Tempuyung

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Tempuyung
Klasifikasi èlmiah
Krajan: Plantae
(unranked): Angiosperms
(unranked): Eudicots
(unranked): Asterids
Ordo: Asterales
Kulawarga: Asteraceae
Suku: Cichorieae
Marga: Sonchus
Jinis: S. arvensis
Jeneng binomial
Sonchus arvensis
L.

Tempuyung iku sawijining jinis tetanduran liar sing bisa urip ing papan kabuka, kudu kena surya. Tanduran kang nama latine Sonchus arvensis L duwèni warna ijo lan bentukè lonjong, pucukè lancip lan pinggirè ora rata. [1] Tempuyung duwèni khasiat akèh, ya iku radang payudara, bisul, darah tinggi, kandung kencing, kandung empedu batu, lan kencing batu. Ing njeronè godhong iku nduwèni kalium akèh.[2]. Gunanè kalium iku kang nggawè watu ginjal sing bentukè kalsium karbonat rusak, amarga kalium iku isoh nyingkirkè kalsium nggo nggabung karo senyawa karbonat, oksalat, utawa urat kang nggawè watu ginjal akhirè watu ginjal iku kegawa metu karo urinè[3].

Jinising[sunting | besut sumber]

Akèh wujudè tetanduran iki, sing ron cilik jenengè lempung lan yèn ron gedhè dhuwurè tekan rong mèter kasebut rayana.[4]

Rasanè[sunting | besut sumber]

Tempuyung uga salah sawijinè tetanduran sing duwèni golongan senyawa flavonoid. Ana pelitian sing nuduhkè yèn senyawa flavonoid mlebu golongan flavon tersubstitusi ya iku 7,4'-hidroksin flavon. Yèn manawa dirasakakè tempuyung iku rasanè pait lan atis.[1]

Manfaatè[sunting | besut sumber]

Tempuyung duwè khasiat kanggo tamba[5]

Nama Liya[sunting | besut sumber]

Gempur batu, galibug, jombang, jombang lalakina, lempung, lampenas, rayana, niu she tou (Cina).[5]

Cathetan suku[sunting | besut sumber]

  1. ^ a b www.iptek.net.id(Dipuntingali tanggal 23 April 2011)
  2. ^ www.centeralhealth.com(Dipuntingali tanggal 23 April 2011)
  3. ^ suaramerdeka.com(Dipuntingali tanggal 23 April 2011)
  4. ^ www.pdpersi.co.id(Dipuntingali tanggal 23 April 2011)
  5. ^ a b www.warintek.ristek.go.id(Dipuntingali tanggal 15 Mei 2011)
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Tempuyung&oldid=1013690"