UNTSO

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados

UNTSO iku akronim saka tembung United Nations Truce Supervision Organization, sawijining organisasi kang didegaké ing taun 1948 kanggo njaga perdamaian (peacekeeping) ing tlatah Timur Tengah. Tugasé anatara liya mbiyantu United Nations Disengagement Observer Force (UNDOF) lan United Nations Interim Force in Lebanon (UNIFIL) ngayahi tugasé ing tlatah mau.

Organisasi mau didegaké kanthi dhasar resolusi Dewan Keamanan PBB 50, kang diwetokké tanggal 29 Mei, 1948.

Nagara kang mèlu nyumbang sumberdaya militèré marang UNTSO klebu, Argentina, Australia [1], Austria, Belgia, Kanada, Chili, the Républik Rakyat China, Denmark, Estonia, Finlandia, Perancis, Irlandia, Italia, Nepal, Walanda, New Zealand, Norwegia, Soviet, Slovenia, Swedia, Swiss lan Amérika Sarékat. Saka daftar iki ora tinemu sawenèh nagara Islam kang mèlu.

UNTSO nduwé kantor ing Beirut lan Damascus, kanthi kantor pusaté ing Yerusalem.

Tugas[sunting | besut sumber]

UNTSO nyediakaké pengamat militèr marang telu organisasi misi PBB ing tlatah Timur Tengah ya iku; Observer Group Libanon (OGL), mabnatu UNIFIL ing Libanon Kidul, Observer Group Golan (OGG) mbantu UNDOF ing Dhataran Dhuwur Golan lan OGE Observer Group Egypt (OGE) ing Ujung Sinai.

Para pengamat militèr iku ora nggawa gaman lan ngayahi tugasé kanthi ngamati lan nglaporaké pelanggaran tumrap perjanjian gencatan senjata., pemunduran lll, kang magepokan karo tlatah operasiné. Pengamat militèr gilir gumanti saka para perwira pangkat Kaptèn utawa Mayor, saka kasenjataan werna-werna ing nagara asalé. Para pengamat militèr ditata ing klompok tim multi-national, saéngga saben pengamatan bakal dikonfirmasi séning sethithiké loro pengamat saka nagara liya, kanggo njaga supaya ora bot-sih.

Markas[sunting | besut sumber]

OGG, kanthi markas kang dumunung dadi siji karo markas UNDOF ya iku ing Camp Faouar ing Suriah, dipérang dadi rong pos; OGG-D (Observer Group Golan - Damascus) kang pusaté ing Damascus, Syria lan OGG-T (Observer Group Golan - Tiberias) pusaté ing Tiberias, Israèl. Saben pos nduwé sawetara pos pengamatan ing sadawané laladan pemisah Area of Separation (AOS) kang ditemtokaké minangka bagéan saka Perjanjèn Penghentian Perang (Disengagement Agreement) 1974 antara Suriah lan Israèl ing pungkasané Perang Yom Kippur taun 1973. Para Pengamat Militèr ngayahi tugas inspèksi saben rong minggu jroning laladan pembatasan kanggo mesthèkaké, yèn kaloro nagara patuh marang pembatasan cacahé pasukan lan peralatan jroning tlatah 10, 20 lan 25 km saka the AOS rujuk karo perjanjèn.

Markas OGL kang dumunung dadi siji karo markas UNIFIL ing Camp Naquora ing Libanon.Kidul, nduwèni papat patroli sadawaning garis biru, ya iku garis demarkasi antara Israèl lan Libanon.

OGE nduwé markas ing Ismalia cedhak Terusan Suez ing Mesir. OGE ngayahi tugas patroli jarak cendhak lan dawa ing Ujung Sinai.

Delengen uga[sunting | besut sumber]

Pranala jaba[sunting | besut sumber]


Cithakan:MEast-stub

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=UNTSO&oldid=1053447"