The Great Gatsby (Novèl)

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
The Great Gatsby
The book cover with title against a dark sky. Beneath the title are lips and two eyes, looming over a city.
Edisi 1
PanganggitF. Scott Fitzgerald
Juru samakFrancis Cugat
NagaraAmérika Sarékat
BasaInggris
GènreTragedi
Dibabar10 April 1925
PangecapanCharles Scribner's Sons
TulisanThe Great Gatsby at Wikisource

The Great Gatsby ya iku novel abasa Inggris kang diripta dening F. Scott Fitzgerald. Novel iki dibabar pisanan dening Charles Scribner's Sons ing taun 1925. The Great Gatsby, buku katelu F. Scott Fitzgerald, minangka prestasi paling dhuwur ing kariré. Novel teladan iki wis diakoni dening para pamiarsa. Crita saka Jay Gatsby sing sugih banget lan katresnane marang Daisy Buchanan sing ayu, pesta mewah ing Long Island nganti The New York Times nyathet menawa The Great Gatsby minangka dongeng Amerika sing digawe apik ing taun 1920-an.[1]

Ringkesan[besut | besut sumber]

The Great Gatsby minangka crita sing dicritakake dening Nick Carraway, sing tau dadi tanggane Gatsby, lan dheweke nyritakake babagan taun 1922. Nick pindhah saka Midwest menyang West Egg, Long Island. Sawise tekan, Nick lelungan menyang West Egg kanggo ngunjungi sedulure, Daisy Buchanan lan bojone, Tom. Ing kana dheweke ketemu pemain golf profesional Jordan Baker. Kulawarga Buchanan lan Jordan Baker nduweni urip kang kontras saka uripe Nick kang luwih andhap asor. Nalika Nick mulih ing wayah sore, dheweke weruh tanggane, Gatsby, kang lagi ngadeg ing petengan. [2]

Sawijining dina, Nick diundang kanggo ngancani Tom, bojone Daisy sing seneng jina, ketemu karo gendakane, Myrtle Wilson, wong wadon kelas menengah sing bojone ngoperasikake garasi lan dodolan bensin ing Lembah Ash, sawijining wilayah kutha sing kumuh. Sawise ketemu lan lelungan menyang kutha, Myrtle nyelukake kanca-kanca kanggo teka mampir lan padha kabeh nginep karo ngombé ing kamar hotele Myrtle. Amarga padha mendem omben-omben, Tom lan Myrtle padu. Padudan mau dirampungi karo babagan Tom kang ora sengaja nglarani irunge Myrtle.

Nalika musim panas, Gatsby lan Nick dadi kanca. Nick lan Gatsby menyang kutha ing siji dina lan ketemu Meyer Wolfshiem, salah sijining kancane Gatsby. Ing dina sing padha, Nick ugha ngerteni carita katresnane Gatsby marang Daisy. Gatsby, tresna karo Daisy Buchanan. Dheweke ketemu taun sadurunge nalika dheweke dadi tentara nanging ora bisa bebarengan amarga dheweke durung duwe sarana kanggo ndhukung dheweke. Ing taun-taun sabanjure, Gatsby nggolek rejeki, kabeh kanthi tujuan kanggo ngentukake maneh atine Daisy. Dheweke tuku omah gedhe kanthi pangarep-arep yen Daisy bakal ngerti. Wektu iku ugha wektu kanggo Gatsby ketemu Daisy maneh, adhep-adhepan, lan liwat perantara Jordan Baker, Gatsby njaluk tulung marang Nick kanggo ngajak Daisy menyang omahe Nick ing ngendi Gatsby bakalan muncul.[3]

Paraga[besut | besut sumber]

Nick Carraway - Narator novel kang nyeritakake kedadeyan kang dumadi antarane Gatsby lan Daisy.

Jay Gatsby - Paraga protagonis ing novel. Gatsby minangka wong lanang enom sing sugih lan nduwe omah gedong ing West Egg.

Daisy Buchanan - Seduluré Nick. wong wadon sing ditresnani Gatsby.

Tom Buchanan - Bojone Daisy sing sugih banget.

Jordan Baker - Pemain golf amatir kang nduweni nada sarkastik. Dheweke minangka kancane Daisy. Dheweke dadi pacare Nick Carraway. [4]

Adhaptasi[besut | besut sumber]

The Great Gatsby diadhaptasi dadi filem. Versi filem pisanan saka novel iki debut ing taun 1926 minangka versi pagelaran Broadway saka Owen Davis, disutradarani dening Herbert Brenon lan dibintangi Warner Baxter, Lois Wilson lan William Powell. Banjur, ing taun 1949 sutradara Elliot Nugent ugha nggawe filem The Great Gatsby kang dibintangi dening Alan Ladd, Betty Field lan Macdonald Carey. Ing taun 1974, The Great Gatsby muncul ing layar maneh. Film iki disutradarani dening Jack Clayton lan dibintangi Robert Redford minangka Gatsby, Mia Farrow minangka Daisy, lan Sam Waterston minangka Nick Carraway. Paling anyar, The Great Gatsby disutradarai dening Baz Luhrmann ing taun 2013 lan dibintangi Leonardo DiCaprio minangka Gatsby, Carey Mulligan minangka Daisy lan Tobey Maguire minangka Nick. [5]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Times, I. D. N.; Azasya, Stella. "7 Alasan Mengapa Novel "The Great Gatsby" Dikenal Sebagai Novel Ter-Romantis Sepanjang Masa". IDN Times (ing basa Indonesia). Dibukak ing 2021-11-25.
  2. "The Great Gatsby: Full Book Summary". SparkNotes (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-11-25.
  3. "The Great Gatsby Chapter 1 Summary & Analysis". SparkNotes (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-11-25.
  4. "The Great Gatsby: Character List | CliffsNotes". www.cliffsnotes.com. Dibukak ing 2021-11-25.
  5. Giardina, Carolyn; Giardina, Carolyn (2021-02-23). "'The Great Gatsby' Animated Feature in Development". The Hollywood Reporter (ing basa American English). Dibukak ing 2021-11-25.