Simalin

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Simalin ya iku génre sastra tutur Minangkabo sing ana ing Nagari Tarantang, Kacamatan Harau, Sumatra Kulon.[1] Génre iki wujud maca apalan utawa pangajian (résitasi) Kaba Malin Deman nganggo iringan thuthukan kothak korèk kaya ing pagelaran Sijobang.[1] Sapa baé olèh mélu nglagokaké Simalin angger bisa maca tulisan Arab-Melayu.[1] Simalin ditindakaké ing pawiwahan, sunatan, utawa liyané, minangka hiburan.[1] Ana pirang-pirang tembang ing Simalin, kaya ta Lagu Basamo, Urang Marontak Maambiak Rumbai, Mudiak Adia, Adia Putiah, lan Sungai Tolang.[1] Wit, kira-kira, taun 1985, Simalin ora tau digelar manèh.[1] Simalin dituturaké nganggo dhialèk Payakumbuh.

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. a b c d e f Adriyetti Amir, dkk (2006). Pemetaan Sastra Lisan Minangkabau. Padang: Andalas University Press. k. 74-75. ISBN 979-1097-08-9.