiarake jam 7 bengi saben episodene.[4] Mangsa sing iki ana 12 episode, episode kang kapisan disiarake dina Jemuah, Setu lan Ahan sadawane sasi pasa lan episode sabanjure meneh bareng karo nyambut dina riyaya saka 1 nganti 6 Syawal.[4]

Upin & Ipin lan Kanca-kanca (2009)[sunting | sunting sumber]

Mangsa katelu Upin lan Ipin wiwit tanggal 2 Februari 2009.[4] Saengga ana ing tangah-tengah sasi Mei, telung episode disiarake saben minggu ing dina Senin nganti Setu jam 7 bengi.[4]

Wiwit tanggal 14 Mei, wektu siare Upin lan Ipin digenti pungkasane minggu, yaiku Jemuah nganti Ahad jam 5.30 sore.[4] Saliyane kuwi prusahaan TM diumumake dadi sponsir utama seri Upin & Ipin lan Kanca-kanca nganti saiki.[4]

Sasi September, siara Upin & Ipin digenti meneh jam siare dadi saben Senin nganti Ahad karo episode-episode anyar barengan karo nyambut pasa lan preinan sekolah.[4] Episode anyar saiki, Kembara menyang Pulau Harta Karun metu 30 Desember 2009.[4]

Mangsa ka-4 (2010)[sunting | sunting sumber]

Mangsa kapapat Upin lan Ipin lan Kanca-kanca diwiwiti 15 Maret 2010 mawa episode Juara Kampung (bagiyan 1), tambahan uga dikenalake intro anyar mawa latar kang wujude gambar pulas lan buku gambar.[5] Asyiela Putri nggenteni Fathiah mawa pangisi suara Upin lan Ipin.[5] Sadurunge, Asyiela tahu ngisi suara seri Upin lan Ipin mangsa katelu ing basa Inggris kanggo Disney Channel Asia.[5]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g (id)MNCTV (dipunundhuh tanggal 24 februari 2013)
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m (id)Lescopaque (dipunundhuh tanggal 24 februari 2013)
  3. ^ a b c d e f g (id)Medeka (dipunundhuh tanggal 24 februari 2013)
  4. ^ a b c d e f g h (id)Indowebster (dipunundhuh tanggal 24 februari 2013)
  5. ^ a b c (id)Nuansa Islam (dipunundhuh tanggal 24 februari 2013)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Upin_lan_Ipin&oldid=840067"