Thomas Chrowder Chamberlin

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Thomas Chrowder Chamberlin
T.C.Chamberlin.gif
Thomas Chrowder Chamberlin
Lair 25 September 1843
Mattoon, Illinois
Pati 15 November 1928
Chicago
Bangsa Amérika
Alma mater Universitas Michigan
Wong tuwa(s) Masalah Lua ing package.lua larik 80: module 'Modul:TableTools' not found.
Bebungah Penrose Gold Medal
Penrose Medal
Karièr ngèlmiah
Babagan géologi

Thomas Chrowder Chamberlin (lair 25 Sèptèmber 1843 – pati 15 Novèmber 1928 ing yuswa 85 taun) iku sawijining géolog Amérika Sarékat sing duwé prabawa lan sawijining pandhidhik. Nalika taun 1893, dhèwèké ngadegaké Jurnal Géologi lan dadi pambesuté suwéné mataun-taun.

Taun 1905, Chamberlin lan Forest Ray Moulton ngembangaké téyori dumadining Tata Surya sing matentangan karo hipotèsis nébula Laplace. Téyoriné, sing dijenengi hipotèsis planètisimal Chamberlin-Moulton, nampa panyengkuyung suwéné mèh sapratelu abad, nanging wiwit ditolak nalika akir 1930-an. Téyori iku pungkasané ora ditampa manèh nalika taun 1940-an, amarga ora selaras karo kasunyatan momentum pojok ing planit Yupiter. Ana sawijining péranganing téyori iku sing isih ditampa, sing nélakaké yèn bandha-bandha sing luwih cilik, ya iku planètisimal, kanthi matahap silih tumbukan kanggo minangka sawijining planit kanthi akresi.

Saka téyori lan bukti-bukti géologis liyané, dhèwèké nyimpulaké yèn umur bumi adoh luwih tuwa tinimbang asumsi Lord Kelvin (watara 100 yuta taun) ing wektu iku.