Syu'aib

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
A map of Midian, the town where Shoaib was sent to prophesy
Shrine in Wadi Shoaib,Jordan

Syu'aib (Arab: شعيب‎‎; Shuʕayb, Shuʕaib, Shuaib (sawatawis 1600 SM-1500 SM)[1][2] inggih punika seorang nabi ingkang dipunutus datèng kaum Madyan lan Aikah miturut tradisi Islam. Piyambakipun dipunangkat dados nabi ing tahn 1550 SM. ananging dipunsèbatakèn kathah ngantos 11 kali ing salebeting Al-Qur'an lan piyambakipun séda ing Madyan. Ing Kitab Pangentasan Alkitab Ibrani utawi Alkitab Kristen kasèrat seorang tokoh ingkang dipunanggep sami inggih punika: Rehuel utawi Yitro, imam ing Midian, ingkang dados mertua Musa, saksampunè maringi putrinipun, Zipora datèng Musa dados garwanipun. Zipora mbabar 2 putra kanggé Musa.[3] Seorang putra Rehuel, Hobab lajèng ndèrèk Musa kèsah ing tanah Kanaan. Saksampunè tiyang Israèl mlébét ing tanah Kanaan, keturunanipun dipunparingi sébidang tanah lan manggèn ing tengah-tengah tiyang Israèl.[4]

Ètimologi[besut | besut sumber]

Syu'aib kanthi harafiah artosipun "Ingkang nedahaken Jalan Kebenaran". Amargi miturut kisah Islam, Syu'aib sampun gadhah usaha kanggé nujukaken jalan ingkang lurus dateng umatipun inggih punika penduduk Madyan lan Aykah.

Genealogi[besut | besut sumber]

Miturut Islam: Syuaib bin Mikil bin Yasjir bin Madyan bin Ibrahim utawi Abraham bin Azara utawi Terah bin Nahur utawi Nahor bin Suruj bin Ra'u bin Falij bin 'Abir bin Syalih bin Arfahsad utawi Arpakhsad bin Syam atau Sem bin Nuh.

Biografi[besut | besut sumber]

Miturut Islam, Syu'aib inggih punika salah satunggaling saking 4 nabi bangsa Arab. Tiga nabi sanèsipun inggih punika Hud, Shaleh, lan Muhammad. Piyambakipun nabi ingkang dipunjuluki juru sesorah amargi kecakapan lan kefasihanipun ing berdakwah.

Piyambakipun dipunyakini punika cicit laki-laki Ibrahim. Piyambakipun dipunutus minangka nabi kanggé kaum Madyan kanggé mperingatkan mereka amargi kecurangan-kecurangan mereka. Ketika mereka boten nyesali perbuatanipun, Allah ngajuraken kaum mau.

Syu'aib kanthi tradisional dipunanggep dados Yitro, lan dados bapak mertua Musa ing ajaran Samawi. Amargi Musa sampun nikahi putrinipun ingkang namanipun Shafura utawi Zipora.

Kaum Madyan[besut | besut sumber]

Umat muslim nyakini manawi Syu'aib dipuntetapaken déning Allah kanggé dados seorang nabi ingkang manggèn ing wétan Gunung Sinai dateng kaum Madyan lan Aikah. Inggih punika kaum ingkang manggèn ing pasisir Laut Merah ing tenggara Gunung Sinai. Masarakat mau dipuntepang dados amargi perbuatan burukipun ingkang boten jujur ing timbangan lan ukuran ugi dipuntepang dados kaum kafir ingkang boten ngenal Tuhan. Punika nyembah berhala namanipun Aikah, inggih punika sebidang tanah ara-ara ingkang dipuntumbuhi pepohonan.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ http://www.thetruthoflife.org/messengers_shuaib.htm
  2. ^ http://www.zainab.org/commonpages/ebooks/english/short/prophets.htm
  3. ^ Keluaran 2, mliginipun
  4. ^

Ndelengen Uga[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]