UEFA Euro 2008

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
2008 UEFA Euro 2008
Fußball-Europameisterschaft 2008
Championnat d'Europe de football 2008
Campionato europeo di calcio 2008
Campiunadi d'Europa da ballape 2008
UEFA Euro 2008 official logo
Tournament details
Host countries  Ostenrik
  Swiss
Dates 7 Juni29 Juni
Teams 16 
Venue(s) (ing 8 kutha minangka pamangku gati)
Tournament statistics
Matches played 24
Goals scored 57  (2.38 per match)
Attendance 821.496  (34.229 per match)
Top scorer(s) Sepanyol David Villa (4 goal)

Infobox last updated on: 16 Juni 2012 08.33 (UTC) (UTC).

Kajuwaran Bal-Balan Éropah 2008 utawa luwih ditepungi mawa jeneng Euro 2008, iku dianakaké ing Ustenrik (Austria) lan Swiss saka 7 Juni nganti 29 Juni 2008. Kadadéan iki sing kapindho nalika piala Éropah dianakaké ing nagara loro, sadurungé wis tau dilakoni ing taun 2000 mawa Euro 2000 sing dianakaké ing Walanda lan Bèlgi. Fèstival ulah raga iki diiloni 16 nagara; 2 nagara ya iku Swiss lan Ustenrik wis lolos kanthi otomatis. Tim-tim nasional bal-balan utawa sépak bola sing cacahé 16 iki dipérang dadi grup A, B, C, lan D.

Babak Final Grup[besut | besut sumber]

Grup A Grup B Grup C Grup D

Ostenrik lan Swiss lolos kanthi otomatis menyang babak final minangka pamangku gati (tuwan omah).

Tim-tim kuwat sing absèn kalebu Bèlgi, Dhénemarken, Sekotlan, lan Ukraina; sarta Inggris sing kasingkiraké sawisé takluk saka Kroasia ing Stadion Wembley ing tetandhingan kualifikasi pungkasan.

Papan panyelenggaran[besut | besut sumber]

Wina Klagenfurt Salzburg Innsbruck
Stadion Ernst Happel Hypo-Arena Stadion Wals Siezenheim Tivoli Neu
Kapasitas: 53.008 Kapasitas: 32.000 Kapasitas: 30.000 Kapasitas: 30.000
Tim nasional sépak bola Austria FC Kärnten Red Bull Salzburg FC Wacker Tirol
EHStadion040606w.jpg Hypo Group Arena - Westansicht.JPG Em stadion salzburg.jpg Umbau Tivoli Neu.JPG
Peta papan panyelengaran Euro 2008
Basel Bern Jenéwa Zürich
St. Jakob-Park Stade de Suisse Stade de Genève Letzigrund
Kapasitas: 42.500 Kapasitas: 32.000 Kapasitas: 32.000 Kapasitas: 30.000
FC Basel BSC Young Boys Servette FC FC Zürich
St. Jakob-Park 2004-01-09.jpg Stadedesuisse-2.jpg CH-AL Geneva 2003-06-11.jpg Letzigrund 2007ii.jpg

Piala anyar[besut | besut sumber]

Gambar:New Henri Delaunay Trophy.jpg
Piala anyar kanggo UEFA Euro 2008

Sawijining piala anyar bakal dienggo kanggo kapisan ing tetandhingan Euro 2008 iki. Piala iki vèrsi anyar Piala Henri Delaunay sing digawé déning Asprey London[1]. Piala iki mèh réplika persis piala sing asli lan digawé déning Arthus-Bertrand. Sawijining gambar pamain sépak bola ing sisih buri saiki wis diilangi karo dhasar marmer. Pérangan ngisoré saiki digawé luwih gedhé. Banjur jeneng-jeneng nagara sing wis tau menang diukir ing sisih buri. Piala iki digawé saka campuran pirak lan aboté 8 kg sarta dhuwuré 60 cm.

Kwalifikasi[besut | besut sumber]

Undian kanggo ronde kwalifikasi dianakaké ing Montreux, Swiss ing tanggal 27 Januari 2006 jam 12:00 Wektu Éropah Tengah.

Prosès kwalifikasi iki wiwité sasasi sawisé Piala Donya 2006 rampung. Ustenrik (Austria) lan Swiss kanthi otomatis wis kwalifikasi kanggo turnamèn iki minangka tuwan omah.

Format kwalifikasi iki wis diowahi saka turnamèn-turnamèn sadurungé. Pamenang lan pamenang nomer loro saka pitung grup kanthi otomatis wis lolos. Enem saka grup kwalifikasi iki isiné pitung tim, lan Grup A isiné wolung tim.

