Sidratul Muntaha

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Sidrat al-Muntahā)

Sidrat al-Muntahā (Arab: سدرة المنتهى‎ , Sidratul Muntaha) iku sawijining uwit bidara sing nandhanipungkasan saka langit/Surga ka pitu, minangka wates makhluk ora bisa ngliwati, miturut kapercayan Islam. Jroning kapercayan ajaran liya ana uga sajinis carita ngenani Sidrat al-Muntahā, sing disebut "Uwit Kauripan".

Ing tanggal 27 Rajab jroning prastawa Isra Mi'raj, mung Muhammad sing bisa mlebu Sidrat al-Muntaha lan jroning lelungan kasebut, Muhammad dikancani déning Malaikat Jibril, sabanjuré Allah maringi printah kanggo Sholat 5 wektu.

Jroning Agama Baha'i Sidrat al-Muntahā biasa disebut "Sadratu'l-Muntahá" iku sawijining kiasan kanggo panjelmaan Tuhan.

Etimologi[besut | besut sumber]

Sidrat al-Muntahā asal saka tembung sidrah lan muntaha. Sidrah iku uwit Bidara, déné muntaha maknané papan pungkasan, kaya nalika tembung iki dianggo ing ayat iki:

   
Sidratul Muntaha
Banjur bakal diwènèhi piwales marang dhèwèké kanthi piwales sing paling sampurna, lan ya marang Gustimu pungkasan (samubarang kalir). (An-Najm, 53:41-42)
   
Sidratul Muntaha

Kanthi mangkono, sacara basa Sidratul Muntaha tegesé uwit Bidara papan pungkasan. Disebut mangkono amarga panggonan iki ora bisa diliwati luwih adoh manèh déning manungsa lan minangka papan diputusaké kabèh urusan sing munggah saka donya ing sangisoré lan kabèh prakara sing mudhun saka ndhuwuré. Istilah iki disebutaké sepisan jroning Al-Qur'an, ya iku jroning ayat:

   
Sidratul Muntaha
...(ya iku) ing Sidratil Muntaha. (An-Najm, 53:14)
   
Sidratul Muntaha

Deleng uga[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

Pranala jaba[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Sidratul_Muntaha&oldid=985410"