Sistem organ

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Wikifikasi

Sedaya utawi sapérangan saking artikel punika prayogi dipun wikifikasi.

Sistem Organ Ing Kewan

Sistem organ punika gabungan utawi kerjasama ogan-organ kagem nindakaken fungsi-fungsi, supados proses ing organisme saged ditindakaken.[1] Ing kanyataanipun, organ-organ gegayutan lan bten saged nindakaken fungsi piyambak-piyambak. [2] Contohipun jantung, jantung menika tugasipun ngedaraken darah. [2] Darah-darah menika boten saged beredar, menawi boten wonten pembulu darah, pembulu darah ugi sami boten saged ngedaraken darah menawi boten wonten jantung. [2] Gabungan-gabungan menika kasebut sistem organ. Sistem organ dipungadahi organisme-organisme, kajaba manungsa, kewan, lan tanduran. [2]

Sistem Organ Ing Manungsa lan Kewan[sunting | sunting sumber]

Sistem organ manungsa lan kewan, inggih menika :

Sistem Pencernaan[sunting | sunting sumber]

Sistem pencernaan kasusun saking organ lathi (waja, lidhah, lan kelenjar ludah) saluran pencernaan (kerongkongan, lambung, usus halus, usus besar, rektum, lan anus), kelenjar pencernaan, penggalih, lan pankreas. Sistem menika supaya gizi ing panganan menika saged dicerna salira. [3]

Sistem Pernafasan[sunting | sunting sumber]

Sistem pernafasan kasusun saking grana, trakea, bronkus, lan paru-paru. Sistem menika kagem pikantuk O2 lan miyosaken CO2. Fungsinipun kagem pikantuk energi lan nyederhanaken senyawa organik. [3]

Sistem peredaran darah manusia[sunting | sunting sumber]

Sistem peredaran darah terdiri kasusun saking jantung, rah, pembuluh rah arteri, vena, pembuluh limfa, lan kelenjar limfa serta cairan limfa. Fungsinipun kagem ngasata sari makanan saking usus halus, dumateng salira. [3]

Sistem pengeluaran[sunting | sunting sumber]

Organ sistem ekskresi, kasusun saking kulit (kelenjar keringat miyosaken keringat), paru-paru (miyosaken CO2 dan uap air), ginjal (kasusun saking berjuta-juta nefron, ureter, kantung kemih, dan uretra), lan penggalih. [3]

Sistem hormon[sunting | sunting sumber]

Kasusun sakinganak ginjal, hifofisis, lan adrenal. [2]

Sistem Organ Tumbuhan[sunting | sunting sumber]

Tumbuhan kasusun saking 3 organ pokok, menika:

Akar[sunting | sunting sumber]

Akar menika fungsinipun supaya tanduran saged jumeneng, lan kangem nyerep banyu lan ngelarutaken zat-zat panganan ing lemah. Bentuk lan struktur akar menika warna-warni, kajaba

  • Leher akar atau pangkal akar
  • Ujung akar
  • Batang akar
  • Akar lateral
  • Serabut akar
  • Rambut-rambut akar
  • Tudung akar

Batang[sunting | sunting sumber]

Batang menika saged kasebut sumbune tanduran. Batang utama kagem nyangga godong, batang, lan kembang. Batang saged dibedaaken dados kalih, inggih menika batang dawa lan batang cendhek.

Godong[sunting | sunting sumber]

Godong punika organ taneman ing batang. Warnanipun ijem, lan kagungan fungsi kagem nangkep energi lan cahaya matahari kagem fotosintensis.

Referensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (id)Sistem Organ (dipununduh tanggal 4 November 2012)
  2. ^ a b c d e (id)Sistem Organ Tumbuhan (dipununduh tanggal 4 November 2012)
  3. ^ a b c d (id)Sistem Organ Hewan (dipununduh tanggal 4 November 2012)

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Sistem_organ&oldid=835455"