Sindrom Klinefelter

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Penderita klinefelter kanthi kromosom XXY ing manungsa.

Sindrom Klinefelter ya iku kelainan genetik ing wong lanang kang diakibataké déning akèhé kromosom X.[1] Wong lanang lumrahé nduwèni kromosom sèks arupa XY, nanging panyandhang sindrom klinefelter umumé nduwèni kromosom sèks XXY.[1] Panyandhang sindrom klinefelter bakal ngalami infertilitas, keterbelakangan mental, lan gangguan perkembangan ciri-ciri fisik ing antarané arupa ginekomastia (klenjar susu kang gedhé) lan mrebawani marang gedhéné payudhara, lsp.[1]

Laporan wiwitan ngenani sindrom klinefelter dikenalaké déning Harry Klinefelter lan kancané ing Rumah Sakit Massachusetts, Boston.[2] Nalika iku kacathet 9 pasien lanang kang duwé payudhara kang saya suwé saya gedhé, duwé rambut ing awak, tèstis saya cilik, ora patiya mampu mrodhuksi spèrma.[2] Ing taun 1950-an, para ilmuwan nemokaké manawa sindrom kang dialami déning 9 pasienmau disebabaké déning kromosom X tambahan ing wong lanang mula nduwèni kromosom XXY.[2] Ing taun 1970-an, para ilmuwan kandha manawa kelainan klinefelter minangka salah sawijining kelainan genetik kang ana ing manungsa ya iku 1 saka 500 nganti 1 saka 1.000 bayi lanang kang dilairaké bakal kena sindrom iki.[2]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c Inggris)Surgisphere Corporation. Clinical Review for the USMLE Step 3. ISBN 978-0-9802103-7-8. Page.418
  2. ^ a b c d (en)"History of Klinefelter Syndrome". Clinaero, Inc. 2010.  |first1= kurang |last1= ing Authors list (pitulung)

Pranala njaba[besut | besut sumber]