Upin lan Ipin

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Upin & Ipin lan Kanca

Upin lan Ipin ya iku salah sijining filem animasi kanggo bocah cilik kang pisanan metu tanggal 14 September 2007 ing Malaysia kang disiarake déning TV.[1]Film iki digawé déning Les'Copaque.[1] Wiwitane filem iki duwé ancas kanggo nyinaoni boah ilik supaya bisa luwih ngresepi sasi Pasa.[1] Saiki Upin lan Ipin wis duwé telung mangsa metu.[1] Ing Indonesia, Upin lan Ipin disiarake déning MNCTV.[1] Ing Turki, Upin lan Ipin wdisiarake ing Hilal TV.[1] Film iki suwéné mung 5-7menit saben episodene. Kartun iki disiarake saben dina ing TV9 jam 16.30 lan ing MNCTV saben dina jam 8 bengi.[1]

Sajarah[besut | besut sumber]

Wiwitane Upin lan Ipin kelebu ide saka filem geng:Pengembaraan Bermula, Upin lan Ipin digawé déning Mohd.[2] Nizam Abdul Razak, Mohd.[2] Safwan Abdul Karim, lan Usamah Zaid, wong-wong kang duwé Les'opaque.[2] Katlune iku biyene mahasiswa saka multimedia Univesty Malaysia kang wiwitane kerja mawa karyawan ing organisasi animasi sadurungé ketemu bakul lenga lan gas, Haji Burhanuddin Radzi lan bojone kang jenenge H. Ainon Ariff ing taun 2005, banjur mbuka organisasi Les' opaque.[2]

Pisanane, Upin lan Ipin disiarake mirunggan kanggo nyambut sasi Pasa ing taun 2007 supaya ndindik bocah-bocah cilik babagan teges lan pentinge sasi Ramadhan.[2] kartun kang pisanane digawé 4 menit kanggo ngerti panarimane masarakat.[2] Saka kono bisa dingerteni yèn Upin lan Ipin akèh disenengi déning masarakat.[2]

Nizam peraya yèn aspek budaya Malaysia kang katare mawa kampung kang prasaja bisa disenengi déning pasar Internasional.[2] lan uga reputasi Les' Copaque mawa organisasi misuwur wiwit digawé déning ppopularitas Upin lan Ipin ora mung ing Malaysia, nanging ana ing perangan nagara liya kang nyiarake Upin lan Ipin kelebu Indonesia.[2]

Prosès animasi Upin lan Ipin migunakaké perangkat lunak GI Autodesk Maya.[2] Ana ing sidang médhia perangkat lunak animasi taun 2009, ketua Perangang Les'Copaque, Fuad Md. Din ngewenehi ngerti "salah satunggaling ancas milih kartun iki ya iku amarga prosès panggawéne gampang.[2]

Tahun 2009, Nizam, Safwan lan Anas ninggal Les'Copaque kanggo yasa studio animasi anyar ya iku Animonsta Studios, nanging seri animasi Upin lan Ipin isih ajeg diterusake dipimpin déning Haji Burhanuddin mawa direktur.[2]

Latar[besut | besut sumber]

Upin lan Ipin ya iku bocah kembar kang isih cilik kang urip bareng Kak Ros lan Mak Uda (racaké diundang Opah) ing Kampun Durèn Runtuh sawisé sedane wong tuwané rikala isih bayi.[3] Upin lan Ipin sekolah ing Tadika Mesra kang ora adoh saka kampung, kang kekancan karo bocah cilik liya sing karaktere warna-warna, kaya Mèi Mèi kang lucu lan pinter, Jarjit Singh kag seneng nggawé lucu lan nggawé pantun, Ehsan kang seneng dhèwèkan, cerewet lan uga mangan, Fizi (ponakane Ehsan) kang wani lan senengane ngejek wong liya lan Mail kang duwé kanisan dodolan, seneng nglamun lan ngantuk amarga dhèwèké dodol pitik sewengi lan pinter ngitung.[3]

Kampung Durèn Runtuh dipimpin déning Isnin bin Khamis kang luwih misuwur jenenge Tok Dalang amarga ahli wayang kulit.[3] Tok Dalang duwé wit ace kanggo didol lan ngingoni pitik jago kang jenengi Rembo.[3] Wong asli liyané ya iku Muthu, bakul panganan kang manggon bareng anake Rajoo lan sapi ingon-ingonane, Saleh, waria kang senengane omong kasar lan Ah Tong, wong kang kerjane ngirimake tanduran kang pinter ngomong.[3] Kampung Durèn Runtuh uga dtekani bocah wadon saka Indonesia kang jenenge Susanti.[2]

Sajarah Panyiaran[besut | besut sumber]

Mangsa Kapisan (2007)[besut | besut sumber]

Mangsa pisanan Upin lan Ipin disiarake jam 7.30 malem Jemuah, Setu lan Ahad, barengan karo arep tekane sasi pasa lan bada, kang nyeritakake Upin lan Ipin kang lagi ngresepi sasi kang apik iki.[3] Patang episode pisanan iki ditepangake ing pisanan pasa, diterusake ing dina sabanjure antawise 22 September lan 11 Oktober kang disiarake manèh lan dipungkasi karo rong episode kanggo nyambut tekane bada.[3]

Upin & Ipin: Setahun Sabanjure(2008)[besut | besut sumber]

Mangsa kaloro uga disiarake jam 7 bengi saben episodene.[4] Mangsa sing iki ana 12 episode, episode kang kapisan disiarake dina Jemuah, Setu lan Ahan sadawané sasi pasa lan episode sabanjure manèh bareng karo nyambut dina riyaya saka 1 nganti 6 Syawal.[4]

Upin & Ipin lan Kanca-kanca (2009)[besut | besut sumber]

Mangsa katelu Upin lan Ipin wiwit tanggal 2 Fèbruari 2009.[4] Saéngga ana ing tangah-tengah sasi Mèi, telung episode disiarake saben minggu ing dina Senin nganti Setu jam 7 bengi.[4]

Wiwit tanggal 14 Mèi, wektu siare Upin lan Ipin digenti pungkasane minggu, ya iku Jemuah nganti Ahad jam 5.30 sore.[4] Kajaba iku prusahaan TM dibiwara dadi sponsir utama seri Upin & Ipin lan Kanca-kanca nganti saiki.[4]

Sasi September, siara Upin & Ipin digenti manèh jam siare dadi saben Senin nganti Ahad karo episode-episode anyar barengan karo nyambut pasa lan preinan sekolah.[4] Episode anyar saiki, Kembara menyang Pulau Harta Karun metu 30 Dhésèmber 2009.[4]

Mangsa angka 4 (2010)[besut | besut sumber]

Mangsa kapapat Upin lan Ipin lan Kanca-kanca diwiwiti 15 Maret 2010 mawa episode Juara Kampung (pérangan 1), tambahan uga dikenalake intro anyar mawa latar kang wujudé gambar pulas lan buku gambar.[5] Asyiela Putri nggenteni Fathiah mawa pangisi suara Upin lan Ipin.[5] Sadurungé, Asyiela tahu ngisi suara seri Upin lan Ipin mangsa katelu ing basa Inggris kanggo Disney Channel Asia.[5]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g MNCTV (dipunundhuh tanggal 24 februari 2013)
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m Lescopaque (dipunundhuh tanggal 24 februari 2013)
  3. ^ a b c d e f g Medeka (dipunundhuh tanggal 24 februari 2013)
  4. ^ a b c d e f g h Indowebster (dipunundhuh tanggal 24 februari 2013)
  5. ^ a b c Nuansa Islam (dipunundhuh tanggal 24 februari 2013)