Sin Yun-bok

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Sin Yun-bok
[[File:Hyewon-Wolha-jeongin-2.jpg|frameless|alt=]]
Lukisan Shin Yun-bok, Wol-ha Cheong-in (Kekasih di bawah bulan)
Hangul 신윤복
Hanja 申潤福
Alihaksara sing Disampurnakaké Sin Yun-bok
McCune–Reischauer Sin Yunbok

Shin Yun-bok utawi Hyewon (1758-?) inggih punika seorang pelukis ingkang asalipun saking Dinasti Joseon, Korea.[1][2]

Sami kaliyan Kim Hong-do, piyambakipun dipuntèpang badhè lukisannipun ingkang nampilakèn gambaran realistis babagan kauripan ing wanci punika.[2] Menawi mekaten, lukisanipun dipuntingali mata amargi dipunanggèp erotis lan sensual, tema ingkang dipunanggpè kalarang kanggè bebraya Dinasti Joseon ingkang nganut paham Konfusianisme ingkang kiat.[2]

Kauripan wiwit[besut | besut sumber]

Mbotèn dipunmangèrtosi secara pasti ing napa Sin Yun-bok dipunlahirakèn utawi ninggal, amargi sékèdhik catatan ingkang wontèn ngènai piyambakipun. Ananging, sejarawan yakini menawi piyambakipun menawi gesang antawis taun 1758-1813.[2] Sanesipun punika, enggal-enggal punika, dipunmangertosi menawi asma asli Sin Yun-bok inggih punika Sin Ka-gwon.[2] Sin asalipun sakingi keluarga seniman profesional. Kakek lan ayahipun inggih punika pelukis istana ing Kantor Grafik lan Lukisan (Dohwaseo) ingkang nggadahi tanggel jawab kangge lukisan ingkang nggadahi gegayutan kaliyan prastawa mliginipun ing istana. napa Mboten dipunmangertosi punapa piyambakipun nduduki posisi ing Dohwaseo, ananging jelas menawi Sin Yun-bok boten nggadahi gegayutan nglukis adedasar kaidah. Mboten wonten catatan ingkang nglukisaken babagan peran Sin ing Dohwaseo, sanesipun amargi ing masa punika, ayah lan anak ingkang seprofesi boten dipunizinaken kangge merdamel ing setungaling ruangan ingkang sami. Ing kariripun, Sin dipunbayang-bayangi déning Kim Hong-do, salah satunggaling seorang pelukis ingkang misuhur ing Korea, menawi piyambakipun sampun ngembangaken keahlian nglukis ingkang unik. Piyambakipun berbakat nglukis pemandangan, burung lan kewan serta tema ingkang dipunremeni kaum bangsawan ing masa punika ananging, tetap kemawon hal kasebut boten muasaken piyambakipun kangge madosi hal ingkang enggal.

Gaya lukisan[besut | besut sumber]

Tema utama lukisan Sin ingggih punika wanita. Sakderengipun, wanita boten nate muncul ing lukisan ing bentuk punapa kemawon, ananging ing karya Sin wanita ningalaken daya tarik lan kehangatan serta mancaraken kepandaian. Piyambakipun ugi remen nglukis kecantikan wanita ingkang nembe jatuh cinta. Abad kaping-17 ngantos 19 inggih punika masa ing pundhi wanita wiwit dipuntepang dados kaum ingkang independen lan bebraya wiwit mengekspresiaken emosi ingkang bebas. Karya Sin punika saluran ingkang nyajiaken perubahan kasebut. Lukisanipun ngandunt kepekaan ingkang inggil lan tanpa wates.

Ing budaya kontemporer[besut | besut sumber]

Miturut penelusuran sejarawan, Sin Yun-bok inggih punika pria ingkang berbadan tinggi lan berwajah tampan. amargi, ing pinten-pinten drama lan film ingkang ngangkat kisahipun, piyambakipun dipunperanaken déning wanita, ingkang menawi ugi amargi asma penanipun ingkang kewanitaan, Hyewon, ingkang berarti taman ingkang dipuntumbuhi kaliyan anggrek.[2]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ (en)Yukhoon, Kim (2007). Korean History for International Citizens. Northeast Asian History Foundation, Seoul, Republic of Korea. k. 57. ISBN 978-89-91448-90-2. 
  2. ^ a b c d e f (en)Mysterious Artist Resurfaces on Modern Culture Scene, Koreatimes. Diakses30 jan 2013.

Ndelengen Uga[besut | besut sumber]

Referensi[besut | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Sin_Yun-bok&oldid=996701"