Shalat Witir

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Artikel iki bagéyan saka sèri
Islam
Allah1.png
Rukun Islam
Syahadat · Shalat · Pasa
Zakat · Kaji
Rukun Iman
Allah · Al-Qur'an · Malaikat
Nabi · Dina Akhir
Qada & Qadar
Tokoh Islam
Muhammad SAW
Nabi & Rasul · Sahabat
Ahlul Bait
Kota Suci
Mekkah ·Madinah · Yerusalem
Najaf · Karbala · Kufah
Kazimain · Mashhad ·Istanbul
Riyaya
Hijrah · Idul Fitri · Idul Adha
· Asyura · Ghadir Khum
Arsitektur
Mesjid ·Menara ·Mihrab
Ka'bah · Arsitektur Islam
Jabatan Fungsional
Khalifah ·Ulama ·
Imam·Mullah·Ayatullah · Mufti
Teks & Hukum
Al-Qur'an ·Hadist · Sunnah
Fiqih · Fatwa · Syariat
Mazhab
Sunni
Hanafi ·Hambali
Maliki ·Syafi'i
Syi'ah
Rolas Imam
Ismailiyah·Zaidiyah
Liyané
Ibadi · Khawarij
Murji'ah·Mu'taziliyah
Delengen uga
Portal Islam
Indeks perkara Islam

Shalat Witir iku shalat sunnat kanthi raka'at ganjil sing diayahi sawisé shalat liyané ing wayah wengi (contoné: sawisé tarawih lan tahajjud). Bab iki didhasaraké marang hadits Nabi Muhammad SAW: "Sakbeneré Allah iku witr [ganjil] lan mresnani witr HR. Abu Daud. Shalat iki diangkah minangka pamungkas wektu wengi kanggo "mengganjili" shalat-shalat sing ganep. Amarga saka kuwi, dianjuraké minangka pungkasané shalat wengi.

Kautamaan Shalat Witir[sunting | sunting sumber]

Kautaman shalat Witir yaiku adhedasar saka hadits Kharijah bin Hudzafah Al-Adwi.Panjenengané nyeritakaké riwayat Nabi Shallallahu ‘alaihi wa sallam lan kanthi sabda:

“Satenané Gusti Allah Ta’ala ndhuweni sabda lan nambahi ing sajroning siji shalat , yaiku shalat kang luwih becik kanggo umaté uga ganjarané luwih akeh saka unta kang werna abang kanthi ngelakoni shalat witir. Wektu kang disunnahake kanggo nindakake shalat witir yaiku sawisé shalat Isya nganti Fajar” [8]

Ing sajroning dalil kang nunjukake kautamaan uga disunnahake shalat witir yaiku kapapar ing hadits Ali bin Abi Thalib Radhiyallahu ‘anhu kanthi nyeritakake :”Rasulullah ing sakwisé nindakake shalat witir, banjur sabda : “Wahai ahli Qur’an lakonana shalat witir, satenané Gusti Allah iku witir (ganjil) lan tresna marang wujud kang ganjil ”

Niat Shalat[sunting | sunting sumber]

Niat shalat witir, padha karo shalat-shalat liyané yaiku diucapake ana ing ati utawa diucapake kanthi lirih (alon).Kang paling penting niat krana Gusti Allah Ta'ala kejaba ngarep syafa'at ing yaumul'kiamah lan niat ikhlas uga ngarep Ridho.

Donga sakwise salat witir

Allahumma innaa nas’aluka iimaanan daa’iman. Wa nas’aluka qalban khaasyi’an wa nas’aluka ‘ilman naafi’an. Wa nas’aluka yaqiinan shaadiqan. Wa nas’aluka ‘amalan shaalihan. Wa nas’aluka dinan qayyiman. Wa nas’aluka khairan katsiiran. Wa nas’alukal-‘afwa wal-‘aafiyah. Wa nas’aluka tamaamal-‘aafiyah. Wa nas’alukasy-syukra ‘alal-‘aafiyati wa nas’alukal-ghinaa’a ‘anin-naas. Allahumma rabbanaa taqabbal minnaa shalaatanaa wa shiyaamanaa wa qiyaamanaa wa takhasysyu’anaa wa tadharru’anaa wa ta’abbudanaa wa tammim taqshiiranaa yaa Allaah ya Allaah ya Allaah ya arhamar-raahimiin. Wa shallallahu ‘alaa khairi khalqihi Muhammadin wa a’alaa aalihi wa shahbihii ajma’iina walhamdulillahi rabbil-‘aalamiin.

Artiné: “Ya Gusti Allah ya Tuhan kabeh umat muslim, kita nuwun ing ngersané Gusti Allah (nuwun dirohmati) iman kanthi langgeng, lan kita nuwun ing Gusti Allah kang maha Agung kanthi welas asih.Ing sajroning ati kang khusyuk uga kita nuwun kanthi welas asih mugi katuran mupangat uga nuwun ditetepake keyakinan kang bener bajur kita bisa nindakake, uga bisa ngelakoni kanthi ajaran amal sholeh uga bisa ninggalake larangan kang kudu ditinggalake ing sajroning ajaran lan nuntunan agama Islam.Kita nuwun rahmat lan hidayah supaya kalimpahan kabecikan kanthi limpahan rahmat, kalimpahan pangapura lan kalimpahan kasehatan barokah kang ndhuwen mupangat ing donya lan akhirat.Gusti allah, ya Tuhan umat muslim, terima lan lurusake shalat kita, pasa kita, rukuk kita kathi khusuk kita ing pangadian kita uga sempurnakake apa kang kita tindakake ing shalat witir, ya Gusti Allah kang Maha Agung lan welas asih, Ya Allah, ya Gusti Allah Dzat kang maha welas asih uga Penyayang.”

Wektu nindakake[sunting | sunting sumber]

Shalat Witir dilakoni ing wayah wengi ing sakwise ngelakoni shalat-shalat kang liyané.Shalat witir kudhu ndhuweni mupangat kanggo shalat panutup.Ing sajroning wong kang ndhuweni hajat kanggo shalat tahajjud ing wayah wengi, luwih becik uga dianjurake ora nindakake shalat witir ing sadurungé mapan turu banjur bisa dilakoni sawisé shalat tahajjud.Semanauga bisa dilakoni sak durunge mapan turu menawa ora nindakake utawa ngerjakake shalat tahajjud.

Hadis kaitané[sunting | sunting sumber]

Hadis kang ana kaitané shalat witir:

  • "Sabeneré Gusti Allah yaiku witir (ganjil) lan tresna uga welas asih witir" [HR. Abu Daud]
  • "Dadekana witir ing pungkasan shalat umat islam uga bisa di lakoni ing wayah wengi " [HR. Bukhari]
  • "Sapa wae kang wedhi utawa jirèh lan ora bisa tangi ing wayah pungaksan wengi, banjur tindakake witir ing wiwitan wengi lan sapa wae kang ndhuweni niat kanthi ikhlas kanggo tangi ing wayah wengi utawa pungkasan wengi, diajurake ing umat islam kanggo nindakake shalat witir.Karana sabeneré shalat kang dilakoni ing pungkasan wengi yaiku kagolong masyhudah (dirohmati,dimujabahi uga dipreksani)" [HR. Muslim]

Referensi[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Shalat_Witir&oldid=827003"