Wong Jino

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Suku Jino)
Suku Jino
Jino.jpg
Gunggung cacah jiwa
(22,000)
Tlatah mawa cacah jiwa akèh
China, Yunnan
Basa
Jino
Agama
Animism, Buddhism
Golongan ètnik magepokan
Yi, Qiang

Wong Jino iku salah siji wong kang ana ing Repulik Rakyat Cina.[1][2] Cacahe warga kang ana ing wong Jino iki kurang luwih 20.000 wong. Saka cacahé iku, paling akèh urip ing Keresidenan Xishuangbanna Provinsi Yunnan.[2] Basa kang digunakaké ya iku basa kino kang kagolong basa Tibet-Birma rumpun basa Sino-Tibeto.[2] Wong iki ora duwé aksara dhéwé ing basane.[2] Jaman biyèn wong iki nganut animisme lan muja mbah buyute.[2]

Omahe wong Jino iku digawé saka pring kang digawé panggung ing sadhuwure bukit. Lumrahé wong lanang nggunakake klambi putih utawa biru lan clana digawé saka rami utawa katun. Wong wadon, miturut aturan adhate nggunakake klambi kang akèh wernane lan diwènèhi bordir ing gulon, lan nggunakake rok ireng cekak. Ana uga kang nggunakake rok dawa. Wong wadon wong jino uga gawé sanggul utawa gulungan rambut kang disampirke ing bahu. Saliyané iku uga nggunakake topi rami bentuke krucut.[1] Wong Jino nganut aliran monogami. Uripe wong Jino luwih kabukak tinimbang wong liyané. Sadurunge nikh, calon nganten lanang lan wedoke diolehke nglakoni tumindake kaya wis dadi bojone. Ing désa-désa uga dideke omah kusus kanggo pasangan lanang wédok kang durung nikah. Ing wong Jino arang banget ana sing pegat.[1]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]