Wong Xibe

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Suku Xibe)
Xibe
(Sibe, Sibo, Xibo)
Lansdell-1885-p211-Sibo-military-colonists.jpg
"Sibo military colonists", picture drawn by Henry Lansdell during his visit to today's Qapqal Xibe County in 1882
Gunggung cacah jiwa
172,900
Tlatah mawa cacah jiwa akèh
 China  (Xinjiang · Liaoning · Jilin)
Basa
Xibe
Agama
Buddhism, Polytheism and Shamanism[1]
Golongan ètnik magepokan
Manchu, Xianbei

Suku Xibe utawa Suku Sibo iku salah siji sujuku saka pitung suku minoritas ing Republik Rakyat Cina.[2] Suku iki duwé buyut kang padha kaya ta Suku Manchu, Suku Mongol, Suku Daur, Suku Hezhen, Suku Oroqen, Suku Ewenki. Kapitu suku iki kagolong kelompok Manchu Tungusic.[2]

Suku Xibe manggon ing Lor Wétan Cina, ya iku ana ing Liao Ning lan Jilin lan ing panggon otonomi Uygur Xinjiang, ing ILI. Nalika sensus taun 2000, suku xibes cacahé ana 188,000.[2] Ing Provinsi Liao Ning, kurang luwih ana 50.000 wong suku Xibe kang urip ing Orion Xibe.[2] Lumrahé suku iki ana ing kutha Yinning, Xinjiang.[2] Paling akèh ana ing Chabucha’er Xibe Otonomi County, kira-kira 30,000.[2] Basa Xibe sing di duwé Tungusic cabang suku Manchu saka Kulawarga Basa Altai. Saka legendha na carita yèn suku Xibe duwé script nanging ilang nalika ana Dinasti Qing (1644-1911). Basa Han lan basa Manchu luwih akèh digunakaké déning suku Xibe.[2]

Suku Xibe ing Xinjiang duwé kaparcayan poltyheism sadurunge Cina merdheka ing taun 1949. Saliyané déwa-déwa naga, lemah, suku Xibes uga nyembah déwa kang jaga mah lan kewan.[2] Saliyané iku wong suku Xibe prcaya marang Shamanisme lan Buddhisme. Suku Xibes iku kagolong suku kang nyembah leluhur, ana sesajene kaya ta iwak, melon, ing saben wuln Juli.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]