Tembung kriya transitif

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Tembung kriya transitif iku sajinising tembung kriya sing merlokaké subjèk lan objèk siji utawa luwih. Tembung kriya iki lawané tembung kriya intransitif sing ora merlokaké objèk. Banjur ing basa Jawa, tembung kriya transitif bisa diwalik didadèkaké pasif. Ing modus aktif, tembung kriya iki kudu dipranasalisasi.

Tuladha:

Aktif
  • Kowé ngangkat tas (tas iku objèk)
  • Aku ngukum kowé (kowé iku objèk)
  • Maling nyolong dhuwit (dhuwit iku objèk)
  • Aku nulis layang (layang iku objèk)
  • Aku mangan saté (saté iku objèk)
Pasif
  • Tasé kokangkat
  • Kowé takkukum
  • Dhuwité dicolong maling
  • Layangé taktulis
  • Saténé takpangan

Ing modus pasif ora ana subjèk.