Sin Yun-bok

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Sin Yun-bok
[[File:Hyewon-Wolha-jeongin-2.jpg|frameless|alt=]]
Lukisan Shin Yun-bok, Wol-ha Cheong-in (Kekasih di bawah bulan)
Hangul 신윤복
Hanja 申潤福
Alihaksara sing Disampurnakaké Sin Yun-bok
McCune–Reischauer Sin Yunbok

Shin Yun-bok utawi Hyewon (1758-?) inggih punika seorang pelukis ingkang asalipun saking Dinasti Joseon, Korea.[1][2]

Sami kaliyan Kim Hong-do, piyambakipun dipuntèpang badhè lukisannipun ingkang nampilakèn gambaran realistis babagan kauripan ing wanci punika.[2] Manawi makaten, lukisanipun dipuntingali mata amargi dipunanggèp erotis lan sensual, tema ingkang dipunanggpè kalarang kanggé bebraya Dinasti Joseon ingkang nganut paham Konfusianisme ingkang kiat.[2]

Kauripan wiwit[besut | besut sumber]

Mbotèn dipunmangèrtosi kanthi pasti ing napa Sin Yun-bok dipunlahirakèn utawi ninggal, amargi sékèdhik catatan ingkang wonten ngènai piyambakipun. Ananging, sejarawan yakini manawi piyambakipun manawi gesang antawis taun 1758-1813.[2] Sanèsipun punika, énggal-énggal punika, dipunmangertosi manawi asma asli Sin Yun-bok inggih punika Sin Ka-gwon.[2] Sin asalipun sakingi kulawarga seniman profesional. Kakek lan ayahipun inggih punika pelukis pura ing Kantor Grafik lan Lukisan (Dohwaseo) ingkang nggadahi tanggel jawab kanggé lukisan ingkang nggadahi gegayutan kaliyan prastawa mliginipun ing pura. napa Mboten dipunmangertosi punapa piyambakipun nduduki posisi ing Dohwaseo, ananging jelas manawi Sin Yun-bok boten nggadahi gegayutan nglukis adhedhasar kaidah. Mboten wonten catatan ingkang nglukisaken babagan peran Sin ing Dohwaseo, sanèsipun amargi ing mangsa punika, ayah lan anak ingkang seprofesi boten dipunizinaken kanggé merdamel ing setungaling ruangan ingkang sami. Ing kariripun, Sin dipunbayang-bayangi déning Kim Hong-do, salah satunggaling seorang pelukis ingkang misuhur ing Korea, manawi piyambakipun sampun ngembangaken kaprigelan nglukis ingkang unik. Piyambakipun berbakat nglukis sesawangan, burung lan kéwan sarta tema ingkang dipunremeni kaum bangsawan ing mangsa punika ananging, tetap kemawon hal kasebut boten muasaken piyambakipun kanggé madosi hal ingkang énggal.

Gaya lukisan[besut | besut sumber]

Tema utama lukisan Sin ingggih punika wanita. Sadèrèngipun, wanita boten naté muncul ing lukisan ing wujud punapa kemawon, ananging ing karya Sin wanita ningalaken daya tarik lan kehangatan sarta mancaraken kepandaian. Piyambakipun ugi remen nglukis kasulistyan wanita ingkang nembé tiba cinta. Abad kaping-17 ngantos 19 inggih punika mangsa ing pundhi wanita wiwit dipuntepang dados kaum ingkang independen lan bebraya wiwit mengekspresiaken émosi ingkang bébas. Karya Sin punika saluran ingkang nyajiaken owahan kasebut. Lukisanipun ngandunt kepekaan ingkang inggil lan tanpa wates.

Ing budaya kontemporer[besut | besut sumber]

Miturut penelusuran sejarawan, Sin Yun-bok inggih punika pria ingkang berbadan tinggi lan berwajah tampan. amargi, ing pinten-pinten drama lan filem ingkang ngangkat kisahipun, piyambakipun dipunperanaken déning wanita, ingkang manawi ugi amargi asma penanipun ingkang kewanitaan, Hyewon, ingkang berarti taman ingkang dipuntumbuhi kaliyan anggrek.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Yukhoon, Kim (2007). Korean History for International Citizens. Northeast Asian History Foundation, Seoul, Republic of Korea. k. 57. ISBN 978-89-91448-90-2. 
  2. ^ a b c d e f Mysterious Artist Resurfaces on Modern Culture Scene, Koreatimes. Diakses30 jan 2013.

Ndelengen Uga[besut | besut sumber]

Réferènsi[besut | besut sumber]