Umar Kayam

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Umar Kayam
Umar kayam.jpg

Umar Kayam ingkang miyos ing Ngawi, Jawa Wétan tanggal 30 April 1932 saha séda ing Jakarta tanggal 16 Maret 2002 inggih punika salah satunggaling sosiolog, novelis, cerpenis, dan budayawan ugi guru besar ing Fakultas Sastra Universitas Gadjah Mada, Yogyakarta (1988-1997-pensiun).[1]

Biografi[besut | besut sumber]

Umar Kayam utawi ingkang asring dipunceluk UK, inggih lulusan sarjana mudha ing Fakultas Pedagogik Universitas Gadjah Mada (1955), saha pikantuk gelar M.A. saking Universitas New York, Amérika Sarékat (1963),lan pikantuk gelar Ph.D. saking Universitas Cornell, Amérika Sarékat, ing taun (1965). [2] Piyambakipun sampun naté dados Direktur Jenderal Radio, Televisi, saha Film Departemen Penerangan RI saking taun 19661969, Ketua Dewan Kesenian Jakarta saking taun 1969 – 1972, Direktur Pusat Latihan Ilmu-ngèlmu Sosial Universitas Hasanudin, Ujungpandang (1975-1976), anggota MPRS (Majelis Permusyawaratan Rakyat Sementara), dhosèn Universitas Indonésia, dhosèn Sekolah Tinggi Filsafat Driyarkara, Jakarta, senior fellow woten ing East-West Centre, Honolulu, Hawaii, Amérika Sarékat (1973), Ketua Dewan Film Nasional (1978-1979), Guru Besar Fakultas Sastra Universitas Gadjah Mada, anggota penyantun/penasihat majalah ''Horison'' (mundur wiwit tanggal 1 September 1993), sesarengan kaliyan Ali Audah, Arif Budiman, Goenawan Mohamad, Aristides Katopo, Direktur Pusat Penelitian Kebudayaan Universitas Gadjah Mada (1977-), Ketua Lembaga Pendidikan Kesenian Jakarta (1981-) anggota Akademi Jakarta (1988-sadangunipun gesang).[1] Umar Kayam séda ing tanggal 16 Maret 2002 amargi tugel balung pahanipun ingkang kering. Piyambakipun nilar satunggal garwa saha kalih putra.

Asiling Karya[besut | besut sumber]

  • Seribu Kunang-kunang di Manhattan (kempalan carkak, 1972) pikantuk bebungah saking kalawarta Horison (1966/1967) [3]
  • Totok dan Toni (carita anak, 1975)
  • Sri Sumarah dan Bawuk (1975)
  • Seni, Tradisi, Masarakat (kempalan esai, 1981)
  • Sri Sumarah (kempalann carkak, 1985, ingkang ugi dipunwedalaken ing edisi Malaysia, 1981)
  • Semangat Indonésia: Suatu Perjalanan Budaya (sareng kaliyan Henri Peccinotti, 1985)
  • Para Priyayi (novèl, 1992) pikantuk bebungah saking Yayasan Buku Utama Departemen P dan K, ingkang dipuncaosaken ing taun 1995) [1]
  • Parta Karma (kempalan carkak, 1997
  • Jalan Mepunikang (novèl, 2000)
  • Cerpen-cerpenipun dipunterjemahaken déning Harry Aveling lan dipuncithak wontn ing Sri Sumarah and Other Stories (1976) saha From Surabaya to Armageddon (1976).

Penghargaan[besut | besut sumber]

Umar Kayam pikantuk penghargaan Sastra Asean ing taun 1987.[3]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c Rampan, Korrie (2000). Leksikon susastra Indonésia. Jakarta: Balai Pustaka. ISBN 9796663589.  kaca 501
  2. ^ [1] Profil Umar Kayam di Tokoh Indonésia (dipunundhuh tanggal 22 Januari 2013)
  3. ^ a b Eneste, Pamusuk (2001). Buku pintar sastra Indonésia: biografi pengarang dan karyanya, majalah sastra, penerbit sastra, penerjemah, lembaga sastra, pratélan bebungah dan penghargaan. Jakarta: Penerbit Buku Kompas. ISBN 9799251788.  kacan 249