Umang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan

Umang ing basa Karo tegese Jin utawa Roh. Miturut masarakat Karo, umang minangka makhluk katé setengah manungsa lan setengah jiwa. Miturut crita lisan, wujud nyata umang kayadené manungsa, nanging ukuran awake cilik lan duwé sikil kuwalik.

Miturut crita turun temurun ing masarakat Karo, jarené gegayutané manungsa karo umang asring ana ing jaman biyen. Umang uga dipercaya manggon ing guwa tartamtu sing di dadekaké omah. Salah sawijining omah sing paling misuwur yaiku guwa umang ing desa Sembahé, Kecamatan Sibolangit, Kabupaten Deli Serdang, Sumatra Lor

Bukti Megalitik guwa Umang[besut | besut sumber]

Miturut para wasis arkeologi lan sejarawan, Guwa Umang bisa uga wadhah pasareyan utawa padha nindakake sarkofagus. Mula, panemu nganti saiki isih ana indikasi saka budaya megalitik ing Tanah Karo amarga khusus obyek arkeologi sing durung ditliti lan ditliti kanthi jero.

Nganti saiki durung dingerteni apa sejatine fungsiné guwa iki. Nanging, yen katon saka wujud lan fungsi ing wilayah liyane ing Indonesia sing duwe persamaan, mula diakoni manawa obyek kasebut nduweni fungsi sing ana hubungane karo kakubur. Wujud guwa umang dhewe bisa ditemokake ing sawatara wilayah ing Tanah Karo, sanajan anane durung kawujud.

Pranala[besut | besut sumber]

njaba[besut | besut sumber]

Cathetan[besut | besut sumber]