Tlaga Poso

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Tlaga Poso

Tlaga Poso menika tlaga utawi danau ingkang mapan wonten ing provinsi Sulawesi Tengah, Indonesia mliginipun ing Kabupatèn Poso. Tlaga menika kalebet tlaga ingkang paling ageng nomor tiga ing Indonesia kanthi dawa 32 kilometer lan lebar 16 km. Tlaga Poso menika mapan wonten ing rute jalur utama saking Toraja ing sisih kidul, Gorontalo lan Manado ing sisih lor [1]. Tlaga Poso menika mapan ing inggil 657 meter lan kalebet salah satunggaling tlaga éndah kanthi pasir putih ingkang wonten ing pinggiring tlaga dumugi ing tlaga-tlaganipun. Tlaga Poso menika wonten ing Kecamatan Pamona kanthi ibukota Tentena. Tlaga Poso menika mbentang saking lor tumuju kidul kanthi dawa 32 kilometer lan wiyaripun 16 kilometer, kanthi kedalaman menika kirang langkung 360 meter ing sisih kidul lan 510 meter ing sisih lor [2] .

Ing Tlaga menika wonten keunikan ingkang saged dipunnikmati déning para wisatawan kadosta iwak Mujaèr, Nilam, lélé, iwak mas lan sanes-sanesipun. Ananging ingkang paling unik menika Iwak Sugili ingkang sakmenika populasinipun badhe punah. Punahing populasi ulam Sigili menika awit saking langkung kathahipun penduduk lan ugi amargi wontenin pembangunan Mega Proyek PLTA Sulewana ingkang gadhah perang ageng medhot mata rantai pangembangbiakan ulam ingkang langka menika.

Kaéndahan Tlaga Poso[sunting | sunting sumber]

Ingkang dados daya tarik saking tlaga menika toyanipun ingkang tasih bening lan konstan. Ingkang unik malih menika nalika kedadosan bena ing lèpèn-lèpèn sakiwa tengenipun lan milinipun dhateng Tlaga Poso. menika toyanipun ing Tlaga Poso boten ndhèrèk buthek. Kejawi menika pasir ingkang wonten ing tlaga menika kapérang dados kalih werna inggih menika warni putih lan kuning keemasan. Para wisatawan ugi saged mirsani kembang anggrek ingkang wonten ing Taman Anggrek Alami Bancea. Ing kawasan kanthi wiyar 5.000 hektar menika para wisatawan saged mirsani 55 jinis anggrek ingkang langka kanthi latar wingking panté pasir putih [2].

Saben minggu kaping papat ing wulan Agustus, para wisatawan saged mirsani Festival Danau Poso. Wonten ing festival menika wonten manéka warni perlombaan. Kadosta pagelaran tarian lan busana adat saking suku-suku ing Sulawesi Tengah, dolanan tradisional, lomba lagu dhaérah, pamilihan putri Tlaga Poso, tetandingan voli pasir, lomba prahu hias, prahu dayung, tarik tambang ing sanginggiling prahu, saha paméran produk unggulan saking dhaérah Sulawesi Tengah[2].

Akomodasi lan fasilitas[sunting | sunting sumber]

Ing sekitar Tlaga Poso menika wonten fasilitas kados hotel, losmen, homestay, lan griya dhahar. Salah satunggaling menu ingkang dipunsajekaken ing warung-warung kasebut inggih menika dedhaharan khas saking suku Pamona ingkang dipunwastani arogo inggih menika ulam saking tlaga ingkang raosipun gurih[2].

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ [1], (id) Danau Poso ( dipun-akses tanggal 25 Desember 2012) .
  2. ^ a b c d [2], (id) Danau Poso ( dipun-akses tanggal 25 Desember 2012) .
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Tlaga_Poso&oldid=835526"