Spermatozoid

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Spermat
Sperm-egg.jpg
Sebuah sel sperma yang sedang melakukan penetrasi terhadap sebuah sel ovum untuk melakukan pembuahan.
Complete diagram of a human spermatozoa en.svg
Diagram dari Spermatozoa manusia
MeSH Spermatozoa
Dorlands/Elsevier Spermatozoa

Sepermatozoid utawa Spermatozoa utawa Sel sperma utawa mani ya iku sel saka sistem reprodusi wong lanang. Istilah sepermatozoid asale saka basa Yunani kang artine bibit mahluk hidup. sel seprma bakal membuahi ovum kanggo mbentuk zigot. Zigot ya iku salah sijine sel kanti kromosom lengkap kang bakal dadi embrio. Sel seperma manungsa ya iku sel sistem reproduksi utama saka wong lanang. Sel seperma nduwèni jinis kelamin lanang uatawa wedok. sel seperma manungsa kasusun kayadene ndas kang ukurane 5 µm x 3 µm lan buntut dawane 50 µm. Sel seperma pertama kaline diteliti déning murid saka Antonie van Leeuwenhoek ing taun 1677.[1]

Wujud seprma kayata cebong, lan kabagi dadi 3 perangan ya iku: endas, gulu, lan buntut. Ndas bentuke lonjong rodok gepeng, kang isine inti(nucleus). Bagiyan gulu ngubungake ndas karo bagiyan tengah. Yenta buntut funsine kanggo obah maju, dawane buntut kira-kira kaping sepuluha bagian endas.[1]

Urutan pertumbuhane sperma (spermatogenesis) ya iku spermatogonium (mbelah 2), spermatosit pertama (mbelah 2), spermatosit kedua (mbelah 2), spermatid lan tumbuh dadi spermatozoa (sperma).[1]

Ing wong lanang diwasa normal, prose spermatogenesis berlangsung seumur usripe, senajan kuwalitas lan kuantitase selot midun kanti tambahe umur. Mangka saka iku, disaranake supaya njaga keséhatan klebu keséhatan sperma kanti mangan buah-buahan sarrta panganan kang ngandut gisi.[1]

Ing mangsane pubertas, spermatogonia mbelah deweke saca mitosi sahingga ngasilake luwih ake spermatogonia. Ing manungsa spermatogonia ngandut 23 pasang krokosom utawa 46 kromosom (doploid). Pira-pira spermatogonia mbelh manèh, wondene liyane berkebang dadi spermatosis primer kang uga ngandit kromosom kang akehe 46 kromosom. Sel-sel spermatosit primer kasebut banjur mbelah sacara meosis manjadi spermatosit sekunder kang jumlah kromosome dadi setengah (23 kromosom haploid). Sebanjure spermatosit sekunder mbelah maneng sacra meosis dadi papat spermatid. Dadi, spermatosit primer ngalami pambelahan meosi 1 kang ngasilake loro spermatosit sekunder.[2]

Ing wong lanang diwasa normal, prose spermatogenesis berlangsung seumur usripe, senajan kuwalitas lan kuantitase selot midun kanti tambahe umur. Mangka saka iku, disaranake supaya njaga keséhatan klebu keséhatan sperma kanti mangan buah-buahan sarrta panganan kang ngandut gisi.[1]

Cathetan Sikil[sunting | besut sumber]

  1. ^ a b c d e apa-itu-spermatozoid-sperma, (Kaunduh 5/11/12).
  2. ^ sperma, (Kaunduh 5/11/12).
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Spermatozoid&oldid=1003184"