Tim sing kwalifikasi[besut | besut sumber]

Nagara Kwalifikasi minangka Tanggal kwalifikasi dipastèkaké Panampilan sadurungé1
Ostenrik Austria 00Tuwan omah bebarengan 0012 Dhésèmber 2002 01 (panampilan pradana)
Switserlan Swiss 01Tuwan omah bebarengan 0112 Dhésèmber 2002 21 (1996, 2004)
Polen Polen 02Pamenang Grup 0917 November 2007 00 (panampilan pradana)
Portugal Portugal 03Ranking 2 Grup A 1421 November 2007 4 (1984, 1996, 2000, 2004)
Itali Italia 04Pamenang Grup B 0617 November 2007 60 (1968, 1980, 1988, 1996, 2000, 2004)
Prancis Prancis 05Ranking 2 Grup B 0717 November 2007 61 (1960, 1984, 1992, 1996, 2000, 2004)
Yunani Yunani 06Pamenang Grup C 0317 Oktober 2007 23 (1980, 2004)
Turki Turki 07Ranking 2 Grup C 1221 November 2007 22 (1996, 2000)
Républik Céko Céko 08Pamenang Grup 0517 Oktober 2007 62 (19602, 19762, 19802, 1996, 2000, 2004)
Jerman Jerman 09Ranking 2 Grup D 0213 Oktober 2007 9 (19723, 19763, 19803, 19843, 19883, 1992, 1996, 2000, 2004)
Kroasia Kroasia 10Pamenang Grup E 0817 November 2007 20 (1996, 2004)
Ruslan Ruslan 11Ranking 2 Grup E 1521 November 2007 8 (19604, 19644, 19684, 19724, 19884, 19925, 1996, 2004)
Sepanyol Spanyol 12Pamenang Grup F 1117 November 2007 71 (1964, 1980, 1984, 1988, 1996, 2000, 2004)
Swèdhen Swédia 13Ranking 2 Grup F 1321 November 2007 30 (1992, 2000, 2004)
Rumeni Rumania 14Pamenang Grup G 0417 Oktober 2007 31 (1984, 1996, 2000)
Nèderlan Walanda 15Ranking 2 Grup G 1017 November 2007 70 (1976, 1980, 1988, 1992, 1996, 2000, 2004)
Nagara-nagara sing mèlu
1 Yèn kandel tegesé ing taun iku dadi jawara
2 minangka Cékoslowakia
3 minangka Jerman Kulon
4 minangka Uni Sovyèt
5 minangka Pasamakmuran Nagara-Nagara Mardika

Tim[besut | besut sumber]

Saben nagara kudu ngirim sawijining tim sing cacahé 23 pamain ing tanggal 28 Mèi 2008. Telung pamain kudu kiper utawa panjaga gawang. Yèn sawijining pamain dadi tatu kanthi sérius nganti ora bisa mélu sabanjuré, dhèwèké bisa diganti liyané.[2]

Prastawa iki dumadi ing kasus Tim nasional Italia. Kaptèn Italia, Fabio Cannavaro sing tatu nalika mèlu latihan ing tanggal 2 Juni kudu diganti karo Alessandro Gamberini, pamain tengah buri. Sanajan mangkono Cannavaro tetep duwé opsi péngin nyengkuyung Italia sanadyan dhèwèké dudu kaptèn Italia yèn Italia bakal menang.[3]

Pituwas[besut | besut sumber]

Kabèh wektu iku "Wektu Éropah Tengah Musim Panas" (UTC+2)

Tahap grup[besut | besut sumber]

Ing tabel ngisor iki:

  • Pld = gunggungé tandhing; W = total menang; D = total remis; L = total kalah; GF = total gol menang; GA = total kejebolan gol; GD = prabédan gol (GF−GA); Pts = total bijih (3W+D)
Legènda warna ing tabel grup
Tim loro paling dhuwur maju ing babak saprapat final
Tim loro ngisor dhéwé ora lolos

Grup A[besut | besut sumber]

Tim Pld W D L GF GA GD Bijih
Portugal Portugal 3 2 0 1 5 3 +2 6
Turki Turki 3 2 0 1 5 5 0 6
Républik Céko Céko 3 1 0 2 4 6 -2 3
Switserlan Swiss 3 1 0 2 3 3 0 3

7 Juni 2008
18:00
Swiss Switserlan 0 – 1 Républik Céko Céko St. Jakob-Park, Basel
Wasit: Roberto Rosetti (Itali)
Svěrkoš Scored after 71 minutes 71'

7 Juni 2008
20:45
Portugal Portugal 2 – 0 Turki Turki Stade de Genève, Jenéwa
Penonton: 29,106
Wasit: Herbert Fandel (Jerman)
Pepe Scored after 61 minutes 61'
Raul Meireles Scored after 90+3 minutes 90+3'
(Laporan)

