Sistem Pemosisi Global

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Gambaran satelit GPS di orbit
Barkas:Buku 1.jpg
Penjelasan sinyal satelit terhadap kondisi géografi
Barkas:Buku 2.jpg
Penjelasan tampilan layar GPS tentang sinyal satelit

Sistem Pemosisi Global [1] (basa Inggris: Global Positioning System (GPS)) inggih punika sistem kanggé némtoakén panggénan ing lumah bumi kaliyan bantuan penyelarasan (synchronization) sinyal satelit. Sistém punika ngginaakén 24 satelit ingkang ngirimakén sinyal gelombang mikro ing Donya. Sinyal punika dipuntampi déning piranti penampi ing lumah, lan ngginaakèn kanggé nèmtuakèn panggènan, kecepatan, arah, lan wekdal. Sistem ingkang sami kaliyan GPS antawisipun GLONASS Ruslan, Galileo Uni Éropah, IRNSS India. Sistèm punika dipunrèmbagakèn déning Departemen Pertahanan Amérikah Sarékat, kaliyan asma jangkepipun inggih punika NAVSTAR GPS (kesalahan umum inggih punika bahwa NAVSTAR inggih punika sebuah singkatan, punika ya iku lèpat, NAVSTAR inggih punika asma ingkang dipunparingakè déning John Walsh, seorang penentu kebijakan ingkang wigati ing program GPS).[2] Kumpulan satelit punika dipunurus déning 50th Space Wing Angkatan Udara Amérikah Sarékat. Biaya perawatan sistem punika sawatawis US$750 yuta per taun,[3] kalebet penggantian satelit lama, sarta riset lan pengembangan.

GPS receivers are now integrated in many mobile phones.
U.S. Air Force Senior Airman runs through a checklist during Global Positioning System satellite operations.
Ground monitor station used from 1984 to 2007, on display at the Air Force Space & Missile Museum
GPS receivers come in a variety of formats, from devices integrated into cars, phones, and watches, to dedicated devices such as these.

GPS Tracker utawi asring dipunsebat kaliyan GPS Tracking inggih punika tèknologi AVL (Automated Vehicle Locater) ingkang memungkinkan ngginakaken kanggé melacak posisi kendaraan, armada utawi mobil ing kaanan Real-Time. GPS Tracking mupangati kombinasi tèknologi GSM lan GPS kanggé nemtokaken koordinat sebuah obyek, lajeng nerjemahaken ing wujud peta digital.

Cara Kerja[besut | besut sumber]

Sistem punika ngginakaken sejumlah satelit i orbit bumi, ngkang wonten ing mancaraken sinyalipun ing donya laan dipuntangkap déning sebuah piranti penerima. Wonten tiga pérangan wigati saking sistim punika, inggih punika pérangan kontrol, pérangan akasa, lan pérangan pengguna.

Pérangan Kontrol

Kadasta namanipun, pérangan punika kanggé ngontrol. Saben satelit saged wonten sekhedik ing jawi orbit, pramila pérangan punika melacak orbit satelit, lokasi, ketinggian, lan kecepatan. Sinyal-sinyal saking satelit dipuntampi déning pérangan kontrol, dipunkoreksi, lan dipunkirimaken kembali ing satelit. Koreksi data lokasi ingkang tepat saking satelit punika saged dipunsebat kaliyan data ephemeris, ingkang mangke badhé dipunkintun ing piranti navigasi kita.

Pérangan Angkasa

Pérangan punika kapérang saking kempalan satelit-satelit ingkang wonten ing orbit bumi, sawetawisr 12.000 mil ing inggil lumah bumi. Kempalan satelit-satelit punika dipunatur sedemikian rupa pramila piranti navigasi saben saat saged nampi paling sakedhik sinyal saking sekawan buah satelit. Sinyal satelit punika saged nglampahi awan, kaca, utawi plastik, nanging boten sagd nglampahi gedung utawi gunung. Satelit gadhah jam atom, lan ugi badhé mancaraken informasi ‘waktu utawi jam’ punika. Data punika dipunpancaraken kaliyan kodhe ‘pseudo-random’. Saben-saben satelit gadhah kodenipun piyambak-piyambak. Nomor kodhe punika limrahipun kapajang ing piranti navigasi,mila kita saged nglampahi identifikasi sinyal satelit ingkang nembé saged dipuntampi malih. Data punika mupangati kanggé piranti navigasi kanggé ngukur jarak antawis piranti navigasi kaliyan satelit, ingkang badhé dipun-ginakaken kanggé ngukur koordinat lokasi. Kekuatan sinyal satelit ugi badhé mbantu piranti ing penghitungan. Kekuatan sinyal punika langkung dipunpengaruhi déning lokasi satelit.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. "Kateglo". Dibukak ing 2012-06-18.
  2. Parkinson, B.W. (1996), Global Positioning System: Theory and Applications, chap. 1: Introduction and Heritage of NAVSTAR, the Global Positioning System. pp. 3-28, American Institute of Aeronautics and Astronautics, Washington, D.C.
  3. GPS Overview from the NAVSTAR Joint Program Office. Accessed December 15, 2006.

Uga delengen[besut | besut sumber]