Universitas Kopenhagen

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
University of Copenhagen
Københavns Universitet
Jeneng latinUniversitas Hafniensis
Diadegaké1479; 542 taun kapungkur (1479)
JenisPublic research university[1]
MottoLatin: Coelestem adspicit lucem
RèktorHenrik C. Wegener[2]
Mahasiswa37,493 (2019)[3]
Sarjana21,394 (2019)[3]
Magister16,079 (2019)[3]
Dhoktor3,106 (2016)[4]
KampusUrban
94.2 ha (total)
LokasiCopenhagen, Dhènemarken
Koran mahasiswaUniavisen
Warna          Maroon and gray[5]
AfiliasiIARU
LERU
EUA
Europaeum
Universities Dhènemarken[6]
Situs webwww.ku.dk
Universitas Kopenhagen, Dhènemarken

Universitas Kopenhagen (basa Dhènemarken: Københavns Universitet) ya iku salah sijining universitas kang ana ing Dhènemarken kang diadegaké déning Christian I lan disarujuki déning Paus Sixtus IV ing taun 1479. Universitas Kopenhagen dadi salah sijining universitas kang paling apik ing tlatah Dhènemarken[7]. Ing Universitas Kopenhagen ana 6 fakultas, 36 departemèn, lan 122 pusat panelitian ing Kopenhagen. Saliyané iku uga ana musiyum lan kebon raya ing jaba lan jero kutha.[8]

Sajarah[besut | besut sumber]

Ing abad 15, wangunan-wangunan gedhé mulai dibangun ing Dhènemarken, salah sijiné Universitas Kopenhagen[9]. Universitas Kopenhagen kalebu kampus paling tuwa ing Dhènemarken. Universitas Kopenhagen diadegaké ana ing taun 1479 déning Christian I. Taun 1475, Dorothea saka Bradenburg, garwané Christian I lunga menyang Roma. Lungané Dorothea menyang Roma kuwi mau kanggo sowan marang Paus Sixtus IV supaya Paus bisa nyarujuki ijin ngadegaké Bulla Paus. Bulla Paus kuwi mau banjur dadi Universitas Kopenhagen.[10]

Ing tanggal 4 Oktober 1478, ana dekrit karajan kang isiné uga ngandakaké yèn Christian I ngadegaké Universitas Kopenhagen. Dekrit karajan kuwi mau uga ngandakaké aturan-aturan hukum universitas. Saliyané iku, ing dekrit kuwi mau uga ngandakaké yèn karajan duwé hak kanggo milih wakil rèktor universitas. Wakil Rèktor kang dipilih nalika iku, ya iku Peder Albertsen.[10]

Organisasi kampus[besut | besut sumber]

Universitas Kopenhagen ora duwé organisasi kang nglakokaké fakultas sanajan ana Déwan Akademik kang dadi penasihat dékan. Ing Universitas Kopenhagen ora ana senat fakultas lan fakultas ora bisa mèlu urun rembug kanggo ngangkat rèktor, dékan, lan ketua departemèn ing kana. Ing Universitas Kopenhagen ana 11 anggota déwan. Anggota déwan kuwi mau, ya iku 11 wong anggota, 6 anggota kang dilebokaké saka njaba kampus Universitas Kopenhagen, 2 anggota kang dipilih déning staf ilmiah, 1 anggota dipilih déning staf administrasi, lan uga ana 2 anggota kang dipilih déning staf mahasiswa.[11]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. "About the universities". Ministry of Higher Education and Science. Dibukak ing 13 January 2020.
  2. "Rector". University of Copenhagen. Dibukak ing 25 July 2020.
  3. a b c "Students". University of Copenhagen. Dibukak ing 25 July 2020.
  4. "Forskning og formidling" [Research and circulation] (ing basa Dansk). University of Copenhagen. Diarsip saka sing asli ing 26 Juli 2017. Dibukak ing 16 Januari 2015.
  5. "University of Copenhagen Design Guide". University of Copenhagen. Dibukak ing 24 August 2020.
  6. "Universities Dhènemarken". Universities Dhènemarken. Dibukak ing 26 July 2020.
  7. 103982@au.dk. "Københavns Universitet indtil 1849". danmarkshistorien.dk (ing basa Dansk). Dibukak ing 2021-04-23.
  8. Copenhagen, University of (2008-09-16). "Museums". about.ku.dk (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-04-23.
  9. "Kopenhagen, Roda Penggerak Sejarah Dhènemarken". kumparan (ing basa Indonesia). Dibukak ing 2021-04-24.
  10. a b Kommunikation (2010-09-23). "Grundlæggelsen af en akademisk republik". universitetshistorie.ku.dk (ing basa Dansk). Dibukak ing 2021-04-23.
  11. Talleruphuus, Julie (2008-06-16). "Vedtægt". bestyrelse.ku.dk (ing basa Dansk). Dibukak ing 2021-04-24.