11 Juni 2008
18:00
Céko Républik Céko 1 – 3 Portugal Portugal Stade de Genève, Jenéwa
Penonton: 29,016
Wasit: Kyros Vassaras (Yunani)
Sionko Scored after 17 minutes 17' (Laporan) Deco Scored after 8 minutes 8'
Ronaldo Scored after 63 minutes 63'
Quaresma Scored after 90+1 minutes 90+1'

11 Juni 2008
20:45
Swiss Switserlan 1 – 2 Turki Turki St. Jakob-Park, Basel
Penonton: 39.730
Wasit: Ľuboš Micheľ (Slovakia)
Yakın Scored after 32 minutes 32' (Laporan) Semih (57')
Arda Scored after 90+2 minutes 90+2'

15 Juni 2008
20:45
Swiss Switserlan 2-0 Portugal Portugal St. Jakob-Park, Basel
Yakın

15 Juni 2008
20:45
Turki Turki 3-2 Républik Céko Céko Stade de Genève, Jenéwa
Kwalifikasi
  • Portugal kwalifikasi minangka pamenang Grup A.

Grup B[besut | besut sumber]

Tim Pld W D L GF GA GD Bijih
Kroasia Kroasia 3 3 0 0 4 1 +3 9
Jerman Jerman 3 2 0 1 4 2 +2 6
Ostenrik Austria 3 0 1 2 1 3 −2 1
Polen Polen 3 0 1 2 1 4 −3 1

8 Juni 2008
18:00
Ostenrik Ostenrik 0 – 1 Kroasia Kroasia Stadion Ernst Happel, Wina
Penonton: 51,428
Wasit: Pieter Vink (Nèderlan)
(Lapuran) Modrić (4' pen.)

8 Juni 2008
20:45
Jerman Jerman 2-0 Polen Polen Stadion Wörthersee, Klagenfurt
Penonton: 30,000
Wasit: Tom Henning Øvrebø (Norwègia)
Podolski (20', 72') (Lapuran)

12 Juni 2008
18:00
Kroasia Kroasia 2-1 Jerman Jerman Stadion Wörthersee, Klagenfurt
Srna (24')
Olić (62')
Podolski (79')

12 Juni 2008
20:45
Ostenrik Ostenrik 1-1 Polen Polen Stadion Ernst Happel, Wina
Vastić (90+3' pen.) Guerreiro (30')

16 Juni 2008
20:45
Polen Polen 0-1 Kroasia Kroasia Stadion Wörthersee, Klagenfurt

16 Juni 2008
20:45
Ostenrik Ostenrik 0-1 Jerman Jerman Stadion Ernst Happel, Wina
Scored after 49 minutes 49' Michael Ballack
Kwalifikasi
  • Kroasia wis kwalifikasi minangka pamenang Grup B.

Grup C[besut | besut sumber]

Tendhangan bébas nalika tetandhingan Italia-Walanda, 9 Juni 2008.
Tim Pld W D L GF GA GD Bijih
Nèderlan Walanda 3 3 0 0 9 1 +8 9
Itali Italia 3 1 1 1 3 4 -1 4
Rumeni Rumania 3 0 2 1 1 3 -2 2
Prancis Prancis 3 0 1 2 1 6 -5 1

9 Juni 2008
18:00
Rumeni Rumeni 0 – 0 Prancis Prancis Stadion Letzigrund, Zürich
Penonton: 30.585
Wasit: Manuel Mejuto González (Spanyol)
(Laporan)

9 Juni 2008
20:45
Nèderlan Nèderlan 3 – 0 Itali Itali Stade de Suisse, Wankdorf, Bern
Penonton: 30.777
Wasit: Peter Fröjdfeldt (Swédia)
Van Nistelrooy Scored after 26 minutes 26'
Sneijder Scored after 31 minutes 31'
Van Bronckhorst Scored after 79 minutes 79'
(Laporan)

13 Juni 2008
18:00
Itali Itali 1-1 Rumeni Rumeni Stadion Letzigrund, Zürich
Penonton: 30.585
Wasit: Tom Henning Øvrebø (Norwégia)
Panucci Scored after 56 minutes 56' Mutu Scored after 55 minutes 55'

13 Juni 2008
20:45
Nèderlan Nèderlan 4-1 Prancis Prancis Stade de Suisse, Wankdorf, Bern
Penonton: 30.777
Wasit: Herbert Fandel (Jerman)
Kuyt Scored after 9 minutes 9'
Van Persie Scored after 59 minutes 59'
Robben Scored after 72 minutes 72'
Sneijder Scored after 90+2 minutes 90+2'
Henry Scored after 71 minutes 71'

17 Juni 2008
20:45
Nèderlan Nèderlan 2-0 Rumeni Rumeni Stade de Suisse, Wankdorf, Bern

17 Juni 2008
20:45
Prancis Prancis 0-2 Itali Itali Stadion Letzigrund, Zürich

Grup D[besut | besut sumber]

