Udo Z. Karzi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Udo Z. Karzi
Udo Z. Karzi.jpg
Pakarya sastrawan saha pujangga Indonésia
Bangsa Indonesia

Udo Z. Karzi ingkang miyos wonten ing Liwa, Kabupatèn Lampung Kulon ing tanggal 12 Juni 1970 inggih punika salah satunggaling sastrawan saha pujangga Indonésia. Piyambakipun inggih lulusan saking Jurusan Ilmu Pamaréntahan Fakultas Ilmu Sosial dan Ilmu Pulitik (FISIP) Universitas Lampung ing taun 1996.[1]

Pengalaman Organisasi[besut | besut sumber]

Udo Z. Karzi sampun naté dados pimpinan redaksi ariwarta mahasiswa Teknokra ing taun 1993-1994, pimpinan umum majalah Republica ing taun 1994-1996, saha pembimbing majalah Ijtihad ing taun 1995-1998

Gawe Jurnalistik[besut | besut sumber]

Udo Z. Karzi wiwitan sapisan mandhap ing dunya jurnalistik minangka wartawan lepas Harian Umum Lampung Post, Bandar Lampung (1995-1996) saha reporter Majalah Berita Mingguan Sinar, Jakarta (1997-1998). Piyambakipun ugi sampun naté ngabdi minangka guru ékonomi-akutansi ing SMA Negeri saha MAN ing kitha Liwa ing taun 1998 sadèrèngipun dados jurnalis ing Surat Kabar Umum Sumatera Post, Bandar Lampung (1998-2000), harian Lampung Post, Bandar Lampung (2000-2006), saha harian Borneonews, Pangkalan Bun (2006-2008), Lampung Post (2009-2015), lan wiwit taun 2015 makarya malih ing Harian Fajar Sumatera, Bandar Lampung.

Gawe Budaya[besut | besut sumber]

Sastrawan ingkang gadhah nama asli Zulkarnain Zubairi punika inggih aktip nyerat puisi, carkak utawi cerkak, saha esai wonten ing sadhengah médhia lokal saha nasional sejak 1987. Piyambakipun ugi naté dados ketua Penelitian lan Pengembangan Dewan Kesenian Lampung (Litbang DKL) (2005-2006). Taun 2010, sesarengan kaliyan Y. Wibowo saha Nugroho Este ndhirikaken Penerbit Pustaka Labrak, kejawi saking dados editor Penerbit BE Press, Bandar Lampung wiwit taun 2007. Udo Z. Karzi dipunsebat dados "Bapak Puisi Modern (basa) Lampung" amargi saking buku-buku dwibasanipun ingkang dipunserat ing basa Lampung-Indonesia wonten ing karyanipun kanthi irah-irahan Momentum (2012).[2]

Bebungah[besut | besut sumber]

Karya Sanèsipun[besut | besut sumber]

  • Etos Kita, Moralitas Kaum Intelektual (editor, 2002),
  • Teknokra, Jejak Langkah Pers Mahasiswa (editor sesarengan kaliyan Budisantoso Budiman, 2010)
  • Mamak Kenut, Orang Lampung Punya Celoteh (2012)
  • Feodalisme Modern, Wacana Kritis tentang Lampung dan Kelampungan (2013)
  • Tumi Mit Kota (kumpulan cerkak basa Lampung sesarengan kaliyan Elly Dharmawanti, 2013)
  • Dari Oedin ke Ridho: Kado 100 Hari Pemerintah M Ridho Ficardo-Bachtiar Basri (editor, 2014)
  • Menulis Asyik (2014)
  • Rumah Berwarna Kunyit (editor, 2015)
  • Ke Negarabatin Mamak Kenut Kembali (2016)

Studi ngengingi karyanipun Udo Z. Karzi[besut | besut sumber]

  • Kuswinarto. Udo Z. Karzi wonten ing Peta Puisi (Berbasa) Lampung. (2003)
  • Ritanti Aji Cahyaningrum. Zulkarnain Zubairi dan Kelampungannya. (2006)
  • Melsa Hendralia. Analisis Aji-aji Budaya Lampung dalam Kumpulan Sajak Mak Dawah Mak Dibingi karya Udo Z. Karzi dan Implikasinya dalam Pembelajaran di Sekolah Menengah Atas. (skripsi STKIP Muhammadiyah Kotabumi Lampung, 2010)

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. [1] Udo Z Karzi Penyelamat Tradisi Berbasa Lampung (dipunundhuh tanggal 20 Januari 2013)
  2. [2] Udo Z Karsi Memuliakan Basa Lampung dengan Puisi (dipunundhuh tanggal 20 Januari 2013)
  3. [3] Zulkarnain Zubairi raih Kamaroeddin Award 2014 (dipunundhuh tanggal 9 September 2014)