Salat witir

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Shalat Witir)
Artikel iki bagéyan saka sèri
Islam
اللہ کا نام.jpg
Rukun Islam
Syahadat · Shalat · Pasa
Zakat · Kaji
Rukun Iman
Allah · Al-Qur'an · Malaikat
Nabi · Dina Akhir
Qada & Qadar
Tokoh Islam
Muhammad SAW
Nabi & Rasul · Sahabat
Ahlul Bait
Kota Suci
Mekkah ·Madinah · Yerusalem
Najaf · Karbala · Kufah
Kazimain · Mashhad ·Istanbul
Riyaya
Hijrah · Idul Fitri · Idul Adha
· Asyura · Ghadir Khum
Arsitektur
Mesjid ·Menara ·Mihrab
Ka'bah · Arsitektur Islam
Jabatan Fungsional
Khalifah ·Ulama ·
Imam·Mullah·Ayatullah · Mufti
Teks & Hukum
Al-Qur'an ·Hadist · Sunnah
Fiqih · Fatwa · Syariat
Mazhab
Sunni
Hanafi ·Hambali
Maliki ·Syafi'i
Syi'ah
Rolas Imam
Ismailiyah·Zaidiyah
Liyané
Ibadi · Khawarij
Murji'ah·Mu'taziliyah
Delengen uga
Portal Islam
Indeks perkara Islam

Salat Witir iku salat sunnat kanthi raka'at ganjil sing diayahi sawisé salat liyané ing wayah wengi (contoné: sawisé tarawih lan tahajjud). Bab iki didhasaraké marang hadits Muhammad SAW: "Sakbeneré Allah iku witr [ganjil] lan mresnani witr HR. Abu Daud. Salat iki diangkah minangka pamungkas wektu wengi kanggo "mengganjili" salat-salat sing ganep. Amarga saka iku, dianjuraké minangka pungkasané salat wengi.

Kautamaan Salat Witir[besut | besut sumber]

Kautaman salat Witir ya iku adhedasar saka hadits Kharijah bin Hudzafah Al-Adwi.Panjenengané nyeritakaké riwayat Nabi Shallallahu ‘alaihi wa sallam lan kanthi sabda:

“Satenané Allah Ta’ala duwé sabda lan nambahi ing sajeroning siji salat , ya iku salat kang luwih becik kanggo umaté uga ganjarané luwih akèh saka unta kang warna abang kanthi nglakoni salat witir. Wektu kang disunnahake kanggo nindakaké salat witir ya iku sawisé salat Isya nganti Fajar” [8]

Ing sajeroning dalil kang nunjukake kautamaan uga disunnahake salat witir ya iku kapapar ing hadits Ali bin Abi Thalib Radhiyallahu ‘anhu kanthi nyeritakake:”Rasulullah ing sawisé nindakaké salat witir, banjur sabda: “Wahai ahli Qur’an lakonana salat witir, satenané Allah iku witir (ganjil) lan tresna marang wujud kang ganjil ”

Niat Salat[besut | besut sumber]

Niat salat witir, padha karo salat-salat liyané ya iku diucapake ana ing ati utawa diucapake kanthi lirih (alon).Kang paling wigati niyat krana Allah Ta'ala kajaba ngarep syafa'at ing yaumul'kiamah lan niyat ikhlas uga ngarep Ridho.

Donga sawisé salat witir

Allahumma innaa nas’aluka iimaanan daa’iman. Wa nas’aluka qalban khaasyi’an wa nas’aluka ‘ilman naafi’an. Wa nas’aluka yaqiinan shaadiqan. Wa nas’aluka ‘amalan shaalihan. Wa nas’aluka dinan qayyiman. Wa nas’aluka khairan katsiiran. Wa nas’alukal-‘afwa wal-‘aafiyah. Wa nas’aluka tamaamal-‘aafiyah. Wa nas’alukasy-syukra ‘alal-‘aafiyati wa nas’alukal-ghinaa’a ‘anin-naas. Allahumma rabbanaa taqabbal minnaa shalaatanaa wa shiyaamanaa wa qiyaamanaa wa takhasysyu’anaa wa tadharru’anaa wa ta’abbudanaa wa tammim taqshiiranaa yaa Allaah ya Allaah ya Allaah ya arhamar-raahimiin. Wa shallallahu ‘alaa khairi khalqihi Muhammadin wa a’alaa aalihi wa shahbihii ajma’iina walhamdulillahi rabbil-‘aalamiin.

Artiné: “Ya Allah ya Tuhan kabèh umat muslim, kita nuwun ing ngersané Allah (nuwun dirohmati) iman kanthi langgeng, lan kita nuwun ing Allah kang maha Agung kanthi welas asih.Ing sajeroning ati kang khusyuk uga kita nuwun kanthi welas asih mugi katuran mupangat uga nuwun dikukuhaké keyakinan kang bener bajur kita bisa nindakaké, uga bisa nglakoni kanthi ajaran amal sholeh uga bisa ninggal larangan kang kudu ditinggalake ing sajeroning ajaran lan nuntunan agama Islam.Kita nuwun rahmat lan hidayah supaya kalimpahan kabecikan kanthi limpahan rahmat, kalimpahan pangapura lan kalimpahan kasehatan barokah kang ndhuwen mupangat ing donya lan akhirat.Gusti allah, ya Tuhan umat muslim, terima lan lurusake salat kita, pasa kita, rukuk kita kathi khusuk kita ing pangadian kita uga sempurnakake apa kang kita tindakake ing salat witir, ya Allah kang Maha Agung lan welas asih, Ya Allah, ya Allah Dzat kang maha welas asih uga Penyayang.”

Wektu nindakaké[besut | besut sumber]

Salat Witir dilakoni ing wayah wengi ing sawisé nglakoni salat-salat kang liyané.Salat witir kudu duwé mupangat kanggo salat panutup.Ing sajeroning wong kang duwé hajat kanggo salat tahajjud ing wayah wengi, luwih becik uga dianjurake ora nindakaké salat witir ing sadurungé mapan turu banjur bisa dilakoni sawisé salat tahajjud.Semanauga bisa dilakoni sadurungé mapan turu manawa ora nindakaké utawa ngerjakake salat tahajjud.

Hadis kaitané[besut | besut sumber]

Hadis kang ana kaitané salat witir:

  • "Sabeneré Allah ya iku witir (ganjil) lan tresna uga welas asih witir" [HR. Abu Daud]
  • "Dadekana witir ing pungkasan salat umat Islam uga bisa di lakoni ing wayah wengi " [HR. Bukhari]
  • "Sapa waé kang wedhi utawa jirèh lan ora bisa tangi ing wayah pungaksan wengi, banjur tindakake witir ing wiwitan wengi lan sapa waé kang duwé niyat kanthi ikhlas kanggo tangi ing wayah wengi utawa pungkasan wengi, diajurake ing umat Islam kanggo nindakaké salat witir.Karana sabeneré salat kang dilakoni ing pungkasan wengi ya iku kagolong masyhudah (dirohmati,dimujabahi uga dipreksani)" [HR. Muslim]

Réferènsi[besut | besut sumber]