Soetran

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Soetran
Soetran, Buku Pelengkap IV Pemilihan Umum 1977 (1978), p764.jpg
Gubernur Irian Jaya
Linggih
31 Maret 1975 – 20 Januari 1981
PrésidhènSoeharto
WakilJan Mamoribo
Elias Paprindey
Izaac Hindom
Kang sadurungéAcub Zainal
Kang sawiséBusiri Suryowinoto
Bupati Trenggalek
Linggih
3 Oktober 1968 – 25 Maret 1975
GubernurMohammad Noer
Kang sadurungéMoeladi
Kang sawiséMuchammad Poernanto (penjabat)
Soedarso
Rerincèn dhiri
Lair(1921-Cithakan:NOMORBULAN-05)5 April 1921
Nèderlan Cangkring, Krembung, Sidoarjo, Jawa Timur, Hindia Belanda
Pati1 Juli 1987(1987-07-01) (umur 66)
Indhonésia Rumah Sakit Darmo, Surabaya, Jawa Timur, Indonesia
Parté pulitikCithakan:Parpolicon
Tandha tangan
Jasa militèr
Kasetyan
Cawang25px TNI Angkatan Darat
Taun leladi1942—1975
Pangkat25px Brigadir Jenderal TNI

Brigadir Jenderal TNI (HOR) ( Ret. ) Soetran ( EBI : Sutran, lair ing Cangkring, Krembung, Sidoarjo, Jawa Timur, 5 April 1921 – pati ing Surabaya, Jawa Timur, 1 Juli 1987 ing umur 66 taun ) ya iku tokoh tentara lan politisi kang tau dadi Bupati Kabupatèn Trenggalèk wiwit taun 1968 nganti 1975 lan Gubernur Irian Jaya wiwit taun 1975 nganti 1981.

Lair ing Sidoarjo, Soetran kudu mandheg saka pendidikan dasar ing kelas 4 lan njupuk macem-macem penggawean. Ing taun 1942, Soetran mlebu organisasi PETA kanthi pangkat budancho (tingkat Sersan). Sabanjuré Indonésia mardika, Soetran gabung karo TNI, lan dadi Komandan Distrik Militer ing Merauke, Merauke lan Kabupatèn Trenggalèk. Soetran pikantuk jabatan politik lan dadi poslitisi kapisan nalika ana pemilihan Bhupati Kabupatèn Trenggalèk taun 1968. Salah sijine ciri kapemimpinane yaiku sistem komando sing dianut pemerintah daerah. Prestasi paling gedhe Soetran minangka bhupati yaiku ndadekake Trenggalek dadi sentra Cengkèh ing Jawa Timur. Soetran uga nglakokake kabijakan ambangunan tembok lan reboisasi ing tlatah Trenggalek minangka upaya kanggo ningkatake uripe masyarakat Trenggalek. Soetran diangkat maneh kanggo periode kaping pindho ing taun 1973, lan Trenggalek nampa panghargiyan Parasamya Purnakarya Nugraha minangka kabhupaten paling apik ing taun 1974.

Kanggo ngakoni prestasine ing Trenggalek, Soetran diangkat dadi Gubernur Irian Jaya nalika taun 1975. Sajrone kepemimpinan, Soetran nindakake program Wajib Tanam Cengkeh kang mbutuhake meh kabeh warga lan instansi ing Irian Jaya supaya nandur cengkeh. Amarga program iki, Soetran dijuluki "Gubernur Cengkeh". Nanging, program kasebut gagal amarga caket-caket panandure, kurang ngresepi babagan budidaya cengkeh, kaputusan nekakne bibit cengkeh saka Trenggalek sanajan kelayakane durung diuji, lan kurang sosialisasi program. Provinsi iki uga ngalami lindhu ping pindho ing taun 1976. Soetran mungkasi jabatane dadi gubernur ing taun 1981, kira-kira patang sasi luwih saka sing direncanakake. Sawise mundur saka jabatan gubernur, Soetran manggon ing Surabaya . Dheweke tilar donya ing taun 1987.