Topaz

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
TopazUSGOV.jpg
Topaz

Topaz ya iku mineral silikat kang kasusun saka aluminium lan fluorin kanthi formula kimia Al2SiO4(F,OH)2.[1] Topaz ngristal ana ing wujud ortorombik lan sapérangan kristale wujudé prisma kang pucuke piramida utawa wujud liyané.[1] Topaz murni ora ana wernane utawa transparan nanging racaké diwarnai déning impuritas; topaz biase wernane kuning, klawu enom utawa uga jingga kemerahan, lan biru cokelat.[1] Saliyané iku ana uka kang wernane putih, ijo enom, biru, emas, abang jambu (langka), kuning rada abang utawa opak nganti tekan transparan.[1] Topaz sok digandhengake karo watu beku silisik jinis granit lan riolit. Mineral iki dadi kristal ana ing jerone pegmatit granit utawa bolongan uwab ana ing aliran lava riolit kaya ing Pegunungan Topaz sisih kulon Utah.[1] Topaz bisa tinemu karo fluorit lan kasiterit ana ing manéka warna nagara kalebu ana ing Pegunungan Ural lan Ilmen ing Nagara Rusia, Afghanistan, Sri Lanka, Républik Ceko, Jerman, Nurwègen, Pakistan, Italia, Swedia, Jepang, Brazil, Meksiko, Pulau Flinders, Australia, Nigeria, lan Amérika Sarékat.[2] Jeneng "topaz" asalé saka tembnung (Lama Perancis: Topace lan Latin: Topazus) saka Yunani Τοπάζιος (Τοpáziοs) utawa Τοπάζιον(Τοpáziοn), jeneng kuna saka Pulo St John ana ing Laut Merah.[2]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e [Hurlbut, Cornelius S.; Klein, Cornelis, 1985, Manual of Mineralogy, 20th ed., ISBN 0-471-80580-7]
  2. ^ a b Topaz at Webmineral