Wong Jino

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Suku Jino)
Suku Jino
Jino.jpg
Gunggung cacah jiwa
(22,000)
Tlatah mawa cacah jiwa akèh
China, Yunnan
Basa
Jino
Agama
Animism, Buddhism
Golongan ètnik magepokan
Yi, Qiang

Wong Jino iku salah siji wong kang ana ing Repulik Rakyat Cina.[1][2] Cacahe warga kang ana ing wong Jino iki kurang luwih 20.000 wong. Saka cacahe iku, paling akèh urip ing Keresidenan Xishuangbanna Propinsi Yunnan.[2] Basa kang digunakake ya iku basa kino kang kagolong basa Tibet-Birma rumpun basa Sino-Tibeto.[2] Wong iki ora nduweni aksara dhéwé ing basane.[2] Jaman biyèn wong iki nganut animisme lan muja mbah buyute.[2]

Omahe wong Jino iku digawé saka pring kang digawé panggung ing sadhuwure bukit. Umume wong lanang nggunakake klambi putih utawa biru lan celana digawé saka rami utawa katun. Wong wadon, miturut aturan adhate nggunakake klambi kang akèh wernane lan diwenehi bordir ing gulon, lan nggunakake rok ireng cekak. Ana uga kang nggunakake rok dawa. Wong wadon wong jino uga gawé sanggul utawa gulungan rambut kang disampirke ing bahu. Saliyane iku uga nggunakake topi rami bentuke krucut.[1] Wong Jino nganut aliran monogami. Uripe wong Jino luwih kabukak tinimbang wong liyane. Sadurunge nikh, calon nganten lanang lan wedoke diolehke nglakoni tumindake kaya wis dadi bojone. Ing désa-désa uga dideke omah kusus kanggo pasangan lanang wedok kang durung nikah. Ing wong Jino arang banget ana sing pegat.[1]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Wong_Jino&oldid=1081240"