Spermatozoid

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Spermat
Sperm-egg.jpg
Sebuah sèl sperma yang sedang melakukan penetrasi terhadap sebuah sèl ovum untuk melakukan pembuahan.
Complete diagram of a human spermatozoa en.svg
Diagram dari Spermatozoa manungsa
MeSH Spermatozoa
Dorlands/Elsevier Spermatozoa

Sepermatozoid utawa Spermatozoa utawa Sel sperma utawa mani ya iku sèl saka sistem reprodusi wong lanang. Istilah sepermatozoid asalé saka basa Yunani kang artine bibit mahluk hidup. sèl seprma bakal membuahi ovum kanggo mbentuk zigot. Zigot ya iku salah sijiné sèl kanti kromosom lengkap kang bakal dadi embrio. Sel seperma manungsa ya iku sèl sistem reproduksi utama saka wong lanang. Sel seperma duwé jinis kelamin lanang uatawa wédok. sèl seperma manungsa kasusun kaya déné ndas kang ukurane 5 µm x 3 µm lan buntut dawane 50 µm. Sel seperma pertama kaline diteliti déning murid saka Antonie van Leeuwenhoek ing taun 1677.[1]

Wujud seprma kaya ta cebong, lan kapérang dadi 3 perangan ya iku: endas, gulu, lan buntut. Ndas bentuke lonjong rodok gepeng, kang isiné inti(nucleus). Bagiyan gulu ngubungake ndas karo pérangan tengah. Yenta buntut funsine kanggo obah maju, dawane buntut kira-kira kaping sepuluha pérangan endas.[1]

Urutan pertumbuhane sperma (spermatogenesis) ya iku spermatogonium (nyigar 2), spermatosit pertama (nyigar 2), spermatosit kedua (nyigar 2), spermatid lan tumbuh dadi spermatozoa (sperma).[1]

Ing wong lanang diwasa normal, prose spermatogenesis berlangsung seumur usripe, sanajan kuwalitas lan kuantitase selot midun kanti tambahe umur. Mangka saka iku, disaranake supaya njaga keséhatan kalebu keséhatan sperma kanti mangan woh-wohan sarrta panganan kang ngandut gisi.[1]

Ing mangsane pubertas, spermatogonia nyigar dhèwèké saca mitosi saéngga ngasilaké luwih ake spermatogonia. Ing manungsa spermatogonia ngandut 23 pasang krokosom utawa 46 kromosom (doploid). Pira-pira spermatogonia mbelh manèh, wondene liyané berkebang dadi spermatosis primer kang uga ngandit kromosom kang akèhé 46 kromosom. Sel-sèl spermatosit primer mau banjur nyigar kanthi meosis manjadi spermatosit sekunder kang jumlah kromosome dadi setengah (23 kromosom haploid). Sebanjure spermatosit sekunder nyigar maneng sacra meosis dadi papat spermatid. Dadi, spermatosit primer ngalami pambelahan meosi 1 kang ngasilaké loro spermatosit sekunder.[2]

Ing wong lanang diwasa normal, prose spermatogenesis berlangsung seumur usripe, sanajan kuwalitas lan kuantitase selot midun kanti tambahe umur. Mangka saka iku, disaranake supaya njaga keséhatan kalebu keséhatan sperma kanti mangan woh-wohan sarrta panganan kang ngandut gisi.[1]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e apa-itu-spermatozoid-sperma, (Kaunduh 5/11/12).
  2. ^ sperma, (Kaunduh 5/11/12).