Swaraning Gunung

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa

Swaraning Gunung (The Sound of the Mountain utawa Yama no Oto) ya iku novèl kang diripta dening Kawabathah Yasǔnari ing taun 1949-1954. Swaraning Gunung kalêbu dawa kanggo novèl Kawabatha kanthi 276 kaca ing basa Inggrise. Kaya akeh karyane, novèl iki katulis ing gurita cêkak kaya guguritan kang juru basa Inggrise angandharake yen karya iki mempêr hayku ana ing paribuka Nagara Ima jarwa Inggris.

Swaraning Gunung
Juru ripta Kawabathah Yasǔnari
Irah-irahan wiwitan 山の音

Yama no Oto

Juru basa Edward Seidensticker
Nagara Nippon
Basa Basa Nippon
Gagrag Nopel
Tanggal pawêtu 1949–1954 M
Pawêtu basa Inggris 1970 M (Knopf)
Jinis sarana Cithakwêtu (Paperback)

Swaraning Gunung kasalin dumadi pilêm kanthi irah-irahan kang padha (Thoho, 1954 M) kaulon dening Naruse Mikio lan kanthi juru lakon ya iku Hárá Setsuko, Yamamurá So, Uehárá Ken, lan Thanami Yatsuko.

Buku iki kalêbu ing pratelan 100 karya utamaning donya kasusastran dening Papustakan Donya Bokklubbên.

Kanggo pawêtu kapisan Amerikah (1970), Seidensticker mênang Bubungah Buku Nagara ing babagan Jarwa.

Ringkesan[besut | besut sumber]

Ing novel iki, Ogata Shingo minangka priyayi umur suwidakan sing wiwit ngrasakake pungkasaning pati. Shingo dadi nduweni obsesi banget karo kenangan lan warisan sing bakal ditinggal nalika dheweke mati. Nalika nduweni pengeling-eling saka adhine bojoné, wong wadon kang tau ditresnani dening Shingo. Banjur, Shingo nemoni yen awake tambah cedhak karo wong wadon enom garwane putrane. Kahanan sing rumit muncul, nyebabake Shingo takon babagan tumindake dhewe babagan bencana sing kedadeyan ing perkawinan anak-anake. The Sound of the Mountain minangka novel babagan kematian lan warisan sing ditinggalake saben makhluk urip nalika dheweke mati.

Shingo sadar yen pikirane wis mulai goyah. Asring Shingo dadi weruh yen putrane lan sekretaris kudu terus ngelingake dheweke bab sing kudu dilakoni ing karya utawa bantuan wong golek barang sing wis ditinggal ing sawetara panggonan kang ora bisa kelingan. Umure sing wis saya tuwa lan asring njalari dheweke mikir maneh ing urip lan kanggo ngelingi wong-wong sing kepungkur. Shingo kerep mikirake adhine bojone, wong wadon sing nate ditresnani banget sing tilar donya nalika isih enom. Senadyan luwih saka telung puluh taun omah-omah, Shingo isih pengin dheweke nduwe kabegjan kanggo nikahi adhine bojone. [1]

Shingo uga ngerti yen putrane ora setya marang bojone. Kikuko minangka wanita enom ayu sing ngelingake dheweke marang adhine sing biyen dikagumi. Cara putrane dhewe nganggep wong wadon enom sing atraktif ndadekake Shingo rumangsa gagal nalika nerangake dening anak-anake. Mula, Shingo takon marang sekretarise, Eiko, babagan bojone anake. Suwe-suwe Eiko ngandhani Shingo babagan wanita kasebut, malah ngajak dheweke ndeleng omah sing dienggoni. Shingo, nanging wedi banget campur tangan, ora gelem nyawang wanita kasebut. [2]

Paraga[besut | besut sumber]

Ogata Shingo - Paraga utama ing novel. Shingo minangka sing lali marang wong-wong ing saubengé.

Yasuko - Bojone Shingo.

Shūichi - Putrane Singo.

Kikuko - Bojone Shūichi. [3]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. "The Sound of the Mountain Summary - eNotes.com". eNotes (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-11-18.
  2. "The Sound of the Mountain Summary - eNotes.com". eNotes (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-11-18.
  3. "The Sound of the Mountain Characters - eNotes.com". eNotes (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-11-18.