The Martian (filem)

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Sutradhara Ridley Scott ngomong yèn dhèwèké seneng ing filem fiksi sains taun 1977, after seeing the filem sawisé nonton filem Star Wars.[1]

The Martian ya iku filem fiksi sains saka Amèrikah taun 2015 kang di sutradharai déning Ridley Scott lan diparagani déning Matt Damon, dhedhasar novèl anggitané Andy Weir taun 2011 kang judhulé padha ya iku The Martian. Damon minangka paraga astronot kang dikira mati lan ditinggalké dhéwé ing planit Mars. Ing filem iki nggambaraké carané Damon minangka astronot  bisa tetep urip ing Mars lan wong liyané istiyar kanggo nyelametaké astronot ing Mars. Filem iki uga diparagani déning Jessica Chastain, Kristen Wiig, Jeff Daniels, Michael Peña, Kate Mara, Sean Bean, Sebastian Stan, Aksel Hennie, Donald Glover, lan Chiwetel Ejiofor.

Prodhuser filem The Martian Simon Kinberg miwiti ngembangaké filem iki sawisé 20th Century Fox milih novèl iki ing wulan Maret taun 2013, saka iku Drew Goddard novèl iku digawé naskah filem kanggo miwiti filem iki, nanging pangembangané filem iki durung bisa lancar. Banjur Scott diganti déning Goddard, lan Damon dadi karakter mligi ing filem iki, prodhuksi filem lagi disetujui. Prosès nggawé filem iki diwiwiti wulan November 2014 lan dipungkasi sawisé 70 days. Sawetara latar ing filem iki dijupuk ing soundstage kang ana ing Budapest, Hungaria, salah sijiné soundstage kang gedhé dhéwé saindenging donya. Wadi Rum ing Jordan uga dienggo dadi latar wuri ing filem iki.

Film iki digebyakaké ana ing acara 2015 Toronto International Film Festival ing tanggal 11 September 2015, banjur sawisé iku digebyakaké ana ing  the United States' theatrical tanggal 2 Oktober 2015 déning 20th Century Fox. Film iki digebyakaké kanthi tèknologi  2D, 3D, IMAX 3D and 4DX.[2] Film iki pikolèh tanggepan kang positip lan ngasilaké $630 yuta ing saindenging donya, dadi filemé scott kang paling akèh pikolèhané,uga dadi 10 filem kang paling akèh pikolèhané taun 2015. Film iki uga nampa sawenèh penghargaan, kalebu Golden Globe Award for Best Motion Picture – Musical or Comedy, lan pitung nominasi Academy Award , kalebu Best Picture lan Best Adapted Screenplay kanggo Goddard. Damon menangaké Golden Globe for Best Actor in a Musical or Comedy lan dadi nominator ing sawenèh penghargaan ing Academy Award for Best Actor, the BAFTA for Best Actor, lan the Critic's Choice Award for Best Actor.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Pamela McClintock (November 24, 2015). "How 'The Martian's' Ridley Scott Replicated Mars in the Middle East". The Hollywood Reporter. Dijupuk December 5, 2015. 
  2. Lee Hyo-won (October 19, 2015). "South Koréa Box Office: 'Martian' Dominates for Second Consecutive Week". The Hollywood Reporter. Dijupuk October 19, 2015.