Teoréma Pungkasan Fermat

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Teorema Pungkasan Fermat iku salah siji téoréma paling misuwur ing jagad matematika lan dicetusaké déning Pierre de Fermat ing abad kaping-17. Téoréma iki uniné:

kanggo n > 2, ora ana angka wutuh (basa Indonesia: bilangan bulat) dudu nol x, y, lan z sing nyocogi ing pepadhan (basa Indonesia:memenuhi persamaan) x^n + y^n = z^n

Fermat ngeklim wis nemokaké bukti saka teori kasebut, mung waé ora bisa nulisaké amarga pinggiran kaca bukuné ora amot manèh. Ananging, sajroning 357 taun sabanjuré, para matematikawan donya ora bisa mbuktèkaké, lan téoréma iki dadi salah siji teka-teki paling gedhé ing jagad matematika. Pungkasané, ing taun 1994, matematikawan Inggris-Amérika Andrew Wiles kasil mbuktèkaké teori iki.