Suku Batak Toba

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Omah Batak Toba

Suku Batak Toba iku kalebu bagéyan saka suku bangsa Batak. Suku Batak Toba manggon ing Kabupatèn Toba Samosir.[1] Kabupatèn iki nduwèni wilayah ya iku Balige, Laguboti, Parsoburan, lan sakupengé.[1] Suku Batak Toba kalebu suku kang seneng bisnis lan nduwéni usaha.[1] Wiwit jaman biyèn, suku batak Toba kalebu suku kang kerep nglaksanakake upacara adhat ing saben kagiyatan.[2] Ananging saiki anané upacara adat iki kerep nggawe beda pendapat sanajan ora nyebabaké konflik.[2] Iki kasebabaké amarga faktor agama, akehé etnik lan asal etnis, defusi adat ya iku campuré adhat saben etnis kayata anané perkawinan ing suku kang beda.[2] Saliyané iku uga amarga faktor globalisasi.[2] Tokoh adat Raja Patik Tampubolon nglompokaké geseré adat iku dadi telu ya iku anané telu pelaksanaan upacara adat.[2] Upacara adhat iku kabagi dadi Adat Inti, Adat na Taradat, lan Adat na Niadathon.[2] Ananging saiki ana siji manèh tata cara upacara adhat Batak ya iku Adat na Soadat.[2] Sistem kekerabatn Suku Batak Toba diatur ing sistem sosial kemasyarakatan kang diarani dalihan na tolu kang tegesé tungku yang tiga.[3] Ana telu pilar dhasar kang nglandhasi sistem iki ya iku hula-hula, anak boru, lan dongan tubu.[3]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c (id)usu.ac.id(dipunundhuh tanggal 28 Agustus 2011)
  2. ^ a b c d e f g (id)silaban.net(dipunundhuh tanggal 28 Agustus 2011)
  3. ^ a b (id)repository.usu.ac.id(dipunundhuh tanggal 28 Agustus 2011)


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Suku_Batak_Toba&oldid=1002970"