Sidratul muntaha

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Sidrat al-Muntahā)

Sidrat al-Muntahā (Arab: سدرة المنتهى‎ , Sidratul Muntaha) iku sawijining uwit bidara kang nandhanipungkasan saka langit/Surga ka pitu, minangka wates makluk ora bisa ngliwati, miturut kapitayan Islam. Sajeroning kapitayan ajaran liya ana uga sajinis carita ngenani Sidrat al-Muntahā, kang ingaran "Uwit Kauripan".

Ing tanggal 27 Rajab sajeroning prastawa Isra Mi'raj, mung Muhammad kang bisa mlebu Sidrat al-Muntaha lan sajeroning lelungan mau, Muhammad dikancani déning Malaikat Jibril, sabanjuré Allah maringi préntah kanggo Sholat 5 wektu.

Sajeroning Agama Baha'i Sidrat al-Muntahā biyasa ingaran "Sadratu'l-Muntahá" iku sawijining kiasan kanggo panjelmaan Tuhan.

Ètimologi[besut | besut sumber]

Sidrat al-Muntahā asal saka tembung sidrah lan muntaha. Sidrah iku uwit Bidara, déné muntaha tegesé papan pungkasan, kaya nalika tembung iki dianggo ing ayat iki:

Banjur bakal diwènèhi piwales marang dhèwèké kanthi piwales kang paling sampurna, lan ya marang Gustimu pungkasan (samubarang kalir). (An-Najm, 53:41-42)

Kanthi mangkono, kanthi basa Sidratul Muntaha tegesé uwit Bidara papan pungkasan. Disebut mangkono amarga panggonan iki ora bisa diliwati luwih adoh manèh déning manungsa lan minangka papan diputusaké kabèh urusan kang munggah saka donya ing sangisoré lan kabèh prakara kang mudhun saka ndhuwuré. Istilah iki disebutaké sapisan sajeroning Al-Qur'an, ya iku sajeroning ayat:

...(ya iku) ing Sidratil Muntaha. (An-Najm, 53:14)

Uga delengen[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]