Tim Pld W D L GF GA GD Bijih
Sepanyol Spanyol 1 1 0 0 4 1 +3 3
Ruslan Ruslan 1 0 0 1 1 4 −3 0
Swèdhen Swédia 1 1 0 0 2 0 +2 3
Yunani Yunani 1 0 0 1 0 2 −2 0

10 Juni 2008
18:00
Spanyol Sepanyol 4 – 1 Ruslan Ruslan Tivoli-Neu Stadion, Innsbruck
Penonton: 30.772
Wasit: Konrad Plautz (Ostenrik)
Villa (20', 44', 75')
Fàbregas (90+1')
(Laporan) Pavlyuchenko (86')

10 Juni 2008
20:45
Yunani Yunani 0 – 2 Swèdhen Swédia Stadion Wals Siezenheim, Salzburg
Penonton: 31.063
Wasit: Massimo Busacca (Swiss)
(Laporan) Ibrahimović (67')
Hansson (72')

14 Juni 2008
18:00
Swédia Swèdhen 1-2 Sepanyol Spanyol Tivoli-Neu Stadion, Innsbruck

14 Juni 2008
20:45
Yunani Yunani 0-1 Ruslan Ruslan Stadion Wals Siezenheim, Salzburg

18 Juni 2008
20:45
Yunani Yunani 1 – 2 Sepanyol Spanyol Wals Siezenheim Stadium, Salzburg
Charisteas Scored after 42 minutes 42' de la Red Scored after 61 minutes 61'
Güiza Scored after 88 minutes 88'

18 Juni 2008
20:45
Ruslan Ruslan 2 – 0 Swèdhen Swédia Tivoli-Neu Stadion, Innsbruck
Penonton: 30.772 jiwa
Wasit: Frank de Bleeckere (Bèlgi)
Pavlyuchenko Scored after 24 minutes 24'
Arshavin Scored after 50 minutes 50'

Tahap knockout[besut | besut sumber]

Saprapat-final Sémi-final Final
                   
19 Juni-Basel        
 Portugal Portugal  2
25 Juni-Basel
 Jerman Jerman  3  
 Jerman Jerman  3
20 Juni-Wina
   Turki Turki  2  
 Kroasia Kroasia  1 (1)
29 Juni-Wina
 Turki Turki   1 (3)  
 Jerman Jerman  0
21 Juni-Basel
   Sepanyol Spanyol  1
 Nèderlan Nèderlan  1
26 Juni-Wina
 Ruslan Ruslan  3  
 Ruslan Ruslan  0
22 Juni-Wina
   Sepanyol Spanyol  3  
 Sepanyol Spanyol  0
 Itali Itali  0  

Saprapat-final[besut | besut sumber]


19 Juni 2008
20:45
Portugal Portugal 2-3 Jerman Jerman St. Jakob-Park, Basel
Penonton: 39.374 jiwa
Wasit: Peter Fröjdfeldt (Swédia)
Nuno Gomes Scored after 40 minutes 40'
Postiga Scored after 87 minutes 87'
Schweinsteiger Scored after 22 minutes 22'
Klose Scored after 26 minutes 26'
Ballack Scored after 61 minutes 61'

20 Juni 2008
20:45
Kroasia Kroasia 1-1
(1-3 adu pénalti)
Turki Turki Stadion Ernst Happel, Wina
Klasnić Scored after 119 minutes 119' Şentürk Scored after 120+2 minutes 120+2'

21 Juni 2008
20:45
Nèderlan Nèderlan 1-3 Ruslan Ruslan St. Jakob-Park, Basel
Wasit: Ľuboš Micheľ (Slovakia)
Van Nistelrooy Scored after 86 minutes 86' Pavlyuchenko Scored after 56 minutes 56'
Torbinsky Scored after 111 minutes 111'
Arshavin Scored after 116 minutes 116'

22 Juni 2008
20:45
Spanyol Sepanyol 0-0
(4-2 adu pénalti)
Itali Itali Stadion Ernst Happel, Wina

Sémi final[besut | besut sumber]


25 Juni 2008
20:45
Jerman Jerman 3-2 Turki Turki St. Jakob-Park, Basel
Penonton: 39.374 jiwa
Wasit: Massimo Busacca (Swiss)
Schweinsteiger Scored after 26 minutes 26'
Klose Scored after 79 minutes 79'
Lahm Scored after 90 minutes 90'
Scored after 22 minutes 22' Boral
Scored after 86 minutes 86' Sentürk

26 Juni 2008
20:45
Ruslan Ruslan 0-3 Sepanyol Spanyol Stadion Ernst Happel, Wina

Final[besut | besut sumber]


29 Juni 2008
20:45
Jerman Jerman 0-1 Sepanyol Spanyol Stadion Ernst Happel, Wina
Wasit: Roberto Rosetti
Torres Scored after 33 minutes 33'

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]