Andheng-andheng

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
(Kaelih saka Toh)
Jump to navigation Jump to search
Andheng-andheng

Andheng-andheng ya iku kumpulan sèl pigmen abnormal kang muncul ing kulit.[1] Sèl-sèl iki dikenal minangka èmelenosit. Andheng-andheng racaké gawan saka laér, nanging ana uga kang thukul sak wisé laér.[1] rata-rat andheng-andheng thukul sawetara 20 taun awal saka uripé manungsa.[1] Andheng-andheng racaké wernané coklat tuwa kanti wujud bunder utawa lonjong lan ambané ngluwihi kacang brol. Ana andheng-andheng kang rata, ana uga andheng-andheng kang ora rata.[1] andheng-andheng biasanya warnané cokelat utawa cokelat tuwa dengan wujud bundar utawa oval dan ambannya ora meluwihi biji kacang tanah. Ada andheng-andheng kang datar, ada pula kang menonjol dari lumah kulit.

andheng-andheng padha dasarnya ora mbebayani, nanging ada kemungkinan berubah dadi melanoma, wujud kanker kulit paling serius amarga kemampuannya untuk menyebar. Itulah mengapa sangat wigati untuk mendeteksi owah-owahan andheng-andheng dadi melanoma sejak awal, nalika angka kesembuhan dengan operasi meh 100%. Tandha melanoma

Melanoma bisa muncul di manapun padha awak, nanging paling kerep ditemukan di geger, bokong, sikil, kulit ndas, gulu, lan mburi kuping. ing ngisor iki ya iku tandha-tandha owah-owahan ing andheng-andheng kang perlu diwaspadani:

  1. krasa gatal lan lara.
  2. ukurane selot gedhi utawa wujudé ora teratur, mligi ing pinggiran.
  3. owah-owahan warna, mligi yèn dadi luwih peteng utawa belang.
  4. perdarahan spontan
  5. ana owah-owahan warna kulit ing kiwa tengene.

Yèn weroh tandha-tandha-tandha-tandha ing nduwur, mangka kudu ngonsultasikae marang dhokter kulit supaya diperiksa.[2]

Andheng-andheng kang ana rèsikoné[besut | besut sumber]

Pira-pira jinis andheng-andheng kang mau ing ngisoriki luwih beresiko ketimbang liyané kanggo dadi kanker:

  • Andheng-andheng gedhi kang wujud gawan bayi.
  • Andheng-andheng gedhi lan wujudé ora teratur. andheng-andheng iki cenderung diwarisaké lan racaké duwé pusat warnané coklat peteng lan terang kati wates ora rata.
  • Andheng-andheng kang cacahé 20 utawa luwih.

Diagnosis melanoma[besut | besut sumber]

Dhokter mungkin bakal njaluk informasi babagan perkembangan andheng-andheng penderita sarta riwayat kulawarga kanggo ngertèni rèsiko. Rèsiko melanoma mundhak yèn duwé kulawarga kang uga kena lelara mau.

Yèn dhokter nyurigani melanoma, eksisi biopsi mungkin dilakukan. Prosedur iki racaké dilakokaké kanti pisau bedhah cilik utawa gunting kanggo njikuk sapérangan jaringan andheng-andheng saperlu diteliti ing laboratorium. Operasi

Andheng-andheng cilk lan relatif ora mbebayani bisa ilangi kanti gas cair kang sipaté membekukan utawa kanti ngolesake salah sijiné zat kang duwé efek kang padha. Kanggo lesi kang luwih gedhi mungkin perlu diguwak liwat bedhah utawa operasi. Bedah iki relatif prasaja lan biasanya dilakukaké kanti bius lokal. Daerah sakiwa-tengené lesi bakal benar-benar mati rasa nanging pasièn tetap sadhar. Sajeroning pira-pira kasus, bius total mungkin diperlukaké yèn pengangkatan andheng-andheng kang bakal mbutuhaké wektu suwi utawa angèl. Yèn pembedahan dilakukaké kanti laser mangka ora diperlukaké bius amarga ora ngakibataké rasa lara. Pasien amung ngrasakaké sensasi kesemutan nalika prosedur operasi.

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. a b c d [1], Kaunduh tanggal 29/09/2012.
  2. Ini Dia Tipe Tahi Lalat yang Berbahaya, (Kaunduh 27/11/12).