Ujung Bōsō

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Ujung Bōsō (房総半島)
Ujung
Boso Peninsula Chiba Japan SRTM.jpg
Imaji Landsat saka Ujung Bōsō
Country Jepang
State Prefektur Chiba
Region Laladan Kantō
River Kali Tone, Kali Edo, Kali Obitsu, Kali Yōrō, Kali Koito
Highest point Gunung Atago (Minamibōsō, Chiba)
 - location Minamibōsō lan Kamogawa, Prefektur Chiba
 - elevation 408.2 m (1,339 ft)
 - coordinates
Area 5,034 km2 (1,944 sq mi)
Location BosoPeninsulaJp.jpg
Lokasi Ujung Bōsō ing Jepang

Ujung Bōsō (房総半島 Bōsō-hantō?) ya iku Ujung kang nyakup sakkabèhané Prefektur Chiba ing Honshu, pulo paling gedhé ing Jepang. Ujung iki mbentuk pesisir wétan Teluk Tokyo, misahaké wewengkon kasebut saka Samudera Pasifik. Ujung iki jembaré udakara 5.034 km persegi.[1][2]

Ujung Bōsō diwatesi déning Samudra Pasifik ing sisih wétan lan kidul, Teluk Tokyo ing kulon, Kali Edo lan Kali Tone ing lor.[1] Kawasan Lembah Bōsō sapérangan gedhé wewengkoné dumadi saka gumuk.[3] Gunung Atago ing Minamibōsō lan Kamogawa kuwi papan paling dhuwur ing ujung kasebut kanthi dhuwur 408,2 m (1.339 kaki).[4] Saka kidul nganti lor wewengkon Punthuk Bōsō ngabentang nganti Plato Shimōsa, kang nyakup sapérangan gedhé wewengkon lor Prefektur Chiba, nganti sapinggiring Kali Tone.[1]

Étimologi[besut | besut sumber]

Jeneng lan kanjiné ujung iki dijupuk saka bekas provinsi kang mbiyèn tau ngadeg ing kana: Awa (安房), Kazusa (上総) lan Shimōsa (下総). Badan Meteorologi Jepang biyasané ngrujuk pesisir ujung pérangan kulon lan wétan minangka Uchibō (内房) lan Sotobō (外房).

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c "Bōsō-hantō". Nihon Daihyakka Zensho (Nipponika) (ing basa Japanese). Tokyo: Shogakukan. 2012. Diarsip saka sing asli ing 2007-08-25. Dijupuk 2012-05-19. 
  2. ^ "Bōsō Peninsula". Encyclopedia of Japan. Tokyo: Shogakukan. 2012. Diarsip saka sing asli ing 2007-08-25. Dijupuk 2012-05-19. 
  3. ^ "Bōsō-hantō". Nihon Kokugo Daijiten (ing basa Japanese). Tokyo: Shogakukan. 2012. Diarsip saka sing asli ing 2007-08-25. Dijupuk 2012-02-28. 
  4. ^ "Atago-yama". Nihon Daihyakka Zensho (Nipponika) (ing basa Japanese). Tokyo: Shogakukan. 2012. Diarsip saka sing asli ing 2007-08-25. Dijupuk 2012-05-19. 

Koordhinat: 35°20′19″N 140°08′50″E / 35.33861°N 140.14722°E / 35.33861; 140.14722