Tajuddin Noor Ganie

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Tajuddin Noor Ganie

Tajuddin Noor Ganie, S.Pd., M.Pd. (TNG) inggih punika salah satunggaling sastrawan saha budayawan Indonésia ingkang miyos wonten ing Banjarmasin, Kalimantan Kidul ing tanggal 1 Juli 1958.[1]

Biografi[besut | besut sumber]

Tajuddin Noor Ganie inggih punika putra saking Igan Abdul Ganie Masrie lan ibunipun Hajjah Salabiah. Garwanipun inggih punika Norsidah binti Basri lan gadhah kalih putri, namanipun Nurul Maulida lan Dwi Yulianita. Riwayat pendhidhikanipun dipunwiwiti saking SDN Mawar Kencana Banjarbaru, lan lulus ing taun 1971. Lajeng piyambakipun nerasaken sekolah ing SMEPN Martapura, lan lulus ing taun 1974, déné sMAnipun ing SMEAN Martapura, ingkang lulus ing taun 1977. Ing yuswa 39 taun, piyambakipun nerasaken sekolah ing PBSID STKIP PGRI Banjarmasin lan lulus dados wisudawan paling saé ing taun 2002. Lajeng piyambakipun ugi nerasaken sekolah malih ing pendhidhikan program Pascasarjana PBSID FKIP Universitas Lambung Mangkurat Banjarmasin lan kasil dipunrampungaken kanthi predikat sangat memuaskan ing taun 2005.[2] Kajawi sinau ing pendhidhikan formal, TNg ugi asring ndhèrèk kathah forum sastra budaya, ing antawisipun Forum Penyair Muda Delapan Kota Kalsel (Banjarmasin, 1982), Apresiasi Penyair Puncak Penyair ASEAN (Denpasar, 1983), Siklus Lima Penyair Kalsel (Banjarmasin, 1983), Festival Puisi XII (PPIA Surabaya, 1990), Festival Puisi XIII (PPIA Surabaya, 1992), Festival Puisi Kalimantan (Banjarmasin, 1992), Hari Sastra X (Shah Alam, Selangor, Malaysia, 1993), Festival Puisi XIV (PPIA Surabaya, 1994), Refleksi Setengah Abad Indonesia Merdeka (Surakarta, 1955), Temu Penyair Nasional ([[Tasikmalaya, 1999), lan Dialog Borneo VII (Banjarmasin, 2003).

Padamelanipun[besut | besut sumber]

Wiwit taun 2002, Tajuddin dados dhosèn tamu ing mata kuliah kritik sastra, pendekatan struktural sastra, prosa fiksi dan drama, puisi, sosiologi sastra, dan penulisan kreatif sastra ing PBSID STIKIP PGRI Banjarmasin. Kegiyatan ingkang sanèsipun inggih punika dados pengelola Pusat Pengkajian Masalah Sastra (PUSKAJ1MASTRA) Kalimantan Selatan. Tajuddin wiwitan sepisanan ngrintis karir dados panulis karya sastra wiwit taun 1980- nan. Publikasi karya sastranipun kasebar ing kathah médhia cithak ingkang dipunwedalaken ing Banjarmasin, Surabaya, Jakarta, Kuala Lumpur, lan Brunei Darussalam.[3] ==Asiling Karya

Karya buku:[4]

  1. Antologi Biografi Sastrawan Kalsel
  2. Asal-usul Orang Banjar
  3. Aspek-aspek Etnografi Laskar Pelangi
  4. Jatidiri Puisi Indonesia
  5. Kajian Puisi
  6. Kamus Mimpi Orang Banjar
  7. Kamus Peribasa Banjar
  8. Karakteristik Wujud, Fungsi, Makna dan Aji Peribasa Banjar
  9. Legenda Awi Tadung dan Ular Buntung
  10. Mengenal Benda-benda Bertuah Magis dalam Religi Orang Banjar di Kalimantan Selatan
  11. Penyair Kalsel 1930-1942: Apa, Siapa, dan Bagaimana Puisi Mereka
  12. Puisi Banjar Genre Lama Bercorak Madihin
  13. Puisi Banjar Genre Lama Bercorak Mantra
  14. Puisi Banjar Genre Lama Bercorak Pantun
  15. Puisi Banjar Genre Lama Bercorak Peribasa
  16. Puisi Banjar Genre Lama Bercorak Syair
  17. Sasirangan, Kain Khas Tanah Banjar
  18. Sastra Banjar Genre Lama Bercorak Puisi
  19. Sajarah Nasional Cerpen Indonesia 1920-2009
  20. Sajarah Nasional Drama Indonesia 1920-2009
  21. Sajarah Nasional Kesusastraan Indonesia 1920-2009
  22. Sajarah Nasional Puisi Indonesia 1920-2009
  23. Sajarah Nasional Roman/Novèl Indonesia 1920-2009
  24. Sajarah Lokal Kesusastraan Indonesia di Kalsel 1930-2009
  25. Tegaknya Masjid Kami (Novèl)
  26. Tengah Malam di Kuala Lumpur
  27. Téyori dan Praktek Menulis Cerpen
  28. Téyori dan Praktik Menulis Puisi
  29. Téyori dan Praktik Penelitian Sastra
  30. Téyori Sastra
  31. Tragedi Intan Trisakti
  32. Novèl Tegaknya Masjid Kami kapacak dados cerbung ing SKH Radar Banjarmasin (2005)

Penghargaan[besut | besut sumber]

  • Penulis Esai Sastra Bulan Basa (Pusat Basa, Jakarta, 1985)
  • Pemuda Pelopor Kalsel Babagan seni Budaya (Menpora, Jakarta, 1991)
  • Bebungah Seni Babagan Sastra (Gubernur Kalsel, 1998)
  • Penulis Naskah Fiksi Keagamaan (Mantri Agama, Jakarta, 2002).
  • Ing taun 2005, kathah pamaos SKH Radar Banjarmasin naté ngusulaken TNG dados Calon Gubernur Kalsel Pilihan Saya (wonten ing wujud angket terbuka).

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. [1] Tajuddin Noor Ganie (dipunundhuh tanggal 26 Januari 2013)
  2. [2] Profil Melayu: Tajuddin Noor Ganie (dipunundhuh tanggal 26 Januari 2013)
  3. [3] Tajuddin Noor Ganie (dipunundhuh tanggal 26 Januari 2013)
  4. [4] Tajuddin Noor Ganie (dipunundhuh tanggal 26 Januari 2013)