Terapi Gen

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Terapi gen.

Térapi gèn inggih punika tèknik térapi ingkang dipunginaakén kanggé ngawahi gèn-gèn mutan (abnormal/cacat) ingkang dipuntanggél jawabakén kaliyan kédadosan suatu penyakit.[1] ing wiwitan , terapi gen dipunbantuk kanggé ngobati penyakit keturunan (genetik) ingkang kadadosan amergi mutasi ing salebeting gen , kadasta penyakit fibrosis sistik.[2] ngginakaken terapi gen ing penyakit kasebut dipunlampahi kaliyan ngelebetake gen normal ingkang spesifik ing salebeting sel ingkang gadahi mutan.[2] Terapi gen salajengipun dipunrembaaken kanggé ngobati penyakit ingkang kadadosan amergi mutasi ing kathah gen, kadasta kanker.[2] sanèsipun ngelebetake gen normal ing salebeting sel muatan, mekanisme terapi gen ing sanès saged dipun-ginakaken inggih punika nglampahi rekombinasi homolog kanggé ngucalaken gen abnormal kaliyan gen normal, nyegah èksprèsi gen abnormal nglampahi teknik peredaman gen, saha nglampahi mutasi balik selektif saéngga gen abnormal saged gadahi fungsi normal.[1] Terapi gen inggih punika teknik gantosaken gen manungsa ing pundhi manungsa kasebut sampun mijil (boten dados janin), terapi punika boten gampil kaliyan tèknologi ing jaman saiki. Salah satunggaling tiyang ingkang dipunriwayatke kaliyan terapi gen ingghih punika DeSilva taun 1990.[3] terapi gen punika pendekatan énggal ing pengobatan kanker, ingkang sapunika taksih asifat eksperimental.[4] Ing taun 1972 Friedmann lan Roblin oksogen ingkang saé DNA dipun-ginakaken kanggé gantos cacat DNA ing penderita cacat genetik S Rogers, ugi attept ingkang wiwit kanggé nglampahi terapi gen dados York Times.[5]

Cara kanggé Terapi Gen pengobatan Kanker[besut | besut sumber]

Sapunika para ilmuan nembé nyobi pinten-pinten cara kanggé terapi gen pengobatan kanker[6]:

  1. Nambahaken gel séhat ing sel ingkang gadahi gen cacat utawi boten jangkep. Tuladhanipun: sel séhat gadahi Gen penekan tumor kadasta p53 ingkang nyegah kadadosan kanker. Ingkang sampun kataliti ingkang kathah ing sel kanker gen p53 rusak utawi boten wonten. Kanthi mlebetake gen p53 ingkang normal ing sel kanker, dipunarepaken sel kasebut normal lan séhat.
  2. Ngehentiaken aktivitas gen kanker Oncogenes. Gen kanker punika kasil mutasi saking sel normal, ingkang nyebapaken sel kasebut belah kanthi liar dados kanker. Wonten ugi gen ingkang nyebapaken sel kanker ber etastase jalar ing pérangan salira sanès.
  3. Nambahaken gen katamtu ing sel kanker pramila langkung peka kaliyan kemotrapi utawi radiasi, utawi ngalangi kerja en ingkang saged damel sel kanker kebal kaliyan kemotrapi. Ugi nyobi cara sanès.
  4. Nambahaken gen katamtu pramila sel-sel tumor utawi kanker langkung gampil dipuntepang lan dipunhancuraken kaliyan sistem kekebalan awak. Utawi nambahaken gen ing sel-sel kekebalan awak pramila langkung gampil deteksi lan ngancuraken sel-sel kanker.
  5. Ngehenteaken gen ingkang gadahi peran ing pembentukan jaringan pembuluh darah énggal angiogenesis utawi nambahaken gen ingkang saged nyegah angiogenesis. Manawi suplai getih lan panganan kahenti, kanker bakal kahenti tukul, utawi mati.
  6. Maringi gen ingkang aktif protein toksik katamtu ing sel kanker, pramila sel kasebut nglampahi aksi bunuh diri utawi apoptosis.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b "RNA Therapeutic, Pendekatan Baru Dalam Terapi Gen" (PDF). Majalah Ilmu Kefarmasian (www.jurnal.farmasi.ui.ac.id) II (2): 51 – 61. 2005-08.  Priksa gandra date ing: |date= (pitulung)
  2. ^ a b c Kam Man Hui (1994). Gene therapy: from laboratory to the clinic. World Scientific Pub Co Inc. ISBN 978-981-02-1655-9. Halaman 2-4
  3. ^ Terapi Gen (dipununduh Tanggal 22 Oktober 2012)
  4. ^ Pengobatan Kanker (dipununduh Tanggal 22 Oktober 2012)
  5. ^ Terapi Gen (dipununduh Tanggal 22 Oktober 2012)
  6. ^ Cara Terapi Gen untuk Kanker(dipununduh Tanggal 22 Oktober 2012)