Tempuyung

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Tempuyung
Sonchus arvensis20090912 303.jpg
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Unranked: Angiosperms
Unranked: Eudicots
Unranked: Asterids
Ordho: Asterales
Famili: Asteraceae
Tribe: Cichorieae
Génus: Sonchus
Spésies: S. arvensis
Jeneng binomial
Sonchus arvensis
L.
Bombus lapidarius - Sonchus arvensis - Keila.jpg

Tempuyung iku sawijining jinis tetanduran alasan sing bisa urip ing papan kabuka, kudu kena surya. Tanduran kang nama latine Sonchus arvensis L duwèni warna ijo lan bentukè lonjong, pucukè lancip lan pinggirè ora rata. [1] Tempuyung duwèni khasiat akèh, ya iku radang payudara, bisul, darah tinggi, kandung kencing, kandung empedu batu, lan kencing batu. Ing njeronè godhong iku duwé kalium akèh.[2]. Gunanè kalium iku kang nggawè watu ginjal sing bentukè kalsium karbonat rusak, amarga kalium iku isoh nyingkirkè kalsium nggo nggabung karo senyawa karbonat, oksalat, utawa urat kang nggawè watu ginjal akhirè watu ginjal iku kegawa metu karo urinè[3].

Jinising[besut | besut sumber]

Akèh wujudè tetanduran iki, sing ron cilik jenengè lempung lan yèn ron gedhé dhuwurè tekan rong mèter mau rayana.[4]

Rasanè[besut | besut sumber]

Tempuyung uga salah sawijinè tetanduran sing duwèni golongan senyawa flavonoid. Ana pelitian sing nuduhkè yèn senyawa flavonoid mlebu golongan flavon tersubstitusi ya iku 7,4'-hidroksin flavon. Yèn manawa dirasakakè tempuyung iku rasanè pait lan atis.[1]

Manfaatè[besut | besut sumber]

Tempuyung duwè khasiat kanggo tamba[5]

Nama Liya[besut | besut sumber]

Gempur batu, galibug, jombang, jombang lalakina, lempung, lampenas, rayana, niu she tou (Cina).[5]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b www.iptek.net.id(Dipuntingali tanggal 23 April 2011)
  2. ^ www.centeralhealth.com(Dipuntingali tanggal 23 April 2011)
  3. ^ suaramerdeka.com(Dipuntingali tanggal 23 April 2011)
  4. ^ www.pdpersi.co.id(Dipuntingali tanggal 23 April 2011)
  5. ^ a b www.warintek.ristek.go.id(Dipuntingali tanggal 15 Mèi 2011)