Suku Batak Toba

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Omah Batak Toba

Suku Batak Toba iku kalebu bagéyan saka suku bangsa Batak. Suku Batak Toba manggon ing Kabupatèn Toba Samosir.[1] Kabupatèn iki nduwèni wilayah ya iku Balige, Laguboti, Parsoburan, lan sakupengé.[1] Suku Batak Toba kalebu suku kang seneng bisnis lan nduwéni usaha.[1] Wiwit jaman biyèn, suku batak Toba kalebu suku kang kerep nglaksanakake upacara adhat ing saben kagiyatan.[2] Ananging saiki anané upacara adat iki kerep nggawe béda pendapat sanajan ora nyebabaké konflik.[2] Iki kasebabaké amarga faktor agama, akehé etnik lan asal etnis, defusi adat ya iku campuré adhat saben etnis kayata anané perkawinan ing suku kang beda.[2] Saliyané iku uga amarga faktor globalisasi.[2] Tokoh adat Raja Patik Tampubolon nglompokaké geseré adat iku dadi telu ya iku anané telu pelaksanaan upacara adat.[2] Upacara adhat iku kabagi dadi Adat Inti, Adat na Taradat, lan Adat na Niadathon.[2] Ananging saiki ana siji manèh tata cara upacara adhat Batak ya iku Adat na Soadat.[2] Sistem kekerabatn Suku Batak Toba diatur ing sistem sosial kemasyarakatan kang diarani dalihan na tolu kang tegesé tungku yang tiga.[3] Ana telu pilar dhasar kang nglandhasi sistem iki ya iku hula-hula, anak boru, lan dongan tubu.[3]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c (id)usu.ac.id(dipunundhuh tanggal 28 Agustus 2011)
  2. ^ a b c d e f g (id)silaban.net(dipunundhuh tanggal 28 Agustus 2011)
  3. ^ a b (id)repository.usu.ac.id(dipunundhuh tanggal 28 Agustus 2011)


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Suku_Batak_Toba&oldid=1075899"