Sistem organ

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Wikifikasi

Sedaya utawi sapérangan saking artikel punika prayogi dipun wikifikasi.

Sistem Organ Ing Kewan

Sistem organ punika gabungan utawi kerjasama ogan-organ kagem nindakaken fungsi-fungsi, supados proses ing organisme saged ditindakaken.[1] Ing kanyataanipun, organ-organ gegayutan lan bten saged nindakaken fungsi piyambak-piyambak.[2] Contohipun jantung, jantung punika tugasipun ngedaraken darah.[2] Darah-darah punika boten saged beredar, menawi boten wonten pembulu darah, pembulu darah ugi sami boten saged ngedaraken darah menawi boten wonten jantung.[2] Gabungan-gabungan punika kasebut sistem organ. Sistem organ dipungadahi organisme-organisme, kajaba manungsa, kewan, lan tanduran.[2]

Sistem Organ Ing Manungsa lan Kewan[besut | besut sumber]

Sistem organ manungsa lan kewan, inggih punika :

Sistem Pencernaan[besut | besut sumber]

Sistem pencernaan kasusun saking organ lathi (waja, lidhah, lan kelenjar ludah) saluran pencernaan (kerongkongan, lambung, usus halus, usus besar, rektum, lan anus), kelenjar pencernaan, penggalih, lan pankreas. Sistem punika supaya gizi ing panganan punika saged dicerna salira.[3]

Sistem Pernafasan[besut | besut sumber]

Sistem pernafasan kasusun saking grana, trakea, bronkus, lan paru-paru. Sistem punika kagem pikantuk O2 lan miyosaken CO2. Fungsinipun kagem pikantuk energi lan nyederhanaken senyawa organik.[3]

Sistem peredaran darah manusia[besut | besut sumber]

Sistem peredaran darah terdiri kasusun saking jantung, rah, pembuluh rah arteri, vena, pembuluh limfa, lan kelenjar limfa serta cairan limfa. Fungsinipun kagem ngasata sari makanan saking usus halus, dumateng salira.[3]

Sistem pengeluaran[besut | besut sumber]

Organ sistem ekskresi, kasusun saking kulit (kelenjar keringat miyosaken keringat), paru-paru (miyosaken CO2 dan uap air), ginjal (kasusun saking berjuta-juta nefron, ureter, kantung kemih, dan uretra), lan penggalih.[3]

Sistem hormon[besut | besut sumber]

Kasusun sakinganak ginjal, hifofisis, lan adrenal.[2]

Sistem Organ Tumbuhan[besut | besut sumber]

Tumbuhan kasusun saking 3 organ pokok, punika:

Akar[besut | besut sumber]

Akar punika fungsinipun supaya tanduran saged jumeneng, lan kangem nyerep banyu lan ngelarutaken zat-zat panganan ing lemah. Bentuk lan struktur akar punika warna-warni, kajaba

  • Leher akar atau pangkal akar
  • Ujung akar
  • Batang akar
  • Akar lateral
  • Serabut akar
  • Rambut-rambut akar
  • Tudung akar

Batang[besut | besut sumber]

Batang punika saged kasebut sumbune tanduran. Batang utama kagem nyangga godong, batang, lan kembang. Batang saged dibedaaken dados kalih, inggih punika batang dawa lan batang cendhek.

Godong[besut | besut sumber]

Godong punika organ taneman ing batang. Warnanipun ijem, lan kagungan fungsi kagem nangkep energi lan cahaya matahari kagem fotosintensis.

Referensi[besut | besut sumber]

  1. ^ (id)Sistem Organ (dipununduh tanggal 4 November 2012)
  2. ^ a b c d e (id)Sistem Organ Tumbuhan (dipununduh tanggal 4 November 2012)
  3. ^ a b c d (id)Sistem Organ Hewan (dipununduh tanggal 4 November 2012)

Pranala Njaba[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Sistem_organ&oldid=996887"